Шон Конъри – шотландската легенда в Холивуд

В края на октомври светът загуби една легенда. Роден в Единбург, Шотландия, сър Шон Конъри започва да работи в киното още в средата на 50-те години, като преди това е бил модел, мечтаещ да е футболист. Спортът губи много за сметка на седмото изкуство, но както самият Конъри казва: „Това е най-доброто решение в живота ми.“

Голямата му слава идва, когато се превръща в първия Джеймс Бонд. Шотландецът играе агент 007 в общо 7 филма. Кариерата му оттам насетне тръгва стремглаво нагоре, като включва над 90 заглавия, в които той не се ограничава нито като образи, нито като жанрове. Печели пръв и последен „Оскар“ през 1988-а за криминалната драма „Недосегаемите“ на Брайън Де Палма. Номиниран е за „Златен глобус“ общо 6 пъти, като е печелил три от статуетките.

Получава рицарско звание от кралица Елибет II през 2000 година. В последните години сър Шон Конъри се беше оттеглил от киното като последният му филм е от 2012 година. Най-харизматичния Джеймс Бонд, най-добрият измамник и най-чаровният бандит, ето част от любимите ни роли на сър Шон Конъри.

Анна Каренина

Преди да се наложи на световната сцена като Джеймс Бонд, Шон Конъри участва в много британски телевизионни продукции, включително и като граф Воронски в адаптация на „Анна Каренина“ на ВВС.

Бонд, Джеймс Бонд

Звездата на Шон Конъри изгрява с първата адаптация по книгите на Иън Флеминг – „Доктор Но“. До този момент Конъри остава на върха на класацията за „любимият Джеймс Бонд“ на публиката. Годината е 1962-а. „Диамантите са вечни“ е последният филм за Джеймс Бонд, който Конъри снима. Т

ой се завръща като агент 007 през 1971-а, след като Джордж Лазенби поема ролята от него, но така и не успява да се разбере с екипа. 10 години след като е оставил Джеймс Бонд зад гърба си, сър Шон Конъри отново облича костюма, за да го изиграе пак в „Никога не казвай никога“.

„Зардос“, „Убийство в Ориент експрес“

Конъри никога не е криел, че се наслаждава ужасно много на екшъните, които е снимал. Един от фантастичния „Зардос“, където си партнира с Шарлот Рамплинг. Същата година участва в „Убийство в Ориент Експрес“ по Агата Кристи, рамо до рамо с Албърт Фини, Лорън Бакал, Ингрид Бергман, Жаклин Бисе и Ванеса Редгрейв.

шон конъри

Шотландски боец

„Накрая може да има само един“ гласи най-известната реплика от „Шотландски боец“. Въпреки множеството му адаптации в последствие, филмът от 1986-а с Шон Конъри и Кристоф Ламбер е класиката, която феновете признават.

шон конъри

„Името на розата“, „Недосегаемите“

Краят на 80-те са силни години за сър Шон Конъри. Само година след „Шотландски боец“ той снима „Името на розата“ адаптация по романа на Умберто Еко. А после снима и „Недосегаемите“ с Брайън Де Палма, базиран на истинската история на Ал Капоне, който му носи „Оскар“.

Екшъни и Индиана Джоунс

90-те ни носят един остарял, побелял, но все така харизматичен Шон Конъри с ролята на бащата на Индиана Джоунс – професор Хенри Джоунс. В това десетилетие Шон Конъри снима много екшъни, като „На лов за червения октомври“.

Влиза в малката роля на крал Ричард в „Робин Худ“ с Кевин Костнър. Прави още един „Шотландски боец“ и снима чудесният екшън, превърнал се в класика, „Скалата“ на Майкъл Бей. А в края на 90-те ни показват Шон Конъри като съблазнителен крадец в „Клопка“.

На финала

А началото на новото хилядолетие той е джентълмен и супергерой в адаптацията на комикса „Лигата на необикновените джентълмени“. Малко след това сър Шон Конъри обявява, че се оттегля от киното и последната му роля е в анимацията Sir Billi, където дава гласа си на основния персонаж – сър Били.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *