Кино и природа в едно цяло

Ако още не сте от смелчаците, които са оставили своите задръжки и пижами на дивана вкъщи и са тръгнали по гори и паланки, то ние сме тук, за да почувствате част от природата и излизането навън, близо до себе си.

На вашето внимание предлагаме няколко филма, чието действие се случва навън и освен драматичен сюжет, в който човекът се изправя срещу природата, има спиращи дъха кадри.

природата

Моето приключение в дивото

Или просто Wild събира за първи път на екран чудесните Рийз Уидърспуун и Лора Дърн. Трябва да минат близо 3 години, за да ги гледаме пак в „Малките големи лъжи“. Базиран на романа мемориал на Черил Трейд със същото име, филмът документира извървяването на 160 км пеша на една жена, абсолютно сама, в дивата природа.

Сред дивата природа,тя се опитва да се възстанови от сполетяла я трагедия. Жан-Марк Вале режисира, а Ник Хорнби пише сценария. Рийз Уидърспуун пък влиза в главната роля, която й носи втора номинация за „Оскар“ и е един от основните продуценти на филма.

Търсенето на Линк

Студио Laika, които имат афинитет към стопмоушън анимацията, застават зад този проект. Приключенската история е приятна и доста лековата. Историята дава нов поглед на търсенето но Голямата стъпка из снеговете на Хималаите. В началото на 20 век дотам стигат сър Лионел Фрост, който е готов на всичко, за да влезе в клуба на най-великите изследователи в Лондон.

Участие взима и съществото Линк, наричано още Сюзан, което иска да открие далечните си братовчеди Йети. Пътешествието им прилича на околосветски маршрут с няколко забавни инцидента, защото по петите им е пратен убиец и доста забавен диалог. Приключенски и детски едновременно, „Търсенето на Линк“ в природата няма да ви измори, а ще ви разсмее.

Капитан Филипс

Още едно предложение, в което природата има основна роля. „Капитан Филипс“ е биографичен трилър, дело на режисьора Пол Грийнграс. Сценарият, написан от Били Рей, е базиран на книгата „A Captain’s Duty“ на Ричард Филипс. Филмът разказва разказва реалната история на капитан Филипс, чийто товарен кораб Мерск Алабама е отвлечен през 2009 г. от сомалийски пирати.

Когато пиратите нападат, между него, като командващ офицер на кораба и лидерът на сомалийските пирати – Мусе, започва непримирим сблъсък. Великолепен и напрегнат филм с чудесен Том Ханкс в главната роля и награда БАФТА за дебютанта Баркад Абди, който влиза в ролята на Мусе.

Сам на скалата

Няма как пропуснем следващото предложение, когато говорим за природа. На церемонията по връчване на филмовите награди „Оскар“ 2019 г., продукцияuта на National Geographic „Сам на скалата“ или Free Solo, посветенa на забележителния катерач и екстремен спортист Алекс Хонълд, грабна златната статуетка в категория „Най-добър документален филм“.

Във филма, най-изявеният соло катерач в света, се готви за най-дръзкото си приключение до днес – изкачването на високата 1000 м скала „Ел Капитан“ в Национален парк „Йосемити“ без въже или предпазна екипировка. Филмът, освен спиращ дъха, заради постижението на Хонълд, е изключително впечатляващ визуален разказ сред уникална природа. Кадрите да дълги и дълбоки, а Алекс е неподправено естествен.

Женско братство

И нещо за по-романтичните зрители. Точно преди лятната ваканция, четири неразделни приятелки се сдобиват с чифт джинси втора употреба. Момичетата са родени в рамките на една седмица, майките им са се срещнали случайно преди да родят. Съдбата им поднася този странен панталон.

Той пасва идеално на всяка от тях, като вълшебните чехли на малкия Мук. С последния училищен звънец, момичетата се разделят. Всяка една трябва да го носи в рамките на седмица и да го предаде на другата. Топла и майсторски направена романтична комедия, в която приятелството и първите сърдечни женски трепети са разказани едва ли не през погледа на джинсите, чиято гледна точка понякога е твърде интересна…

природата
Женско братство

Базиран на литературния бестселър на Ан Брашарис, „Женско братство” разказва за едно специално лято в живота на четири отдавнашни приятелки. Освен това, това е филмът който показа на света Блейк Лайвли, Америка Ферера, Алексис Бледел и Амбър Тамблин.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *