Прочети преди да гледаш!

Докато си стоите вкъщи, ви даваме няколко идеи за книги, които да прочетете, преди да се появят филми или сериали по тях. Ето го нашият топ 6 на екранизациите на чудесните ромaни за тази година, които очакваме.

Дюн

За екранизацията на „Дюн“ се говори от близо 3 години. Дело на режисьора Дени Вилньов, „Дюн“ ще е нова екранизация на романа на Франк Хърбърт. Първият том излиза през 1965 г., като романът печели престижните награди за фантастика „Хюго” и „Небюла” и въпреки че не се радва на светкавичен касов успех, започва да има верни ценители и почитатели.

https://youtu.be/VmFQuqM7JY8

В наши дни „Дюн” е смятан от мнозина за най-великия фантастичен роман с милиони продадени копия в цял свят. В „Дюн” хора се опитват да направят обитаема една ужасяваща на пръв поглед планета. Филмът трябва да излезе в края на тази година, а романът е преведен на български преди много време и преди няколко години беше преиздаден.

Смърт край Нил

Втора екранизация на сър Кенет Брана по роман на мадам Агата Кристи. След „Десет малки негърчета“ и „Алиби: Убийството на Роджър Акройд“, почитателите на мистерията са единодушни, че „Смърт край Нил“ определено се нарежда на трето място по сложност, психология и неочакван финал.

Поаро предприема екзотично пътуване в Египет, когато докато е круиз по Нил един от пасажерите – младата и богата Линет, е убита. Романът вече има две екранизации – за голям и малък екран. Но ние се пак препоръчваме книгата първо.

Жената на прозореца

Романът на Ей Джи Флин е дебют, който веднага става бестселър и правата му за фирмиране са закупени. В „Жената на прозореца“ Ана Фокс се е затворила в дома си в Ню Йорк и не смее да излезе навън. Тя страда от агорафобия и прекарва дните си в пиене на вино, гледане на стари филми и спомени за по-добри времена. Докато шпионира живота на своите съседи, тя става свидетел на престъпление.

Дали наистина е видяла това, което си мисли, че е видяла? Дали страда от параноя, или нещо зловещо наистина се случва съвсем близо до нея. Кое е истинско и кое – плод на нейното въображение? Докато тя се опитва да си отговори на този въпрос и да реши пъзела, светът започва да се руши около нея.

прочети
Ейми Адамс в ролята на Ана Фокс във филма „Жена на прозореца“

В този завладяващ диаболичен трилър, напомнящ за филмите на Хичкок, нищо не е такова, каквото изглежда. Филмът излиза в края на октомври, а главните роли са поверени на Ейми Адамс, Гари Олдман, Джулиан Мур, Дженифър Джейсън Лий и още звезди. Романът, разбира се, може да откриете и у нас.

Малки пожари навсякъде

Рийз Уидърспуун продуцира втори сериал отново по роман. След успеха на „Малките големи лъжи“ е ред на „Малки пожари навсякъде“. В Шейкър Хайтс, кротко, идилично предградие на Кливланд, всичко е планирано до съвършенство – от височината на тревата, през цвета на къщите, чак до свръхуспешните, разграфени животи на обитателите му.

https://youtu.be/JWGkX8ClhBI

И никой не въплътява този дух по-добре от Елена Ричардсън, чийто основен принцип в живота е да играе по правилата. Всичко това се променя, когато в града пристига енигматичната Мия Уорън – художник и самотна майка – с дъщеря си, тийнейджърката Пърл, и заживява под наем в апартамента на семейство Ричардсън.

Скоро Мия и Пърл се превръщат в нещо повече от наематели: всичките четири деца на семейство Ричардсън се чувстват заинтригувани от двете гостенки. Но Мия носи със себе си останките от тайнствено минало, а също и пълно пренебрежение към статуквото, което заплашва да преобърне грижливо подредената общност.

прочети
Рийз Уидърспун във сериала „Малки пожари навсякъде“

Кери Уошингтън и Рийз Уидърспуун влизат в двете главни роли, сериалът е продукция на Hulu и стартира в края на май. Сезонът му ще продължи до края на април, така че имате време да намерите книгата на Селест Инг и да я прочетете.

Нормални хора

Сали Руни е само на 27 години, когато дебютният й роман „Нормални хора“ излиза на пазара и печели награда „Коста“. Романът става хит, а неговата авторка новата млада надежда на прозата. С днешна дата романът е продаден на Hulu и продукцията по сериала е почти завършена.

начело на адаптацията стои режисьорът и сценарист Лени Ейбрахамсън, от когото може да сте гледали трилъра „Стая“. „Нормални хора“ разказва историята на Мариан и Конъл. В училище Конъл е търсен, популярен, обичан. Мариан е самотница, едновременно отхвърлена и недопускаща достъп до вътрешния си живот. Майката на Конъл е чистачка. Мариан живее в богат дом, където привидно всичко е “както трябва”.

Кадър от филма „Нормални хора“

Скритата абитуриентска връзка прераства в една дълга и болезнена любовна история – разказ за опитите на младите хора да намерят своето място в обществото, без да предават идеалите си, за да извоюват социална приемливост. Под жизнерадостта и уюта на студентския живот в елитните колежи на Дъблин отчаяно напират въпрос след въпрос – за съзряването, за нормалността и измислените стандарти, за истинските ценности и истинската любов. „Нормални хора“ излиза в края на април.

Колекционерът на кости

Именно в този роман Джефри Дивър представя най-известния си персонаж – детектив Линкълм Райм – гениален полицай, психолог и човек занимаващ се с най-сложните случаи, който един ден ретъпява инцидент е парализиран от врата надолу. Той няма желание за живот и работа и търси начин, за да сложи край на мъките си.

Докато при него не идва младия полицай Амелия Сакс. По улиците броди демоничен убиец, известен като Колекционера на кости. Мъчителна смърт дебне неговите жертви. В екип двамата проникват в лабиринта от улики с надеждата да предотвратят поредното чудовищно престъпление. Бясната надпревара с времето се превръща в битка на два интелекта.

Кадър от сериала „Колекционерът на кости“

„Колекционерът на кости“ вече има своята филмова адаптация с Дензъл Уошингтън и Анджелина Джоли в двете роли. Тази година телевизия NBC решава да даде нов живот на Райм и да разшири вселената му. Lincoln Rhyme: Hunt for the Bone Collector тръгна в началото на тази година, но ние лично първо препоръчваме книгата на Джефри Дивър. Ако, разбира се, вече сте чели романа – почерпете се със сериала, целият му сезон е наличен.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *