Филмът „Кръвта на пеликана“

Филмът „Кръвта на пеликана“ е немско-българската продукция, която успя да намери най-правилния път да стигне до публиката. За първи път в България филмова премиера се случва изцяло онлайн, след като бе показана на няколко ключови форума, включително и на Международния кинофестивал във Венеция. Филмът „Кръвта на пеликата“ може да се гледа от уюта на дома по всяко време и от всяка точка на България по Neterra.TV+.

Още с името си филмът „Кръвта на пеликана“ насочва към особената символика на пеликана, намерила място в най-различни култури. Според легендата именно тази птица се свързва с безкористната родителска любов, тъй като при нужда е готова да разкъса собствената си плът и да храни малките си с нея. В този образ се крие и есенцията на самия филм. Главната героиня Вибке, изиграна впечатляващо от Нина Хос, е майката, която е принудена да минава нови и нови граници в стремежа си да направи най-доброто, на което е способна, за своите деца.

кръвта на пеликана

Майка и нейните деца

Вибке живее във ферма и тренира полицейски коне с дълбоко разбиране и професионална компетентност. Николина е първото момиченце, осиновено от България. След него идва и по-малката Рая. Всичко изглежда идилично, докато новодошлата сестричка не започва да проявява неконтролируема агресия както в семейството, така и извън него. На какво се дължи това? Има ли изход? Майчинският инстинкт на Вибке е поставен пред редица изпитания, изследващи вярата в любовта и отдадеността.

Нина Хос

Съчетанието от сила и нежност е вплетено в нейния персонаж по наистина убедителен начин. Неслучайно носителката на „Сребърна мечка“ Нина Хос е наречена от самия Фолкер Шльондорф „единствената немска кинозвезда“. Въпреки че на пръв поглед не е съвсем позната на публиката у нас,нейният образ изплува от продукции като сериала „Homeland” (с Клеър Дейнс), последния филм с участието на Филип Сиймор Хофман („A Most Wanted Man”). Можем да я видим и в тазгодишното предложение за Оскар от швейцарска страна за най-добър чуждестранен филм. Нина даде интервю специално за БТВ за предаването „Тази събота и неделя“, което може да гледате тук. 

нина хос_кръвта на пеликана

Големите-малки актьори

Абсолютно безапелационни са позитивните критики по адрес на двете български момичета Аделия Оклепо и Катерина Липовска, които стоят съвсем адекватно като присъствие до актриса от ранга на Нина Хос. Двете са избрани измежду 500 деца и минават през кастинг, траещ седем месеца, след което учат немски и езда. Те бяха отличени със специален диплом на последното издание на фестивала „Златна роза“. Малката Катерина преминава безпроблемно от моменти, в които я виждаме като същинско ангелче, през сцени, в които прилича на диво зверче, будещо пронизващ страх. Аделия пък показва деликатно присъствие и магнетизъм, нехарактерни за толкова млад талант.

кръвта на пелика

Осиновяването

Въпреки че засяга темата за осиновяването, филмът „Кръвта на пеликана“ не дълбае в социалната специфика, нито драматизира по очаквания начин проблемите, които изникват с разгръщането на историята. Режисьорът Катрин Гебе избира по-нетрадиционен подход, като влиза в стилистиката на различни жанрове и държи едно непрекъснато ниво на съспенс. Това може да подейства объркващо на места, тъй като води до известни несъответствия в ритъма и линията на първата и втората част от филма, но емоционалното му въздействие е безспорно.

На какво е готова една майка?

Симбиозата между Катрин Гебе, Нина Хос и двете момичета сътворява една вълнуваща психодрама за силата на любовта, женската отдаденост и решимост. Добре издържани са и цветовата концепция на оператора, и вниманието към детайлите в картината, които ни пренасят в хомогенния свят на Вибке и нейните деца.

кръвта на пеликана, нина хос и рая

Още българско участие

Кастингът на продукцията, снимана изцяло в България с роден екип, е сполучлив на всички нива. С по-малки роли се включват още редица български актьори като Яна Маринова, Димитър Баненкин, Албена Колева, Гергана Змийчарова.

„Кръвта на пеликана“ е един различен, човешки филм, преодолял две големи предизвикателства – работата с животни и работата с деца. Общата трудност е, че както конете, така и децата са склонни да ти съдействат, когато подхождаш внимателно, с разбиране и любов. Защото те боравят с истината. Можем да пожелаем на Катерина Липовска и Аделия Оклепо следващи възможности да се развиват в сферата на киното.

Ако искате да четете още за българското кино, може да го направите ето тук:

Българските филми „Урок“ и „Слава“ в Neterra.TV+

 

Коментари

Сподели
Нина Корнилева се занимава основно с комуникация, има пръст в популяризирането на някои от най-успешните български продукции за последните години. Бивш прожекционист от ерата на кинолентите и запален фен на седмото изкуство, който търси сполучливото както във филмите, така и в живота.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *