Наградите Златен глобус 2021

Наградите Златен глобус 2021!  Победителите вече са факт. 78-мите награди бяха раздадени в последната неделя на февруари. За първи път в историята на наградите Златен глобус бе номинирана българска актриса. Името на Мария Бакалова бе споменавано повече пъти от на който и да било друг претендент. И все пак глобусът й се изплъзна. Златен глобус са третата най-престижна награда за кино и телевизия в света и са създадени от Асоциацията на холивудската чуждестранна преса. Наградите се раздават от 1943 година насам и се считат за предвестници на евентуалните победители на Оскарите.

Как започва всичко?

В началото на 1943-а група журналисти се обединяват, като решават да създадат асоциация за чуждестранната преса в Холивуд, която днес всички познаваме като  Hollywood Foreign Press Association (HFPA). Близо година след създаването й през януари 1944-а раздават и първите награди наречени Златни глобуси. Така се поставя началото на онова, което ще се превърне в един от важните акценти в киноисторията.  Церемонията се случва в едно от студиата на 20th Century Fox, като е придружено, както се случва и до днес, с различни събития, обяди, вечери и коктейли.

С годините едни от най-престижните награди се развиват и дообогатяват значително. Първо, през 1956 година в категориите им се появяват и награди за телевизия, тъй като в началото Асоциацията дава статуетки само за кино. Впоследствие са добавени и различни категории за телевизия, мюзикъли, а по-късно и за филми и сценарий от различни жанрове. Много от категориите отпадат, като например тази за „Нова звезда на киното“, където най-младият победител и досега е Рики Шрьодер, който взима статуетката едва на 9-годишна възраст за филма „The Champ“.

През 1950-а Златните глобуси основават и специална награда, която кръщават на своя продуцент и режисьор – наградата Cecil B. DeMille Award се дава за специални заслуги в киното. През годините са я печелили имена като Уди Алън, Джордж Клуни, Дензъл Уошингтън, а тази година специалната статуетка беше връчена на Джейн Фонда.

Награди и пропуски

Разбира се, че нещо като наградите „Златен глобус“ не може да мине без своите бляскави и леко срамни моменти. Както и скандали. Много често Асоциацията е обвинявана в подкупност и субективност. Един от ярките случаи е през 2011-а, когато „Туристът“ – един от най-слабите филми на годината тогава, беше номиниран в категория „Комедия и мюзикъл“, макар, както написаха част от критиците по онова време „филмът да ни беше презентиран като шпионски трилър“. Тази година такъв беше случаят с филма Music – филм на певицата Sia, който има оценка от потребителите 3,1 в сайта IMDB – оценката е по десетобалната система.

По-важно е да се спомене обаче, че Златните глобуси по-често имат добри попадения, отколкото грешки. Мерил Стрийп и Барбара Стрейзънд имат най-много статуетки – осем за първата и девет за втората, като в тези девет има три специални награди, затова и досега Стрийп се води най-награждаваната актриса от Асоциацията. Рекорди държат също така и Джак Никълсън, Анджела Лансбъри – в категория телевизия, Алан Алда и Шърли Маклейн.

Четири пък са дамите, които успяват да вземат по две статуетки в една и съща вечер. Това са Сигърни Уивър, Джоан Плоурайт, Хелън Мирън и Кейт Уинслет. Кейт е номинирана и тази година, което е точно 11-тата й номинация. Добрият вкус за кино също не отсъства в редиците на Златните глобуси. Все пак са наградили, при това с много статуетки, филми като „Доктор Живаго“, „Кръстникът“ и „Полет над кукувиче гнездо“.

Тази година церемонията беше малко по-различна, заради пандемичната обстановка. Презентаторите бяха в зала, а номинираните на диваните вкъщи. Имаше няколко големи изненади, като загубата на Мария Бакалова, която беше сочена за фаворит в своята категория. Златните глобуси и до този момент са сочени за точен предвестник на Оскарите, чийто номинации се очакват на 15 март, а самата церемония ще е на 25 април.

Ето част от филмовите акценти, които горещо ви препоръчваме да гледате, когато имате възможност:

Наградите Златен глобус 2021 – Много ми пука / I care a lot

Черна нихилистична сатира, в която носителката на „Златен глобус“ Розамунд Пайк е злодей чиста класа. Тя извършва една от най-разпространените измами в Щатите – възрастни хора без роднини биват взимани под крилото на попечител, който ограбва имуществото им. В „I Care a Lot“ няма положителни персонажи, няма реализъм, няма и нищо сериозно.

Наградите Златен глобус 2021 – Една нощ в Маями / One Night in Miami

Реджина Кинг прави режисьорски дебют с тази носталгична драма, която е базирана на пиесата на Кемп Пауърс. Филмът проследява измислена среща между Малкълм Х, Мохамед Али, Джим Браун и Сам Кук в стая в Хамптън Хаус през февруари 1964 г., в чест на изненадващата победа на Али над Сони Листън. Удоволствие за гледане.

Наградите Златен глобус 2021 – Земя на номади / Nomadland 

Филмът на Клои Жао взе две важни статуетки – за режисура и за драма. И заслужава и двете. Филмът е адаптация на книгата „Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century” на Джесика Брудър. Лентата проследява историята на 60-годишната Фърн, която губи всичко след икономическия колапс на компанията, за която работи. Тя напуска малъкия град в провинциална Невада и се отправя на път. Обикаля Америка като съвременен номад и изследва живота извън конвенционалното общество.

Наградите Златен глобус 2021 – Манк / Mank

„Манк“ е филм, който всеки киноман очакваше с трепет в сърцето. Филмът разказва историята на задкулисната драма, разразила се по време на правенето на „Гражданинът Кейн“ – широко разглеждан като един от най-добрите филми, правени някога. „Манк“ е филмът, който Финчър се опитва да направи от години, когато покойният му баща Джак е написал сценария. Разказът се занимава със задкулисната драма на подготовката и снимките на „Гражданинът Кейн“. Историята е представена през перспективата на сценариста Хърман Манкевич – Манк, който се бори със собствения си тежък алкохолизъм, за да завърши сценария в 90-те дни, които режисьорът Орсън Уелс му е дал. Впоследствие двамата се скарват за това кой всъщност заслужава кредита за написването на сценария.

Наградите Златен глобус 2021 – Бащата / The father 

Британската драма на Флориан Зелер е базирана на негова пиеса със същото име, която е абсолютен хит по театралните сцени в Ню Йорк, Париж, Берлин и Лондон. Зелер решава да я адаптира за голям екран и кани Антъни Хопкинс и Оливия Колман в главните роли. Историята проследява мъж на достолепна възраст, който отказва всякаква помощ от страна на дъщеря си. Опитвайки се да осмисли променящите се обстоятелства, той започва да се съмнява в близките си, в собствения си ум и дори в структурата на своята реалност.

Ако се чудите какво още може да гледате, вдъхновете се от новите ни филмови предложения. 

 

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *