Back to school: Филмите, с които училището изглежда най-добре

Back to school: Филмите, с които училището изглежда най-добре. За някои хора училището е онова лошо място, в което с часове се е налагало да седят на чиновете и да не правят нищо. За други – училището е мястото, което ги е направило любопитни към знания и към желанието да знаем още, и още.

Училището е прагът към зрелостта. Най-огромната социална група, в която човек членува, когато и млад. Място, в което среща любов, приятели, конфликти, запознава се с нови светове и разбира какво иска да прави в живота. Не винаги нещата се случват в този ред, разбира се.

Училището е място, към което всеки има различни чувства. Независимо дали са позитивни и негативни ние всички го помним. Училището стартира бурно и с емоции и този 15 септември. А на 1 октомври и университетите ще се напълнят със студенти. Затова е най-логично да ви предложим няколко кино заглавия, които ще направят училището, учението и изобщо времето прекарано в класна стая или аула, много по-приятно. Част от тях може да откриете и тук в NeterraTV+.

Урок

Bulgarian movie named Lesson

Започваме с нещо българско, което се развива в средностатистическо училище някъде из Благоевгард. Филмът на Петър Вълчанов и Кристина Грозева е базиран на реална случка – учителка влиза един ден в банката и я обира. По-късно е хваната. Но всичко останало – от мотивите, през изпълнението, е плод на въображението на екипа. „Урок“ се е получил добре и е едно от българските заглавия на голям екран, които харесваме. В него има морален елемент, забавен елемент и дори леко драматичен елемент. Има поука, а след поуката и неща, които ще останат в съзнанието на хората. Може да откриете „Урок“ в секцията с българско кино на NeterraTV+.

Клуб „Закуска“

Bulgarian movie named Club Breakfast

Минаваме към една истинска класика на младежкото кино от 1985 година. Петима аутсайдери. Една събота. Една класна стая. Култовата тийн драма и досега стои на челните места в класациите на „най-добрите тийн филми на всички времена“. Защо? Защото е адски добър. Преди няколко години филмът имаше годишнина и актьорският състав го отбеляза със събиране, фотосесия и част от песните от саундтрака. Прекрасно изградени образи на иначе клишираните американски училищни персонажи – като спортистът, красавицата, аутсайдерката, зубърът и бунтарят. Цялото действие наистина се развива в няколко часа и в няколко стаи в училището, по време на едно дълго наказание. Това е един от тийн филмите, които винаги препоръчваме.

Книжарницата

Screenshot from movie "The book store"e

Ако училището може да ви научи само на едно нещо, нека това нещо е любов към четенето и отношение към книгите. Базиран на романа на Пенелъпи Фицджералд, който може да откриете и на родния книжен пазар, филмът на испанката Изабел Коишет, разказва за малък измислен град в Англия през 1959 година, където една жена решава да отвори книжарница въпреки съпротивата на местната власт. Флорънс Грийн е вдовица с напредничаво мислене, която дави скръбта си в работа. Борейки се с апатията в крайморския град Хардборо, тя разработва книжарничка, в която предлага най-добрата литература на деня, включително скандалния роман на Набоков „Лолита” и „451 градуса по Фаренхайт” на Рей Бредбъри. Това предизвиква културен шок в селището, в което нищо не е мръднало от векове. Неин съюзник става мистър Бръндиш, също потиснат от застоялата атмосфера.

Почивният ден на Ферис Брюлър

screenshot from movie

Отново обръщаме поглед към една класика от 80-те, когато тийн киното и изобщо киното, в което училището си беше отделен персонаж, произвеждаше все нови и интересни неща. А този филм е освен модерна класика, която направи Матю Бродерик звезда и нещо като библия на хората, които не обичат училището и са открили своите малки трикове, за да го пропускат. Годината е 1986-а, а Матю Бродерик е млад и зелен. След изпълнението си на млад, но изобретателен нехранимайко, който си взима почивен ден от училище и прави най-шантавите неща с гаджето си и най-добрия си приятел, Бродерик получава номинация за „Златен глобус“ и адмирациите на публиката. Всичко, което някога сте си мечтали да направите, но никога не ви е стискало, Ферис Брюлър го изпълнява за ваш кеф и със замах. А най-хубавото е, че му се разминава накрая. Заглавие, което и до днес е ненадминато по един наистина мил начин.

Приказка за Астрид

Screenshot from movie

Ако има нещо, което обичаме в училището, то е четенето на „Пипи Дългото чорапче“. Ако и вие като нас обичате тази книга, то това е вашият филм, който може да гледате в секция „Световно кино“ на Neterra. Филмът „Приказка за Астриз“ осветлява малко познатата история около появата на най-непокорното и луничаво момиче в литературата – Пипи Дългото чорапче. Като тийнейджърка в консервативна Швеция, през 20-те години на миналия век, Астрид Линдгрен, тогава все още Астрид Ериксън, се впуска в любовна афера с шефа си – главен редактор на местен вестник. Впоследствие забременява от него, а той е женен… Астрид е принудена да направи тежък избор, от който извлича не един житейски урок. Това е първата кинобиография на световноизвестната писателка, чиито герои са любими на малки и големи в почти 100 страни по света. Препоръчваме повече от горещо.

Лесна, А?

Screenshot from movie

Завършваме с нещо модерно, провокативно и по свое му уникално. „Лесна, А?“ е филмът, с който звездата на Ема Стоун изгря на холивудския небосклон. Освен това е и филм, който се бъзика, на много тънко ниво, с всички тийн клишета, на които останалите представители на жанра се уповават. Освен, че е позициониран в една гимназия някъде из Щатите, филмът прави пространствена адаптация на книгата „Алената буква“ на Натаниъл Хоторн. Освен това той разглежда под различен ъгъл теми, като първия секс, толкова важен в тази възраст, клишетата, етикетите, класовото и социално разделение, което всички сме преживели под някаква форма в гимназията. Ема Стоун разгръща талант в тази роля. Препоръчваме.

 

И още.. ако харесвате Агата Кристи, то вижте защо тя вече 131 години е кралица на мистерията.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *