„Манк“: Една легенда оживява на екрана

Тази година световното кино обръща поглед към „Гражданинък Кейн“ отново, заради Дейвид Финчър и неговото любвно писмо към този филм, а именно „Манк“.

Малко предистория

„Гражданинът Кейн“ и до днес се смята за един от филмите променили световното кино и дали форма на модерното седмо изкуство до днес. В годината, която го създава Орсън Уелс е на 24 години, а това е дебютът му като режисьор.

Филмът е забулен в мистерия, докато се снима, неговият сюжет е недостъпен за студиото. Около него и до днес има митове. Макар и доста остарял историите, които са свързани с този филм биха били интересни за повторното му гледане.

манк

Филмът разказва за спорната личност на медиен магнат, който умира и с това предизвиква вълнения и журналистическо разследване, което се концентрира върху последните му думи.

Легедната гласи, че филмът е частично вдъхновен от живия по онова време медиен магнат Уилям Рандолф Хърст, който прави всичко по силите си, за да спре фирма да излизе по кината.

Заради този натиск студиото постоянно наблюдава Уелс, който непрекъснато казва, че бави снимките и само репетира. Но през това време успява да заснеме над половината филм по този начин. Освен това студиото така и не успява да види филми до неговото излизане. За да не бъде откраднат или унищожен, или спрян от разпространение, той носи кодовото име RKO 281, Това е номерът на продуктовия код на филма.



Относно Дейвид Финчър

Дейвид Финчър не е режисирал филм от 2014-а и „Не казвай сбогом“ насам. Но когато Финчър се завръща, той се завръща със замах. След отличния Mindhunter и новината, че е подписал 5-годишна сделка с Netflix, Дейвид Финчър ни поднася „Манк“ – това е историята на Хърман Дж. Манкевич, сценарист на „Гражданинът Кейн“ заедно с Орсън Уелс.

манк
Дейвид Финчър

Когато и двамата получават „Оскар“, Уелс се  опитва да омаловажи приноса на Манкевич. Започнал кариерата си като журналист – Манк,  както е прякорът му, е сценарист и на „Магьосника от Оз“. Автор е на още 90-тина филма и е важна част от Златната ера на Холивуд.

Автор на сценария на „Манк“ е бащата на Финчър – Хауърд „Джак“ Финчър, а филмът е черно-бяло, за да се запази усещането за класическия Холивуд и да се доближи максимално до оригинала, от който е вдъхновен, а именно „Гражданинът Кейн“.

А сега за „Манк“

„Mанк“ е филм, който Дейвид Финчър се опитва да направи от години, когато вече покойният му баща Джак е написал сценария. Разказът се занимава със задкулисната драма на подготовката и снимките на безспорно един от най-уважаваните филми в историята на киното – „Гражданинът Кейн“.

манк

Историята е представена през перспективата на сценариста Хърман Манкевич – Манк, който се бори със собствения си тежък алкохолизъм, за да завърши сценария в рамките на 90 дни, които режисьорът Орсън Уелс му е дал.

Впоследствие пък Уелс и Манк се скарват за това кой всъщност заслужава кредита за написването на сценария. В ролята на Манк ще видим невероятния Гари Олдман. В ролята на Орсън Уелс е британецът Том Бърк, който може и да сте гледали като Корморан Страйк.

Те ще бъдат подпомогнати от страхотен актьорски състав. Аманда Сайфрид в ролята на Марион Дейвис – актриса и певица, чиято репутация пострадва, заради разразилата се около филма драма. Лили Колинс в ролята на Рита Алекзандър, секретарката на Манкевич. Чарлс Данс ще влезе в обувките на милиардера Уилиам Рандолф Хърст, за когото се подозира, че е бил вдъхновението зад Чарлс Фостър Кейн.

Къде ще го гледаме?

Хубавата новина е, че въпреки затварянето на света и всички ограничения, може да гледате „Манк“ удобно вкъщи на дивана, като премиерата му е 4 декември в Netflix.

А след това може да си доставите още едно удоволствие – открийте „Гражданинът Кейн“ онлайн и го изгледайте. Повярвайте, около този филм още витаят митове и легенди.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *