БГ КиноКиноДокументално кино за всеки

https://blog.neterra.tv/wp-content/uploads/2020/05/ntv-george-and-butterflies_1280x720.jpg

Документалното кино е жанр в световното кино, което ако сте пренебрегвали до момента, е добре да поправите тази несправедливост. И какъв по-удобен момент от сега.

Документалното кино е съкровищница, в която ще откриете интересни истории, реални факти, любопитни явления и сложни концепции, обяснени по прост начин. В документалното кино може да откриете неща, които са ви вълнували, но е нямало кой да ви каже или пък да разберете интересни неща за хора, за които не сте подозирали.

И този месец Neterra.TV+ пусна за наем и продажба нови вълнуващи документални филми. Част от тях и причините да ги гледате, ви разказваме тук …

Симон срещу страха

Документалният филм на Георги Тенев от 2017 година ни запознава с историята на Симон Варсано – фотограф, превърнал се за една нощ в арестант. Симон Варсано е медицински фотограф, състезател по водна топка, романтик, любимец на жените. За една нощ се превръща в арестант с простреляни крака, враг на тоталитарния режим, жертва на политическата полиция. Берлинската стена пада, но Симон Варсано отказва да стане герой.

Чак три десетилетия по-късно историята се завръща с един секретен филм на комунистическата Държавна сигурност. Филмът има няколко награди, включително награда „Кристален глобус“ и Специален диплом „Свободно слово“ от Международен кинофестивал RusDocFilmFest в Ню Йорк.

Момчето, което беше цар

Както може да се предположи от името, филмът разказва историята на един цар. А именно на Симеон Сакскобурготски. Режисьорът Андрей Паунов проследява историята на българския цар от 6-годишната му възраст, когато баща му цар Борис III умира, през изгонването му от България в началото на социалистическия режим, до връщането му тук под формата на министър председател на Републиката.

Филмът излиза през 2012 година и е любопитна хроника на един човек, на титлите, на политичеките режими и промените, които са се случили у нас.

Проблемът с комарите и други истории

Предложенията ни за документално кино, продължават с още една любопитна творба на режисьора Андрей Паунов. Този път в сътрудничество с историчката Лилия Топузова. Филмът е от 2007 година и е включен в 46-тата Международна седмица на критиката на Фестивала в Кан. „Проблемът с комарите и други истории“ представя град Белене през всекидневието и житейските истории на различни негови жители, които живеят между идеологизираните образи на АЕЦ Белене и концлагера в Белене.

За много от жителите на града големите кранове, чуждите инвеститори и веселите песни на мажоретки, които празнуват изграждането на ядрената електроцентрала, са знаци на светлото бъдеще, което предстои. Светът, представен във филма, е постоянно променян от идеологии, режими и мечти за икономически просперитет. Съдбите на героите на филма илюстрират пресичането на тъмното минало, ядреното бъдеще и вечния проблем с комарите, които остават неизменени от времето и хода на историята. Всичко това е представено през мозайка от лични истории, които постепенно разгръщат историята на града.

Георги и пеперудите

Запознайте се с доктор Георги Лулчев. Той е психиатър и невролог, дългогодишен директор на „Дом за възрастни с умствена изостаналост“ в село Подгумер. Това е може би един от най-личните, чувствителни и трогателни нови български документални филми, който може да видите. „Георги и пеперудите“ излиза през 2004 и прави фурор. И до сегашния момент се смята за един от най-успешните родни документални филми.

Историята проследява доктор Лулчев и неговата работа с неговите „пеперуди“. През призмата на хората от Дома за възрастни с умствена изостаналост и работата на д-р Лулчев, зрителят се запознава с една различна гледна точка към човека и човешкото. „Георги и пеперудите“ представя на зрителите един мистериозен и непознат свят по най-човешкия възможен начин. Филмът е трогателен, вдъхновяващ и дори може да ви разплаче.

Всички тези филми ОТ ДНЕС са част от каталога на Neterra.TV+

Гледай тук!

Коментари

Зорница Аспарухова

Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Neterra.TV е за кино и телевизия. Блогът ви дава идеи кои филми да гледате. Разказва ви за световноизвестни актьори, техните кино и ТВ постижения и много други любопитни моменти. Тук ще намерите интервюта, дадени специални за блога на Neterra.TV, както и да слушате ТВ и кино подкаст продукции. Освен това блогът ви разкрива кои са най-новите български ТВ продукции, филми и кино фестивали в платформите на Neterra.TV и Neterra.TV+.

Контакти

Посетете ни

neterra.tv logo

Neterra.TV © 2023