БГ КиноКиноФилмът „Чалга“: Приказка за сбъдването на мечтите на всяка цена

https://blog.neterra.tv/wp-content/uploads/2023/09/chalga_1920x800-1280x735.jpg

За мечтите, за търсенето на щастие, за постигането на успех на всяка цена… за саможертвата, за приятелството, за смисъла на всичко, което правим – филмът „Чалга“ на Мариан Вълев може да ви говори за много неща. Може и да премълчи за още повече. Но едно е сигурно – ще успее да ви каже истини, независимо в какъв житейски етап сте и какви са целите ви.

Мариан Вълев е особен човек. Той бе част от българското кино през 90-те години, а после „изчезна“. Много години след това се завърна ударно като част от суперуспешния актьорски състав на сериала „Под прикритие“ и веднага се превърна в любим актьор и дори в модел за подражание като образа на Куката. Личеше си обаче, че Вълев има нужда от още нещо, че иска да бъде двигател и затова, съвсем логично, се реши на следващата крачка – да започне сам да създава филми по темите, които го вълнуват и „палят“. Първо направи „Лошо момиче“ (2018), а след това засне и втория си филм „Чалга“. Именно втората режисьорска творба на Вълев ще бъде показана премиерно онлайн за България и света в Neterra и затова в настоящия текст ще се занимаваме именно с него.

Да снимаш цял филм с… телефон

Знаете ли, че това е първият български филм, заснет изцяло с мобилен телефон? Интересното е, че това по никакъв начин не „товари“ продукцията, а напротив – някак успява да „облече“ филма в красива филмова визия, макар и тя да не е създадена с много техника, специални обективи и т.н. Операторът Димитър Гочев разказва в свои интервюта, че да снима цял филм само с мобилен телефон е било истинско предизвикателство за него, както с положителните, така и с негативните страни на ситуацията. Трудно е било да се ограничи „видимостта“ на телефона и е трябвало кадрите да се подбират прецизно. От друга страна обаче мобилният телефон е дал много по-голяма свобода на екипа за усвояване на терени и по-бързо заснемане на цялата продукция. „Всъщност се чувствах много по-свободен, отколкото очаквах“, споделя Гочев по повод предизвикателството да остави професионалната камера и да вземе мобилен телефон, с който да заснеме цял филм.

Актрисите, които изнасят филма на крехките си плещи

В главните роли в „Чалга“ са Елеонора Иванова и Цветелина Стоянова. Елеонора влиза в образа на Барби – момиче от малък град, което напуска родното си място, за да се втурне в изтощително преследване на голямата си мечта – да стане поп-фолк певица. Разбира се, както повечето неща в живота, постигането на тази цел се оказва много по-трудно начинание, отколкото Барбара си е представяла. Неопитността и наивният идеализъм на талантливото момиче я сблъскват както с тежката реалност на жанра, в който иска да стане известна, така и с трудността на едно неочаквано приятелство, което ще се окаже смисълът на всичко. В ролята на приятелката на Барби влиза бившата художествена гимнастичка Цветелина Стоянова. Нейната героиня страда от биполярно разстройство, а Цвети създава неочаквано пълнокръвен образ. Да, вероятно опитът ѝ да се изявява пред публика е помогнал, но талантът, който демонстрира в „Чалга“, е безспорен. Всички помним колко тежка бе съдбата на световната ни шампионка и как животът ѝ бе на косъм. Впрочем, в различни интервюта Цветелина Стоянова споделя, че не ѝ е било лесно да играе във филм, но е искала чрез ролята си да бъде от помощ на хората, за да знаят, че крачката към най-лошото никога не е решение.

Филм Чалга

Мариан Вълев се свързва с Нори, докато тя е на почивка на морето. Актрисата прочита сценария и веднага разбира, че иска да бъде част от този филм. И макар да ѝ е било трудно да опознае света на поп-фолка, за да създаде максимално пълнокръвен образ, Елеонора признава, че е успяла с помощта на целия екип.

Екипът и посланията на филма

Разбира се, освен Вълев, който е режисьор, сценарист и един от продуцентите, Димитър Гочев, Нори Иванова и Цвети Стоянова, зад „Чалга“ стои малък екип, без който филмът няма как да същестува. Автор на музиката е Румен Бояджиев, а някои от по-популярните имена в останалите роли са Любомир Нейков, Лора Караджова, Стефан Денолюбов, Диляна Попова, Николай Сотиров, Димитър Рачков, Кръстю Лафазанов, Виктор Калев и др.

„В този филм не става дума за „чалга“ като музика, а става дума за „чалга“ като начин на мислене“, казва Мариан Вълев в едно от интервютата си в началото на 2023 г. и добавя „Филмът никого не сочи с пръст и никого не обвинява. Това е просто една човешка история на едно момиче, което се опитва на всяка цена да сбъдне мечтите си и някъде в този момент среща едно приятелство.“

Много причини да гледате „Чалга“

Заслужава си да гледате „Чалга“ поради много причини. Първата е, че филмът е съвсем нова българска продукция с нови и свежи актьорски лица и съвременна тема, която е част от живота ни по един или друг начин. Втората причина е, че филмът прави своеобразна техническа революция с факта, че е сниман само с мобилен телефон, а всъщност визуално е на най-високо ниво.

Третата причина да гледате „Чалга“ е, че удачно успява да преплете няколко важни и смислени теми в една сюжетна линия: ценността на мечтите и цената, която сме склонни да платим, за да ги постигнем; приятелството, което трябва да пазим и дори да се борим за него; и не на последно място – душата и психиката, за които също трябва да се грижим.

За финал ще кажа само, че Мариан Вълев може би се превръща в един от новите български режисьори, предпочитащи да разказват съвременни приказки за младите зрители. Приказки, с които със сигурност дават не просто храна за размисъл, а и сила за взимане на житейски решения. Но това е и същината на киното – изкуство, което променя животи.

Коментари

Неда Ковачева

Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Neterra.TV е за кино и телевизия. Блогът ви дава идеи кои филми да гледате. Разказва ви за световноизвестни актьори, техните кино и ТВ постижения и много други любопитни моменти. Тук ще намерите интервюта, дадени специални за блога на Neterra.TV, както и да слушате ТВ и кино подкаст продукции. Освен това блогът ви разкрива кои са най-новите български ТВ продукции, филми и кино фестивали в платформите на Neterra.TV и Neterra.TV+.

Контакти

Посетете ни

neterra.tv logo

Neterra.TV © 2023