Роуън Аткинсън. Сериозно-смешен британец на 67!

Роуън Аткинсън. Сериозно-смешен британец на 67! Ако може да характеризираме с няколко думи британския комик Роуън Аткинсън, то това би било словосъчетанието: екстремно забавен и непретенциозно некоординиран.

Роден в Консет, Великобритания, в началото на тази година Аткинсън навърши 67 години. От тях е прекарал 28 на екран само в ролята на известния гегов несръчко Мистър Бийн. И макар това да е най-известният образ, в който британецът е влизал някога, той може да се похвали и с роли във филми като „Цар Лъв“, „Четири сватби и едно погребение“ и най-известния агент на тайните британски служби МИ-6 след Джеймс Бонд – Джони Инглиш. А тъй като е рожденик този месец, ви разказваме 5 интересни факта за мистър Роуън Аткинсън.

Оксфорд

Персонажът на Мистър Бийн хрумва като идея на Аткинсън, когато завършва магистърската си степен по енергийно инженерство в Оксфорд, тъй като паралелно с това участва и в самодейната театрална група. Самият той описва Бийн като „дете, в тялото на голям мъж“. Впоследствие, години по-късно, Аткинсън се връща към идеята за Мистър Бийн. Заедно с приятеля си Ричард Къртис – сценарист и режисьор на „Нотинг Хил“, „Наистина любов“, „Дневникът на Бриджет Джоунс“, го създават във вида, в който публиката го познава днес.

Мистър Бийн

Раждането на Мистър Бийн започва в далечната 1979-а. (едно интервю с Мр. Аткинсън, в което разказва подробности около създаването на този образ) Тогава Аткинсън завършва университет и участва като актьор в различни трупи. По същото време участва и в един комедиен сериал, където за първи път се появява в образа, който впоследствие ще разработи като Мистър Бийн. Персонажът се нарича Робърт Бокс, а сериалът е Canned Laughter. Впоследствие Аткинсън представя подобрена версия на Мистър Бийн на театрален фестивал в Квебек. Там решава да не говори, за да види как би реагирала публика, която не говори английски, на почти ням скеч. О, да! Тя реагира доста добре. Мистър Бийн се появява официално на 1 януари 1995-а по британската телевизия ITV.

Колите

Освен почитател на добрата комедия и хубавия театър, Роуън Аткинс е известен и като фен на бързите скорости и хубавите коли. Аткинсън има така нареченото HGV разрешително (Heavy Goods Vehicle на английски). Това е стар, юридически термин във Великобритания, който дава правото на водача да кара превозни средства над 3,5 тона. Освен това, Аткинсън е горд притежател на няколко тежки ретро автомобила. Сред тях гордо стоят Aston Martin DB7 Vantages, Bentley Mulsanne, McLaren F1 и много други. Астън Мартина е използван в първата част на поредицата за Джони Инглиш.

Семейството

Малко хора знаят, че Роуън Аткинсън е женен малко преди Мистър Бийн да стане страхотен хит във Великобритания и света. Съпругата му Сунетра Састри работи като гримьор и двамата се запознават на снимачната площадка. Женят се през 1990 година и имат две деца. Стивън Фрай пък е кум на сватбата им и двамата са близки приятели и до днес.

Джони Инглиш

Преди няколко години Роуън Аткинсън официално се отказа от Мистър Бийн. „Цялата тази история безспорно ми донесе голям успех, но е пълно вдетиняване и изисква по-голяма физическа активност. Смятам, че все по-малко ще ми се налага да играя Мистър Бийн“. Актьорът отпразнува годишнината от създаването на персонажа преди няколко години, като направи разходка върху кола из Лондон, но оттогава не е влизал в туитеното сако на смешника. За сметка на това вече е бил в обувките на Джони Инглиш три пъти, след първата поява на нелепия таен агент през 2003 година.

Когато през 2012 г. в Лондон дават началото на Олимпийските игри, няма как да се мине без участието на един легендарен образ, какъвто е Мистър Бийн. На ТОЗИ ЛИНК може да видите как Мр. Бийн свири с класическите музиканти.

Декемврийският ни рожденик бе Дензъл Уошингтън и може да прочетете за него ЕТО ТУК. 

 

 

 

 

 

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *