Онлайн „Кино за пътешественици“: Филмите, с които пътуваме по света

За филмовата общност и киноманите в България Ангел и Здравко от „Позор“ са едни от най-дейните, трудолюбиви и смислени хора, които се занимават с кино у нас. Една от най-значимите и устойчиви във времето техни инициативи е панорамата „Кино за пътешественици“, която тази година ще се състои за десети път.

„Кино за пътешественици“: Началото

Всичко започва през 2015 г., когато Здравко и Ангел осъзнават, че през лятото в София няма по-специални филмови събития, на които киноманите могат да отидат. Така двамата решават да подготвят специална селекция от филми за пътешественици, за да може и зрителите да „пътуват по света“ заедно с историите във филмите.

Самите Здравко и Ангел, както вече вероятно се досещате, обожават да ходят на различни места по целия свят и да разказват за приключенията си. „Кино за пътешественици“ е техният начин да водят повече хора на интересни и недостъпни за мнозина кътчета от света и да им споделят различни истории от страните, които самите те лично са посетили или пък биха искали един ден да видят със собствените си очи. С годините „Кино за пътешественици“ се разрасна, обогати и трансформира в панорама на най-високо ниво, представяща неконвенционални филми, заснети на най-различни точки по света.

За първи път в онлайн издание чрез Nettera.TV+

Тази година „Кино за пътешественици“ за първи път ще бъде представен в онлайн вид в Nettera.TV+. По този начин всеки, който не е успял да гледа най-добрите филми от тазгодишното издание (случило се от 1 до 17 август), може да го стори чрез нашата платформа. Филмите ще могат да бъдат гледани от 1 до 24 септември включително, а билети може да се купуват и предварително.

Филмите от „Кино за пътешественици“ в Neterra.TV+ са общо 15, но малко по-подробно ще поговорим за четири от тях, тъй като те са основният акцент в тазгодишното издание на кинофорума. А и когато Здравко и Ангел дават насоки за филми и/или пътешествия, съветваме ви да слушате и напълно да им се доверявате.

„Речни хора“

„Речни хора“ е филм на режисьора Мирослав Халуза и е документална копродукция на Чехия и Перу. Филмът разказва за опасната експедиция, която Мирослав предприема, за да отиде в Амазонската джунгла. Целта му е да се срещне с местните речни хора, които не желаят да живеят в цивилизацията. Как се справят в дивото? Всеки се оправя, както може – придвижва се, както успее, храни се с това, което сам си улови и спи там, където открие подслон. Или накратко – всеки се спасява сам. Филмът е 45 минути и е перфектен избор за всички, които се интересуват от живота на обитателите на Амазонската джунгла, но едва ли някога ще успеят лично да попаднат там.

„Камино де Сантяго“

Както подсказва заглавието на филма, това е документален разказ за пътя към Сантяго. Това е пътят, по който минават хиляди хора с най-различни желания, цели и съдби. Хора от всички точки по света се стичат, само за да извървят пътя на поклонниците. Някои отиват, за да подложат на изпитание физическите си възможности, други поемат по пътя, за да търсят нов житейски път. Трети пък го изминават просто за забавление или заради самото приключение. Филмът „Камино де Сантяго“ ще ви срещне с различни съдби, различни хора и различни причини, но всички тръгнали към едно и също място. Неминуемо е в един момент съдбите на тези хора да се пресекат, защото пътят на Свети Яков е нещо много по-голямо от едно обикновено поклонение. Режисьори са Йонас Фрай и Мануел Швайцер.

„Открий отново Индия“

„Кино за пътешественици“ представя филма „Открий отново Индия“, който представлява неповторимо филмово пътешествие из необятната индийска страна. А ето какво гласи и загадъчният синопсис, който издава съвсем малко от приключението, което това заглавие предлага: 4 раници, натъпкани с дрехи, фотоапарати, надежди и вълнение. Без да знаят накъде се отправят, нито какво ще срещнат по пътя си, те слушат само вътрешния си глас. Тръгват да прекосяват от край до край тяхната необятна Индия.

„С Тук-Тук из Етиопия“

Четвъртият акцент в „Кино за пътешественици“ в Neterra.TV+ е филмът „С Тук-Тук из Етиопия“ от 2016 г. Документалната копродукция между Италия и Етиопия ни среща с 18 пътешественици, които в рамките на 18 дни ще предприемат пътуване от 2500 км в дивото, без да знаят какво да очакват и какво им предстои. Приключенците са в Етиопия за първи път и ще се групират в три отбора в три моторикши. Гледайте филма, за да разберете къде ще се озоват както физически, така и емоционално.

Какво друго да очакваме в „Кино за пътешественици“

Без да преувеличавам, ще кажа, че селекцията на филмите в първото онлайн издание на „Кино за пътешественици“ е изключително разнообразна и прелюбопитна. Предстоят ви пътешествия из Куба, планински приключения из Памир и Каракорум, няколкомесечни дни и нощи на архипелага Свалбард, пътешествие по Карун – най-дългата река в Иран, пътуване с влака Уара Уара дел Сур, който минава през почти цяла Боливия, и какво ли още не.

Това е най-добрата възможност да предприемете пътуване до най-любопитни държави, да се срещнете с хора, които едва ли някога можете да видите на живо, да чуете истории на пътешественици и приключенци, готови да рискуват всичко сигурно и уютно, за да изпитат адреналина от непознатото, неочакваното и непредвидимото.

Ето това е най-хубавото на онлайн изданието на „Кино за пътешественици“ в Neterra.TV+ – позволява ни да пътуваме емоционално от всяко място, на което се намираме. Възползвайте се от тази ценна възможност от 1 до 24 септември и си подарете незабравимо изживяване в удобно за вас време.

И за финал един съвет: видите ли имената на Ангел и Здравко от „Позор“, попадне ли ви събитие, което те организират, отидете и се запознайте с двете момчета, които обикалят света, хващат го за ръка и го водят на специална среща лично с вас.

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *