Филми в изолация

Два месеца никакво излизане, никакви хора и никакви контакти, освен онлайн. Изолация. За някои хора този период беше дълъг и тежък, за други и ужасно неприятен. Но изолацията отдавна не е чужда тема, както на живота, така и на седмото изкуство. Ето няколко примера, че не просто киното имитира живота, то го копира и има хора, чиято изолация е била по-лоша от вашата.

Сиянието

Базиран на ромата на Стивън Кинг, този филм се смята за един от шедьоврите на седмото изкуство от миналия век. Писателят Джак Торсън е изолиран за цяла зима със семейството си в отдалечен хотел. Там са само той, синът му и жена му.

Хотелът е странен и прокълнат. Джак полудява и напада семейството си. Изолацията се случва между стените на един огромен лабиринт, в който нищо не е такова, каквото изглежда.

127 часа

Филмът на режисьора Дани Бойл, е базиран на книгата „127 часа: Между живота и скалите“ на Арън Ралстън. Действието се развива буквално между скалите в рамките на 127 часа, в които човекът се изправя срещу природните закони. Арън Ралстън е страстен почитател на природата.

Когато обаче огромен падащ камък го заклещва в отдалечен каньон в Юта, той е изправен пред предизвикателството на живота си. През следващите пет дни Ралстън преминава през най-екстремния период в живота си, в което спомените за семейството и приятелите се преплитат със собствената му смелост и изобретателност, за да се измъкне от капана.

Сред дивата природа

Понякога изолацията от цивилизования свят е абсолютно умишлена и търсена. Филмът на Шон Пен е вдъхновен от действителната история на Кристофър МакКендълс – млад мъж, който изоставя удобния си начин на живот и се изолирага, за да се наслади на свободата от живота по пътя.

Това решение го отвежда към пустошта на Аляска и се превръща в най-голямото предизвикателство на живота му. Филмът е забавен, вълнуващ, красив и малко тъжен. Защото човек е толкова сам, колкото му се иска да бъде в мечтите си.

Паник стая

Всеки знае или поне предполага, че модерните големи имения имат свои паник стаи, които да пазят собствениците затворени от случващото се навън. Именно в една такава се развива този филм. Мег и дъщеря й Сара се преместват в новия си апартамент в Ню Йорк, екипиран с паник-стая, без да имат представа, колко скоро ще им се наложи да я използват.7

Но когато трима бандити нахлуват посред нощ, Мег и Сара успяват да се скрият в тайнствената стая и остават там, без да предполагат, че именно това помещение интересува най-много престъпниците. Персонажите са малко, изолацията е ясна и клаустрофобична, а напрежението расте с всяка минута.

Ex Machina: Бог от машина

Дебютът на Алекс Гарлънд, като режисьор се случва в този почти театрален филм с двама мъже, един андроид и огромно имение, до което никой няма достъп. Кeйлъб, програмист в най-голямата интернет компания в света, печели конкурс, за да прекара седмица в отдалечена база, собственост на усамотения изпълнителен директор Нейтан.

При пристигането си разбира, че ще участва в увлекателен експеримент с реален изкуствен интелект в света, поместен в тялото на красива жена робот – Ейва. Задачата му е да проведе теста на Тюринг – Ейва ще го премине, ако успее да го накара да повярва, че тя е човек. Напрегнат и психологически.

Десет малки негърчета

Дали ще изберете филма, сериала или книгата, няма значение. Агата Кристи взима законите на изолацията и ги прилага в тази хитра кримка. Десет непознати са изолирани на самотен остров, попадайки в клопката на убиец абсолютно доброволно, смятайки, че е покана за приятно събиране.

https://youtu.be/U6chC3n4Kz4

Изолацията помага на убиецът да приклещи своите жертви и необезпокояван да ги избие една по една, а на тях да се стресират и психират още повече. Да, никой не си тръгва от острова жив.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *