Филми за бунт и други такива

На борбата срещу несправедливостта, битките за свобода и противопоставянето на наложен ред са посветени немалко сюжети. Подобни филми не рядко се превръщат в любими. Не само поради факта, че обединяват ярки характери и знакови екшън сцени, но и защото желанието за бунт е заложено в човешката ни природа.

Бунтът в българското кино

В българското кино тази линия е представена основно от филми за Априлското въстание и национално-освободителните борби. Първата творба по темата е от 1946 г. – “Огнена диря” на Борис Борозанов. През 1952 г. излиза мащабната за времето си продукция “Под игото” на Дако Даковски. 4 години след това режисьорът Николай Боровишки създава късометражен филм по разказа на Иван Вазов “Една българка”. На събитията от 1876 г. е посветен и телевизионният сериал “Записки по българските въстания” (1976 – 1981) на Борислав Шаралиев, Веселин Бранев и Мария Русева. Това се смята за най-точната и зряла екранизация по темата. Последният по-известен продукт е 9-серийният телевизионен филм “Под игото” от 1990 г., копродукция на България и Унгария. Филмът е режисиран от Янко Янков и съпругата му Нина Янкова, а главните роли са поверени на Елена Маркова и Андрей Слабаков.

A ето още няколко примера от световното кино, представящи други форми на бунт.

Броненосецът Потьомкин (1925)

Това реално е пропаганден филм, който ни връща към размириците на бойния кораб “Потьомкин” по време на Руската революция от 1905 г. Тук обаче има сцени, които присъстват във всеки учебник по кино. Особено знакова е тази със спускащата се по стълбище количка с бебе. По-късно ще видим неин цитат в “Недосегаемите” (1987) на Брайън Де Палма, а също и в “Хелбой” (2004) .

451 градуса по Фаренхайт (1966)

Филмът е базиран на научно-фантастичния роман – антиутопия, от Рей Бредбъри. Името идва от физическото свойство на хартията да се самозапалва при температура 451 °F (232,78 °C). Тук бунтарите са хората – книги. Те се противопостaвят на тоталитарно общество, което стимулира масовата култура и потребителското мислене, като забранява четенето. Малка опозиционна общност се заема със спасяването на литературното богатство от изгаряне. Всеки неин член наизустява по една книга, за да я съхрани за следващите поколения.

V като Вендета (2005)

“Хората не трябва да се страхуват от своите правителства. Правителствата трябва да се страхуват от своите хори”, се казва в една от сцените в политическия трилър, създаден от тогавашните братя Уашовски. Филмът е алегория на потисничеството срещу неофашистките режими. А маската на бунтаря Гай Фокс се превръща в символ на протест срещу тиранията.

Хари Потър и даровете на смъртта: част 1 и 2 (2010, 2011)

Цялата поредица на Дж. К. Роулинг носи в себе си идеята за борбата срещу тъмните сили, персонифицирани в образа на Волдемор. Седмата книга, екранизирана в две части, е кулминацията на това противопоставяне. След като откриват значението на Даровете на смъртта, Хари, Рон и Хърмаяни дават последен отпор, за да разгромят смъртожадните и злия лорд.

Клетниците (2012)

Мюзикълът е базиран на романа на Виктор Юго – една от вечните истории за свобода, равенство и справедливост. Основната сюжетна линия проследява историята на бившия осъден Жан Валжан и неговия стремеж към изкупление. Главният герой впоследствие се присъединява към група млади активисти от Парижкото въстание през 1832 г. срещу Юлската монархия на Луи Филип. За първи път при заснемането на мюзикален филм актьорите изпълняват всичките си песни на живо, което носи допълнителен емоционален заряд и създава усещане за волност.

Игрите на глада: Сойка – присмехулка – част 1 и 2 (2014, 2015)

В последните части на трилогията, антиутопична поредица по книгите на Сюзан Колинс, Катнис Евърдийн повежда масов бунт срещу тираничния президент Сноу. Действията прерастват във война, в която са пожертвани много животи. Накрая системата е повалена, което осигурява на следващите поколения бъдеще без болезнените „Игри на глада“.

Rogue One: История от Междузвездни войни (2016)

В измислената вселена на “Междузвездни войни” продемократичен съюз на революционери се бори срещу Галактическата империя и наложената от нея диктатура. „Rogue One“ ни разказва как започва всичко: с банда смели бунтовници, които открадват плановете за Звездата на смъртта (супероръжие, способно да унищожава планети). И така революцията започва.

А искате ли да се върнете назад в ерата на черно-белите филми? Каним ви на пътешествие със следващата ни статия. 

 

Коментари

Сподели
Галина Дъбова е професионален копирайтър и активен спортист. Тя вярва, че менталното и физическото развитие са неделимо цяло. Във филмите намира вдъхновение и сюжети, за които да разказва. Пише за кино и търси връзката му с другите изкуства вече над 10 години.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *