Свят в пламъци

Филмовият свят е неизчерпаем, а теми като Втората световна война, очевидно винаги ще бъдат вълнуващи за него. „Свят в пламъци“ е доказателство за това.

Причината?

Началото на този месец най-новият сериал на канал Epic Drama „Свят в пламъци“ ще поведе зрителите си на епично пътешествие. Действието се случва в три различни държави, между няколко семейства, на прага на Втората световна война.

Сниман е на множество локации в Европа, включително Полша, Германия, Франция и Обединеното кралство. „Свят в пламъци“ разказва за първата година на Втората световна война в 7 едно-часови епизода, като започва с окупацията на Полша от страна на Германия и завършва с битката за Британия.

В част от актьорския състав виждаме много познати имена начело с Шон Бийн и Хелън Хънт, която играе журналист, както и Лесли Манвил. За да е максимално достоверен обаче в „Свят в пламъци“ участва и полски актьори. Така още в първи епизод може да видите познатите от филма на Павел Павликовски „Студена война“ – Томаш Кот и Борис Жик.

Photographer: Dusan Martincek / © Mammoth Screen 2019
Томаш Кот коментира:

„Питър Боукър – сценаристът на сериала – каза, че основната идея на „Свят в пламъци“ е, че главните персонажи са държави – европейски държави. Затова им трябват актьори от тези държави, а именно Полша, Чехия, Франция, Германия, а идеята на BBC беше, че трябва да има хора от „Студена война“.

Йоана, моята партньорка във филма, по това време беше в Щатите, започвайки международната си кариера там, така че беше невъзможно тя да се присъедни, но пък аз, Борис (Шиц) и Агата (Кулеша) бяхме в Поша, а „Свят в пламъци“ се снимаше в Прага, така че .. Идея беше да видим колко хора от „Студена война“ можем да включим в „Свят в пламъци.“

И това се случва. На фона на разразяващата се война, любовна история разказва за две момичета и едно момче – млад американец, една британка и една полякиня. Младите актьори в главните роли Джона Хауер-Кинг и Джулия Браун, както и изгряващата полска звезда, Зофия Вихуач.

Photographer: Gareth Gatrell / © Mammoth Screen 2019

Попитахме Джона и Джулия какво харесват най-много в проекта и в собствените си персонажи.

Джулия:

„Харесва Люис, защото е силна, даже повече и от мен. Тя отстоява това, в което вярва, напредничава е, и въпреки че е с разбито сърце, се възползва от всички възможности, които войната й предоставя – под формата на желанието да пътува и да види света, да излезе от Манчестър.

Но като цяло се възхищавам на това, колко много енергия влага във всеки аспект от живота си – да се грижи за семейството си, да се бори за хората, които обича, да пее, да се забавлява – тя успява да балансира всичко това. Но в същото време има и уязвима страна. Най-много ми хареса това да имам възможността да работя с всички тези емоции и да покажа всичките й страни.“

Джона:

„С екипа обсъждахме доста факта, че Хари има много недостатъци. Когато прочетох за първи път сценария, не бях напълно сигурен какъв точно е той и как ще го изиграя – доста е многостранен, което е вълнуващо актьорско предизвикателство, но когато прочетеш за първи път сценария, не е толкова очевидно какъв точно може да бъде. Беше плашещо и трудно, но пък от друга страна това ме привлече към него.“

Сериалът направи своя ексклузивна премиера през октомври във Варшава. Първият епизод беше излъчен в кинозалата на автентична сграда – фабрика за водка, част от комплекса Конесер.След това имаше официална гала вечер на характерния за Epic Drama лилав килим и тематично парти с музика от 1930-те.

„Свят в пламъци“ дебютира ексклузивно по Epic Drama на 10 ноември 22:00 в България.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *