Филмът „Чалга“: Приказка за сбъдването на мечтите на всяка цена

За мечтите, за търсенето на щастие, за постигането на успех на всяка цена… за саможертвата, за приятелството, за смисъла на всичко, което правим – филмът „Чалга“ на Мариан Вълев може да ви говори за много неща. Може и да премълчи за още повече. Но едно е сигурно – ще успее да ви каже истини, независимо в какъв житейски етап сте и какви са целите ви.

Мариан Вълев е особен човек. Той бе част от българското кино през 90-те години, а после „изчезна“. Много години след това се завърна ударно като част от суперуспешния актьорски състав на сериала „Под прикритие“ и веднага се превърна в любим актьор и дори в модел за подражание като образа на Куката. Личеше си обаче, че Вълев има нужда от още нещо, че иска да бъде двигател и затова, съвсем логично, се реши на следващата крачка – да започне сам да създава филми по темите, които го вълнуват и „палят“. Първо направи „Лошо момиче“ (2018), а след това засне и втория си филм „Чалга“. Именно втората режисьорска творба на Вълев ще бъде показана премиерно онлайн за България и света в Neterra и затова в настоящия текст ще се занимаваме именно с него.

Да снимаш цял филм с… телефон

Знаете ли, че това е първият български филм, заснет изцяло с мобилен телефон? Интересното е, че това по никакъв начин не „товари“ продукцията, а напротив – някак успява да „облече“ филма в красива филмова визия, макар и тя да не е създадена с много техника, специални обективи и т.н. Операторът Димитър Гочев разказва в свои интервюта, че да снима цял филм само с мобилен телефон е било истинско предизвикателство за него, както с положителните, така и с негативните страни на ситуацията. Трудно е било да се ограничи „видимостта“ на телефона и е трябвало кадрите да се подбират прецизно. От друга страна обаче мобилният телефон е дал много по-голяма свобода на екипа за усвояване на терени и по-бързо заснемане на цялата продукция. „Всъщност се чувствах много по-свободен, отколкото очаквах“, споделя Гочев по повод предизвикателството да остави професионалната камера и да вземе мобилен телефон, с който да заснеме цял филм.

Актрисите, които изнасят филма на крехките си плещи

В главните роли в „Чалга“ са Елеонора Иванова и Цветелина Стоянова. Елеонора влиза в образа на Барби – момиче от малък град, което напуска родното си място, за да се втурне в изтощително преследване на голямата си мечта – да стане поп-фолк певица. Разбира се, както повечето неща в живота, постигането на тази цел се оказва много по-трудно начинание, отколкото Барбара си е представяла. Неопитността и наивният идеализъм на талантливото момиче я сблъскват както с тежката реалност на жанра, в който иска да стане известна, така и с трудността на едно неочаквано приятелство, което ще се окаже смисълът на всичко. В ролята на приятелката на Барби влиза бившата художествена гимнастичка Цветелина Стоянова. Нейната героиня страда от биполярно разстройство, а Цвети създава неочаквано пълнокръвен образ. Да, вероятно опитът ѝ да се изявява пред публика е помогнал, но талантът, който демонстрира в „Чалга“, е безспорен. Всички помним колко тежка бе съдбата на световната ни шампионка и как животът ѝ бе на косъм. Впрочем, в различни интервюта Цветелина Стоянова споделя, че не ѝ е било лесно да играе във филм, но е искала чрез ролята си да бъде от помощ на хората, за да знаят, че крачката към най-лошото никога не е решение.

Филм Чалга

Мариан Вълев се свързва с Нори, докато тя е на почивка на морето. Актрисата прочита сценария и веднага разбира, че иска да бъде част от този филм. И макар да ѝ е било трудно да опознае света на поп-фолка, за да създаде максимално пълнокръвен образ, Елеонора признава, че е успяла с помощта на целия екип.

Екипът и посланията на филма

Разбира се, освен Вълев, който е режисьор, сценарист и един от продуцентите, Димитър Гочев, Нори Иванова и Цвети Стоянова, зад „Чалга“ стои малък екип, без който филмът няма как да същестува. Автор на музиката е Румен Бояджиев, а някои от по-популярните имена в останалите роли са Любомир Нейков, Лора Караджова, Стефан Денолюбов, Диляна Попова, Николай Сотиров, Димитър Рачков, Кръстю Лафазанов, Виктор Калев и др.

„В този филм не става дума за „чалга“ като музика, а става дума за „чалга“ като начин на мислене“, казва Мариан Вълев в едно от интервютата си в началото на 2023 г. и добавя „Филмът никого не сочи с пръст и никого не обвинява. Това е просто една човешка история на едно момиче, което се опитва на всяка цена да сбъдне мечтите си и някъде в този момент среща едно приятелство.“

Много причини да гледате „Чалга“

Заслужава си да гледате „Чалга“ поради много причини. Първата е, че филмът е съвсем нова българска продукция с нови и свежи актьорски лица и съвременна тема, която е част от живота ни по един или друг начин. Втората причина е, че филмът прави своеобразна техническа революция с факта, че е сниман само с мобилен телефон, а всъщност визуално е на най-високо ниво.

Третата причина да гледате „Чалга“ е, че удачно успява да преплете няколко важни и смислени теми в една сюжетна линия: ценността на мечтите и цената, която сме склонни да платим, за да ги постигнем; приятелството, което трябва да пазим и дори да се борим за него; и не на последно място – душата и психиката, за които също трябва да се грижим.

За финал ще кажа само, че Мариан Вълев може би се превръща в един от новите български режисьори, предпочитащи да разказват съвременни приказки за младите зрители. Приказки, с които със сигурност дават не просто храна за размисъл, а и сила за взимане на житейски решения. Но това е и същината на киното – изкуство, което променя животи.

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *