Доза щастие: На миг разстояние

Почти всеки човек у нас, който се интересува от кино, вече е чул поне едно мнение за „Доза щастие“.

Падение и спасение

Дебютен филм на актрисата Яна Титова, която в случая е режисьор, базиран на романа на Весела Тотева „Падение и спасение“. Филмът е сниман преди Весела да почине в началото на тази година и съответно може да я видите в една от сцените, където прави гост участие.

Иначе целият филм е посветен на един конкретен отрязък от живота й – годините, които тя прекарва като хероинов наркоман. Историята започва с обстоятелствата около това и приключва няколко години след като тя е чиста и работи като журналист.

Дъщерята

Сигурно няма по-подходящ човек от дъщеря й Валентина, която участва като персонаж във филма, както и в книгата на майка си, който да изиграе тази роля.

Самата Валя, родена няколко години преди Весела да тръгне по пътя на хероина, има детски спомени за случилото се. То продължава цели 7 години и както самата Валентина казва в едно свое писмо, което пише до майка си, малко преди премиерата на филма:

„Няма те в живота ми от няколко месеца. Месеци, които ме накараха да осъзная защо са ни се случили онези 7 години, в които търсенето на щастието те превърна в свой пленник, а на мен ми се наложи да порасна по-бързо от другите деца.“

Филмът на Яна Титова от една страна адаптира доста адекватно историята на Весела Тотева. Той се опитва да обхване наистина огромен период от време и съответно скача през моментите и годините, понякога по-бързо от необходимото.

В търсене на щастието

Въпреки това скоците са плавни, а част от сцените са снимани като импресия, в която фантазията сменя реалността. Защото не е ли бягство към фантастичния свят, онова което Весела Тотева се опитва да постигне през цялото това време? Както самата тя казва – в търсене на щастие.

В този смисъл, филмът работи много повече на емоционално, отколкото на информационно ниво и може би именно заради това се харесва толкова много на зрителите.

Актьорите

Във филма има и няколко чудесни гост роли, освен Валентина Каролева, Силвия Лулчева, Лидия Инджова, Димитър Николов, Ая Алексиева, Алек Алексиев, Цветан Алексиев и Асен Блатечки.

По-малки роли и кратки появявания са дадени на Ирмена Чичикова, Васил Бинев, Иван Бърнев, Стефан Вълдобрев и дори самата Яна Титова, която се появява буквално за минута. Но част от тези моменти с малките им появявания са чисто злато. Особено сцената със Стефан Вълдобрев.

..

„Доза щастие“ е премерен, добре направен филм, който ще ви подейства емоционално, независимо дали имате пряко отношение по темата или не. От месец април 2020 филмът е достъпен за българите в Канада и САЩ в платформата Neterra.TV+ тук.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *