Майкъл Фасбендър: ирландска кръв и сексапил

За първи път се запознах с Майкъл Фасбендър, когато преди години го гледах в „Гадни копилета“ на Куентин Тарантино. Да, голямата звезда на филма беше Кристоф Валц, следван по петите от Брад Пит. Там някъде, в далечината, стоеше този снажен, секси, риж ирландец, маскиран като германец.

Майкъл Фасбендър е родом?

Въпреки, че е роден в Хейделберк, Германия от баща немец и майка ирландка, малкият Майкъл израства в красивата зелена Ирландия. Той определено се гордее с произхода си. За разлика от повечето си колеги актьори, Майкъл късно осъзнава, че именно това е професията, която иска да упражнява в живота. Никой в неговото семейство не се занимава с това. Въпреки това, той поема по този път.

Мечтата за актьорска кариера идва, когато Майкъл е на 17 години. Избран е да изиграе една от главните роли в студентска пиеса.

„Влюбих се в актьорството от първия път и никога не го оставих.“

Но както с осъзнаването на професията, така и старта на кариерата му е по-труден. Майкъл се мести в Лондон. Наема си агент и започва да играе в малки продукции, когато е на 24 години. Първата му роля е в сериала Hearts and Bones. След това идва и продукцията „Братя по оръжие“.

Майкъл Фасбендър е точен?

Независимият режисьор Стив Маккуин го забелязва години по-късно. Кани го за първата му главна роля – на Боби Сандс в „Глад“. Боби е републиканецът, който повежда гладните стачки в Северна Ирландия. Две години по-рано Майкъл Фасбендър вече е играл и в „300“. Заради ефектите или заради нещо друго, актьорът остава незабелязан от по-широката публика.

Майкъл е известен в средите като изключително пунктуален актьор. За ролята си в „Глад“ прекарва близо 7 месеца в усилена диета и сваля над 12 килограма. Логично, когато играеш водача на гладните стачки, трябва да си гладувал. Филмът му носи първата сериозна награда – тази на British Independent Film Awards.

Глад“ е посрещнат с овации от критиката. Това кара различни режисьори да забележат красивия сексапилен актьор и да го поканят в своите филми. Такъв е случаят и с Куентин Тарантино, който иска част от актьорския състав на новия му по онова време филм, „Гадни копилета“, да бъде от тотално неизвестни актьори.

Така попада на Фасбендър. За него научава, че владее перфектно немски, „макар тогава немският ми да бе малко поръждясал“ и Кристоф Валц, който пък до този момент участва предимно в немски филми. Така Тарантино представя на света двама от най-готините актьори в момента. По онова време Майкъл е на 32 години и неговият дълъг път към Холивуд едва сега започва.

Майкъл Фасбендър с Оскар?

Трябва да минат четири години, за да може Фасбендър да получи първата си номинация за „Оскар“! Тя идва след третото му участие във филм на Стив Маккуин – „12 години в робство“. Вторият филм е онзи обаче, който му печели симпатиите на 90% от женското население – „Срам“. Този филм му носи титлата най-сексапилен мъж малко по-късно. И как не? Който не е гледал филма за мъж пристрастен към секса, то е изпуснал едно от най-добрите превъплъщения на актьора! Голотата и сексът са само бонус!

За него Шарлийз Терон казва:

„Още, когато го гледах в „Глад“ си казах, по дяволите, този пич е адски добър.“

След разголването и копилетата, вратите на Холивуд се отварят широко за сексапилния Майкъл Фасбендър. Той получава ролята на младия злодей Магнито във франчайза на Sony – X-men. Макар това да е филм по комикс, светлите очи на актьора и участието на хора от ранга на Джеймс Макавой и Дженифър Лорънс, а последно и на Питър Динклидж, вдигат нивото на продукцията. Да, нито един от тях няма да вземе „Оскар“, но на кой му пука. „Забавлявахме се жестоко на тези снимки“, разказват актьорите, когато представят последната част на филма.

„Най-забавен бе Майкъл, тъй като единственото, което трябваше да прави, бе да размахва ръце наляво и надясно, и да гледа втренчено.“, бъзика го Джеймс Макавой.

Такъв е животът. Не е лесно да си супергерой.

Майкъл Фасбендър е хитът в киното?

След X-men, първият комерсиален хит на актьора, идва „Опасен метод“з. В лентата Фасбендър влиза в ролята на психоаналитика Карл Юнг. Въпреки това, безпардонният „Срам“ продължава да е най-отгоре в листата от филмите му сред почитателите. Зад привидната фасада на голота, похотливост и секс, „Срам“ е най-доброто заглавие във филмографията на Фасбендър и досега. Той му носи първа номинация за „Златен глобус“ и БАФТА. Също така го нарежда сред топ актьорите, които трябва да гледате, докато сте живи. Особено в този филм.

Следват комерсиални заглавия, фестивални заглавия, добри роли, един Макбет и две номинации за „Оскар“. Майкъл Фасбендър катери върховете в Холивуд във финансово и талантливо отношение. Правопропорционално на това нараства и сексапилната му харизма, която набира все повече почитатели.

Този висок 1.80 см актьор, със светли очи, червеникава коса и осанка на самец е онова, което предпочитаме да гледаме по всяко време в годината, в разнообразни роли. Засега Холивуд задоволява тази наша нужда.

Месец март пък отбелязахме подобаващо и рождения ден на Оскар Айзък

 

 

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *