Филмите, които излизат до края на годината

Независимо, какво се случва със света, ние обичаме да гледаме филми и ако не е киното, светът би бил едно доста по-скучно място. Затова и този месец ви представяме една селекция със заглавия, които излизат по кината и на различни платформи.

Фарът

Ако познавате работата на режисьора и сценарист Робърт Егърс в трилъра „Вещицата“ от 2016 година, то вероятно знаете, че „Фарът“ е едно съвсем различно преживяване.

Това е втори пълнометражен филма на режисьора и в него Егърс продължава идеята си от „Вещицата“ . Предлааг на почитателите на експерименталното кино ново мрачно пътешествие из чистата човешка лудост.

Двама пазачи на фара – мълчаливият Ефриам, в ролята Робърт Патисън и мрачният Томас, безапелационният Уилям Дефо – имат четири седмици работа пред себе си, които ще се окажат изпълнени с нервни халюцинации, маниакални пристъпи и епизоди на безпаметно пиянство.

Егърс затвърждава позицията си на един от най-перспективните, талантливи и оригинални млади творци на психологическия хорър.

филмите
Дефо и Патисън във „Фарът“

„Фарът“ не е типичен хорър, но ще се хареса повече на почитателите именно на този жанр. Филмът е чудесно жанрово изследване на подхранените от суровата изолация бездънни и страховити измерения на човешката психика, в комбинация с мистика, фолклорни елементи и страхотни актьорски изпълнения.

Mank

„Манк“ е филм, който всеки киноман очаква с трепет в сърцето. Първо, защото е голямото завръщане на Дейвид Финчър към киното и второ, защото разказва тайната история на шедьовъра „Гражданинът Кейн“.

„Манк“ е филмът, който Финчър се опитва да направи от години, когато покойният му баща Джак е написал сценария.

Разказът се занимава със задкулисната драма на подготовката и снимките на „Гражданинът Кейн“. Историята е представена през перспективата на сценариста Хърман Манкевич – Манк, който се бори със собствения си тежък алкохолизъм, за да завърши сценария в 90-те дни, който режисьорът Орсън Уелс му е дал.

филмите
Сцена от филма „Манк“

Впоследствие двамата се скарват за това кой всъщност заслужава кредита за написването на сценария. Звезден актьорски състав, черно-бяла визия, която наподобява тази на „Гражданинът Кейн“ и Дейвид Финчър зад волана. „Манк“ е продукция на Netflix и може да го откриете именно там след 4 декември.

За душата

„За душата“ е анимация, която идва от създателите на великолепния „Отвътре, навън“ и „В небето“, които ни трогнаха и разплакаха. Затова и тук не очакваме нещо по-различно от едно прекрасно и емоционално преживяване.

Историята разказва за Джо Гарднър, който е учител по музика в средно училище и има дългогодишна мечта да свири джаз музика на сцена. Един ден той най-накрая получава този шанс, след като впечатлява група джаз музиканти по време на отворени врати в популярен клуб.

Вследствие на инцидент обаче, душата на Джо е разделена от тялото му и пренесена до „Великото преди“ – център, в който душите първо развиват своите интереси и страсти и после се отправят към някое новородено дете.

За да се върне на Земята, преди да е станало твърде късно, Джо трябва да работи заедно с другите души, които се обучават. Сред тях е и 22 – душа, която е развила доста мрачни възгледи за живота. Както казахме „За душата“ ще бъде едно емоционално преживяване, което може да видите на голям екран от тази Коледа.

Happiest season

Романтичната гей драма с романтичен привкус на режисьорката Клеа Дювал, пристига през декември на платформата на Hulu, като тяхна оригивална продукция. Най-големият й плюс, разбира се, е участието на Кристен Стюард.

И тъй като излиза през декември, някак не е редно действието във филма да не се случва по време на празничния сезон.

Запознайте се с Харпър и Аби – гей двойка, която планира общото си бъдеще и двете са повече от щастливи. До момента, в който Аби не се запознава с родителите на любимата си Харпър, които се оказва, че не знаят, че дъщеря им е гей. Поставена в тази ситуация Аби трябва да импровизира, за да избегне нелепостите.

„Щастливият сезон“ е романтична комедия за новото поколение, които ще прегърнат тази напредничава за разбиранията им идея.

Вещиците

Новата версия на абсолютната класика на Роалд Дал вече вършее по кината. Ако нямате смелост да отидете на кино, може да я откриете и онлайн. Робърт Земекис се решава да филмира за втори път този великолепен детски роман на чудесния Дал, а в центъра му постав Оксавия Спенсър, като добрата баба и Ан Хатауей като злата вещица.

Историята на Дал е пълна с хумор и изключително тънки иронични паралели за света на възрастните. В книгата авторът описва вещиците, като най-злите и грозни жени на света, които толкова мразят деца, че дори не ги ядат… Но измислят други начини, за да се отърват от тях. „Вещиците“ като цяло е едно забавление, от което човек не бива да се лишава.

Откачалка

„Откачалка“ е оригинална, забавна и изключително провокативна черна комедия. 17-годишната Мили Кеслър е съвсем обикновено момиче, което се опитва да бъде себе си и да „оцелее“ сред своите враждебно настроени популярни връстници в гимназията.

Но когато тя е нападната от Касапина – печално известния сериен убиец, върлуващ в града, нейните училищни тревоги се оказват най-малката ѝ грижа. Мистериозен древен кинжал става причина Касапина и Мили да се събудят с разменени тела и младото момиче влиза в надпревара с времето, за да развали проклятието, преди смяната да стане необратима. Филмът излезе в петък 13-ти и вече беснее по кината.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *