Тази Коледа гледай нещо различно!

Коледа наближава, а с нея и задължителното „облъчване“ с коледни филми и концерти на родни знаменитости. Затова ние решихме да ви зарадваме с една класация с нестандартни заглавия, които да направят празника по-забавен и по-весел и най-накрая – гледай нещо различно!

Коледна песен

Писана в далечната 1842 година и публикувана за първи път на 19 декември 1843-а, “Коледна песен“ е неумиращата творба на Чарлз Дикенс. След като киното се появява на бял свят и коледните филми започват да печелят много почитатели, хрумва идеята това литературно произведени да бъде запечатано на лента.

гледай нещо различно
Коледна песен – оригиналът

Случва се за първи път през 1938-а. От тогава до сега, история на Чарлз Дикенс наистина се е превърнала в безсмъртна, тъй като вече има над 10 адаптации за голям екран, да не говорим за телевизионен, театрален или радио вариант.

През 2009-а Джим Кери влиза в ролята на чичо Скрудж под режисурата на Робърт Земекис и обезсмърти творбата на Дикенс за пореден път. Засега последен. Посрещнат спорно от критиката и почитателите, за нас това е истинската „Коледна песен“.

Няма излишен драматизъм, пък и си е анимация, откъдето и да я погледнеш. А историята има и важна поука. Точно като за празник. А в случай, че искате нещо ново – „Коледна песен“ излиза и на малкия екран, няколко дни преди Коледа. Мини сериалът ще се появи на 19.12. Приятно, както се казва!

Кошмарът преди Коледа

Ако искаш да гледаш нещо различно, ще кажем само, че мозъците на Тим Бъртън, като основен двигател зад идеята и неговият приятел аниматор Хенри Селик, стоят зад тази ненормална коледна история …

Не случайно анимацията от 93-а е в нашия изборен лист днес. Това е единственият анимационен филм на този светъл празник, в който добрите са лоши, лошите – добри, а скелетът Джак е с пъти по-готин от Дядо Коледа.

Нека обясним.

“Кошмарът преди Коледа” е историята за съществата от Хелоуин и скелета Джак, на който му е дошло до тиквената глава от крясъци, писъци и плашене.

Той иска да празнува Коледа. Но тъй като никой в неговия Хелоуин свят няма намерение да го направи, той решава да се смени с Дядо Коледа и да раздаде по някой и друг подарък за хората по света.

Мрачен, тъмен, изпълнен с ирония, сарказъм, песни и танци, “Кошмарът преди Коледа“ със сигурно е една от най-добрите мрачни коледни истории.

Как Гринч открадна Коледа

Забавна детска история, в която Джим Кери отново е незабравимо зелен, космат и злобен. Коледната приказка на американския аниматор с артистичния псевдоним Д-р Сюс е сред предпочитаните ни коледни филми по простата причина, че е смешен и забавно глуповат.

гледай нещо различно

Гринч е зелен, космат, злобен грозник, който живее в затънтена планина на Хувил и много, ама много мрази Коледа. Изведнъж на зеленият плашко му хрумва гениалната идея да се маскира като Дядо Коледа, да обере подаръците на своите съграждани и по този начин да съсипе празника.

В крайна сметка планът му се проваля с гръм и трясък и Коледа става възможна… Историята видя своя игрален вариант едва през 2000 година, когато режисьорът Рон Хауърд се престраши да я филмира. И каквото и да говорят за Джим Кери, в ролята му на зелено, космато плашило с малко сърце, той отново е в стихията си.

Чудото на 34-а улица

Малко хора знаят, но тази коледна класика написана в далечната 1945-а от сценариста Валънтайн Дейвис, е екранизирана още през 1947 година.

Историята е филмирана и печели на своите създатели цели 3 Оскара, което я превръща в единствената коледна кинопродукция постигнала подобен успех. Но уви, във времето по-известен става вторият вариант на филма от 1994 година.

Сигурно няма човек, който да не знае историята на тази класика, но ние ще я повторим въпреки това.

https://youtu.be/vE9M7a4wAZ0

Симпатичен старец се вживява в ролята на Дядо Коледа в един от най-големите търговски центрове в Ню Йорк. Той е толкова мил и убедителен, че успява да върне вярата в чудесата на малката Сюзън, която е убедена, че белобрадият старец не съществува и тя няма да получи желаните подаръци. Е, да, но по Коледа чудесата се случват, както вече казахме.

Лошият Дядо Коледа

Нетипичната коледна история намесва белобрадия старец в разни нечисти дела. Гледай нещо различно, защото този старец го прави с чудесно чувство за хумор и голяма доза ирония към образа на Дядо Коледа по принцип.

Двама отчаяни и нелепи измамници се маскират като Дядо Коледа и едно от джуджетата, за да оберат универсален магазин навръх Коледа, не заради коледния дух, а заради безобразното пазаруване на потребителя.

Планът им се променя, когато попадат на нахално хлапе и управителя на магазина. Чувството за хумор и простотията може и да ви дойдат в повече, ако сте върл почитател на празника, но за всички останали – да ви е сладко.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *