Фестивалното кино

Фестивалното кино! Ех, фестивалите са любимата част от годината за много киномани. Именно по време на едни от най-големите кино фестивали в света, като тези в Кан, Венеция, Берлин, светът на седмото изкуство се запознава с големи имена и с потенциални носители на престижни награди.

Фестивално кино

Ние също обичаме фестивалното кино. Независимо дали са огромни и престижни или са нещо по-малко, като родните Киномания, Sofia MENAR, Cinelibri, Master of art и София филм фест или пък са алтернативни, като Сънданс, или пък са ни близки по локация и душа, като Карлови Вари. Истината е, че няма значение. Голяма част от филмите, участвали на тези фестивали, може да гледате в платформата Neterra.TV+.

Фестивалите са онова доказателство, което ви е необходимо, когато се отчаяте от пуканките. Те са най-яркият пример, че киното все пак е изкуство и не всички филми се правят, за да се печелят пари от тях. Някои се правят, за да се печелят награди.

Тазгодишните Оскари вече чукат на вратата, но преди да видим отличниците и тази година ви води из света на фестивалното кино. Няколко заглавия, които се появиха и у нас, и които горещо ви препоръчваме да гледате.

Фестивалът на Рифкин

Това е филм, който не е отишъл на нито един фестивал, защото е дело на Уди Алън. А той е леко низвергнат от света на престижното кино в момента. За сметка на това обаче разказва за фестивал. Действието се развива на фестивала Сан Себастиан, където Морт Рифкин преживява екзистенциална криза в брака и живота си въобще. Ако човек вижда живота си на лента в тези моменти, то Рифкин я вижда като няколко ленти, при това все на големи майстория – Фелини, Бунюел, Трюфо, Бергман. Вариации с кино, философия и добре познатите теми, които са типични за творчеството на Уди Алън, като потенциална раздяла и евентуален крах на емоционалния свят, които са типични .

Човешкият глас

Първи англоезичен филм за испанеца Педро Алмодовар в колаборация с Тилда Суингтън в главната роля. „Човешкият глас“ е късометражен филм в 30 минути и направи премиера на фестивала във Венеция миналата година. Как човек да пропусне подобна комбинация? Жена наблюдава как отминава времето, застанала край куфарите на доскорошния си любовник, за когото се предполага, че ще дойде да ги вземе, но така и не пристига. Край нея се щура кучето й, което не е разбрало, че стопанинът му го е напуснал. Две живи същества са принудени да се справят с изоставянето. За трите дни на очакване жената излиза от дома си само веднъж – да си купи брадва и туба с бензин. Тя преминава през всякакви настроения – от безпомощност до отчаяние и загуба на контрол.

Сбогом, глупаци

Носител на 6 награди „Сезар“, филмът на Албер Дюпонтел ще ви разсмее и разплаче. Когато 43-годишната фризьорка Сюз Трапе научава, че е сериозно болна, решава да издири детето, което е била принудена да изостави, когато е била едва на 15. Лудешкото й приключение, изпълнено с бюрократични спънки, я среща с Жи Бе – 50-годишен мъж, страдащ от професионално „прегаряне“, и с г-н Блен – сляп архивар, склонен към прояви на свръхентусиазъм. Това необичайно трио се впуска в неистово издирване из целия град на отдавна изгубеното дете на Сюз.

Лятото на 85-та

За какво може да мечтаеш, ако си на 16 години и се намираш в морски курорт в Нормандия през 80-те години? Може би за най-добър приятел? Тийнейджърско споразумение за цял живот? Приключения с лодка или мотор? Живот с главоломна скорост? Е, някои си мечтаят за смърт. Защото не могат да получат по-голям ритник от смъртта. Тази история разказва как Алексис пораства вътре в себе си. Всичко започва през едно лято… Режисьор и сценарист на този красив филм е Франсоа Озон, така че ако сте почитатели на неговото кино, то „Лятото на 85-а“ определено ще ви допадне. Филмът получава номинация за „Златна раковина“ от Международния филмов фестивал в Сан Себастиан миналата година и е базиран на романа на Ейдън Чембърс.

Сузана Андлер

„Със „Сузана Андлер“ режисьорът Беноа Жако прави въздействаща адаптация на пиесата на своята покровителка Маргьорит Дюрас.“, казват от Международния фестивал в Ротердам. Освен това филмът представлява огромна демонстрация на таланта на Шарлот Генсбур в главната роля. Сузана Андлер посещава просторна вила на Френската Ривиера. Тя иска да я наеме за лятото, но има известни съмнения. Четиридесетгодишната Сузана се колебае не само за къщата, но и за важните решения, които трябва да вземе. Омъжена за милионер, който ѝ изневерява от години. Отскоро самата тя има любовник, с когото възнамерява да се срещне във вилата. Децата ѝ са останали в Париж, а съпругът ѝ е неизвестно къде. Двамата любовници трябва да вземат решение за своето бъдеще. Колко дълго Сузана може да поддържа лъжата?

Фрагменти от портрета на една жена

Филмът на Netflix, за който Ванеса Кърби (гледайте интервю с нея) получи няколко номинации за престижни награди, включително и за „Оскар“, направи премиера на 77-мия фестивал във Венеция. „Фрагменти от портрета на една жена“ разказва тъжната история на Марта и Шон – двойка от Бостън, които очакват дете. Животът им драматично се променя след домашно раждане, за което се доверяват на неуверена акушерка, обвинена в престъпна небрежност. Така започва едногодишната одисея на Марта, която трябва да се справи със своята скръб на фона на нестабилните отношения със съпруга си и властната си майка.

Уроци по немски

„Уроци по немски“ донесе международна награда на Юлиан Вергов, който играе главната роля, на фестивала в Кайро миналата година. Филмът ни запознава с един антигерой – Никола, който е изтъкан от противоречия: любов и насилие, желание да остане с любимите си хора и нужда да замине. В тази трагична драма всяка негова стъпка е непредвидима. Дори когато всичко изглежда изгубено, той продължава своята битка, заставяйки зрителя да се пита: кога ще спре да опитва?

Очаквайте коментарната ни статия за Оскарите другия четвъртък 🎥 🎉 Следва продължение… 

Ако искате да гледате още награждавани филми, може да си изберете оттук: Наградите Златен глобус 2021 | Blog Neterra.TV

Ако искате да гледате фестивални филми, може да си изберете оттук: Master of Art 2021 идва във вашия дом с Neterra.TV+ | Blog Neterra.TV

 

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *