Какво да гледаме от световното кино?

Когато човек не може да отиде на кино или пък селекцията в кината е доста по-бедна, то киното идва при него. Ако не знаете, нека да ви кажем. Можете да гледате чудесни световнопризнати филми в секцията „Световно кино“ на NeterraTV+. Ние пък сме направили наша селекция от тях и ви препоръчваме най-добрите.

Книжарницата

Истински трогателен и разплакващ разказ от испанската режисьорка и сценарист Изабел Койшет. Когато я питат за какво обича да разказва в сценариите, които пише, Койшет отговоря: „Обичам хубавата храна и добрите книги“. Този филм съответно е за второто. В края на 50-те години младата вдовица Флорънс Грийн решава да разсее мъката си. Тя се опита да постигне своя отдавна лелеяна мечта. Купува запусната къща в малкото английско крайбрежно градче Хардбъро, където отваря книжарница.

Човекът, който уби Дон Кихот

Един проект, за който на Тери Гилиъм му трябват много години да завърши. Филмът прави премиера през 2018-а, а Тери Гилиъм идва като специален гост на тогавашното издание на София филм фест. Истерична и очарователна приказка в стила на Гилиъм, „Човекът, който уби Дон Кихот“ отново запраща зрителите в безумието на киното, което този американец прави. С леки биографични елементи филмът разказва за Тоби. Той е циничен режисьор на реклами, който се оказва пленник на шантавите фантазии на възрастен испански обущар. Човекът си е втълпил, че е Дон Кихот, а Тоби е неговият Санчо Панса.

Победа в кръвта

Безпрецедентните победи на Ланс Армстронг бяха шокиращо оспорени през 2012 година. Тогава стана ясно, че световният шампион по колоездене е подчинил цялата си кариера на най-сложната допинг програма в историята на този спорт. В тази биографична драма режисьорът Стивън Фриърс и сценаристът Джон Ходж ни представят един портрет на Ланс Армстронг, изигран от Бен Фостър, и на журналиста Дейвид Уолш, който години наред се бори да изобличи нарушенията на Армстронг. Филмът въвлича в смайващата сложна психика на един невероятно амбициозен атлет. Същевременно лентата прави анализ на културата, която ожесточено брани своите герои.

Мис Слоун

Политически мръсни игри и задкулисие, свързани с едно от най-безскрупулните бизнес начинания, които модерният свят познава.  Подобни неща излизат на показ в този трилър с Джесика Частейн в главната роля. Елизабет Слоун е един от най-успешните политически лобисти във Вашингтон. Тя работи за Джон Дюпон, който е властен богат мъж, но го напуска, за да застане начело на кампания за ограничаване на огнестрелните оръжия. Така Елизабет започва битка срещу най-силния противник в кариерата си. А после установява, че победата понякога има твърде висока цена.

Вечно млад

Двойка в реалния живот – Гийом Кане и Марион Котиар – играят със собствените си имена в тази великолепна френска сатира. Филмът жонглира сюжетно между личните отношения и професионалните кариери на двамата, като ги съпоставя с правилата на киноиндустрията. Той влиза в кризата на средната възраст и търси мачо роли, женско внимание, велики проекти. Вместо това е затънал в посредственост. Тя пък е успешна и търсена, снима с Ксавие Долан и умело се справя с всичко – от бита, през семейството, до правенето на кариера. Неистова сатира за светския живот и неговите нелепи изисквания към публичните изяви и имиджа. Филмът е пълен с куп френски знаменитости и предлага комично смущаващ социален коментар с прямота, с която уцелва право в десетката.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *