Синелибри 2021: Киното среща книгата за седми път

Синелибри 2021: Киното среща книгата за седми път. За седма година октомври месец е месецът на киното. Стартира кино-литературният фестивал Синелибри.

Кино фестивал – в зала или на дивана

Заради сложната пандемична обстановка и тази година фестивалът ще се проведе в два формата – на живо и онлайн, в платформата Neterra.TV+. Паралелното дигитално издание гарантира възможност максимално широк кръг от зрители, включително от рисковите групи, да се насладят на майсторски литературни адаптации, дело на забележителни кинотворци. Фестивалът е достъпен само за територията на България. Целта на Neterra.TV+ е да бъде пространство, което дава легален достъп до съвременно българско и международно аудио-визуално съдържание.

21 филма от цялата програма на фестивала ще са налични на neterra.tv/plus от 2 до 31 октомври. Зрителите могат да гледат хитови заглавия като „Бенедета“, „Влюбеният Айфел“, „Даниел“, „Уроци по персийски“ и още много други заглавия, които са наградени и признати от кино фестивалите в Кан, Берлин и Венеция.

Филмите, които ще се излъчат по време на фестивала, са общо 49 заглавия. Адаптации по книги, няколко български филма и множество заглавия от цяла Европа и Америка ще намерят своето място в „Синелибри“ тази година.

Филмите, които може да гледате

В конкурсната програма зрителите ще могат да видят дългоочакваната комедийна драма „Три етажа“. Продукцията е на известния италиански режисьор Нани Морети, в която участват Рикардо Скамарчо, Маргерита Буй, Алба Роруочър. Авторът на едноименния бестселър Ешкол Нево също ще дойде като специален гост на фестивала. Историята в „Три етажа“ запознава зрителите с обитателите на жилищна кооперация в Рим. Лентата разказва за усилията им да бъдат родители, братя и сестри или просто съседи в свят, в който съвместното съществуване се управлява от страх, мнителност и негодувание.

Ще видите новия филм на режисьора Жак Одиар. Жак е едно от новите и интригуващи имена в съвременното европейско кино. Филмът „Париж, 13-и район“ е създаден по мотиви от разкази на американския художник на комикси Ейдриън Томин. Той е решен в монохромна стилистика и преплита истории за любов, секс и самота в една импресия за надеждата и безнадеждността в днешния трескав свят.

… и още

По случай 140-ата годишнина от рождението на Стефан Цвайг, „Синелибри“ ще излъчи актуалната екранна версия на неговата прочута „Шахматна новела“. Копродукция на Германия и Австрия, филмът на режисьора Филип Щьолцл показва как един адвокат, хвърлен в затвора от нацистите, намира утеха и спасение в света на шаха.

В конкурсната програма фигурира и ексцентричният романс „Историята на жена ми“ на унгарската режисьорка Илдико Енеди. Може вече да сте гледали нейния разкошен „За тялото и душата“, но ако не сте – направете го. Най-новият й филм е адаптация по едноименния роман на Милан Фющ и е с участието на Леа Сейду, Луи Гарел и Жасмин Тринка. Леа Сейду се появява в още един филм от конкурсната програма на фестивала. Става дума за френската драма „Измяна“ с режисьор Арно Десплен. „Измяна“ е вдъхновен от роман на големия американски писател Филип Рот и е номиниран за „Златна палма“.

В състезателната програма влиза още психологическата драма „Събитието“ на Одри Диван, екранизация на мемоарната книга на Ани Ерно, отличена с награда „Златен лъв“ във Венеция. В плеядата от заглавия присъства и „Денят на флага“ на Шон Пен, една от най-дискутираните адаптации тази година.

Кино акцент – „Бенедета“

Разбира се, няма как да пропуснем и скандалния „Бенедета“. Последният филм на холандския режисьор Пол Верховен разедини публиката на фестивала в Кан, където бе показан за първи път тази година. Лентата е адаптация по книгата на Джудит К. Браун „Immodest Acts: The Life of a Lesbian Nun in Renaissance Italy“. Книгата описва в подробности за връзката на две жени през XVII век и се води най-ранният документ за хомосексуална връзка между жени в съвременната западна история.

„Бенедета“ разказва за ренесансова Италия, където младата монахиня Бенедета Карлини страда от смущаващи религиозни и еротични видения. Тя е избрана за игуменка, заради необяснимите си способности. Скоро обаче възникват съмнения, че има „свръхестествен договор с Исус“. Постепенно отношенията й с нейната помощничка се трансформират в романтична любовна връзка. След прожекцията си на фестивала в Кан филмът е наречен богохулен, а част от публиката си тръгва още по време на прожекцията. „Бенедета“ носи след себе си толкова полюсни мнения, че няма как да го пропуснете.

Подобно на предните си години и тази „Синелибри“ предлага богата и пъстра програма на онези, които изберат да прекарат няколко часове в тъмната кино зала или удбно разположени вкъщи с техните заглавия. Вие се подгответе за фестивала и скоро очаквайте подробната ни селекция от заглавия, които не трябва да пропускате.

Ако искате да прочетете още за филмовите ни акценти, може да го направите тук

 

 

 

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *