Една различна селекция от коледни филми

Да, знаем, че понякога „Сам вкъщи“ е най-нормалното нещо, което може да видите в коледната утрин. Но понякога не е. Коледните филми не трябва непременно да включват момче, куче, горещ шоколад и песни… понякога могат да бъдат различни.

Ние имаме една празничка селекция от филми, които са точно толкова коледни, колкото и „Сам вкъщи“. Просто са различни. И може би дори до днес не сте знаели, че са свързани с Коледа.

Умирай трудно

„Умирай трудно“ е класика за Коледа. Причините той да присъства тук са две – това е един чудесен екшън, който и днес, толкова години по-късно, е все така забавен за гледане и да, колкото и да ви е странно, сюжетът е коледен.

Първата част се развива на празнично парти, където Джон Маклейн отива при жена си, а втората е навръх празника, когато той я посреща у дома за празниците. Динамичен, различен и някак истински празничен и снежен, това е филмът за цялото семейство, гарантираме. Освен това е доказателство, че нечия Коледа може да бъде много по-лоша от вашата, прекарана при баба ви 🙂

Дълга целувка за лека нощ

Има два филма, в които си заслужава да гледате Джина Дейвис и това е един от тях. Тя играе скромна домакиня от преградията, която открива, че е била наемен убиец, но паметта й е удобно изтрита. Около приготвянето на коледната пуйка и кълцането на зеленчуци, Саманта, както е името й във филма, си припомня миналото и вместо да украсява елха, тръгва на отмъстителен похот срещу хората, причинили й това временно неудобство. Коледа и зимният пейзаж са само фон на този екшън, в който към Джина Дейвис имаме и чудесно ругаещия Самюъл Джаксън.

Омагьосан ден

Има нещо в Бил Мъри и филмите по принцип, което не можем да обясним. А за този не се и налага, защото е класика. Позициониран малко след празниците, „Омагьосан ден“ разказва за сприхав и надут телевизионен водещ на времето, който отива да отразява фестивала на мармота в малко градче.

Той е толкова недоволен и нещастен от този факт, че коледното чудо го намира само. Човекът се оказва заклещен в един-единствен ден, който се повтаря отново и отново, докато не размеква леденото му сърце и не го прави по-добър човек. Освен забавна комедия с добър диалог и история, филмът има и поука. И да, въпреки повторението на деня, никога не ни омръзва.

В Брюж

Циничният драматург Мартин Макдона прави рязка стъпка от театралната сцена към света на киното с режисьорския си дебют на този филм, който, разбира се, е по негов сценарий. Двама наемни убийци са пратени в Брюж за празниците, за да чакат нова поръчка от шефа си. Или поне така изглеждат нещата в началото.

При Макдона обаче нищо не е такова, каквото изглежда и всичко жеското се обърква. Към този кървав, циничен и цветен филмов качамак, добавяме качествените Колин Фарел, Брендън Глийсън, Рейф Файнс и красивата французойка Клеменс Поези в основния актьорски състав. „Fucking Bruges!“ пък е репликата, която ще се запечата в съзнанието ви на финала на този великолепен филм.

Докато ти спеше

Романтичната комедия от 1995 година ни напомня на времето, когато Сандра Бълок беше кралицата на романтиката. Позициониран точно по празниците, филмът разказва историята на романтична продавачка на билети в метрото, влюбена в мъж, който изпада в кома. За да го посети в болницата, тя се представя за негова годинеца.

Уж невинна лъжа, която обаче я праща в средата на дискомортна социална буря, в която тя трябва да се запознае със семейството на своя възлюбен. Докато той е в кома, а фамилията вярва на нейната история, героинята на Сандра бавно, но сигурно се влюбва в брата на своя „съпруг“, изигран от прекрасния Бил Пулман. Напомняща на романтична история писана от Шекспир, „Докато ти спеше“ ще ви забавлява истински.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *