В очакване на „Тенет“ от Кристофър Нолан

Откакто работи в киното, над 20 години, Кристофър Нолан се е утвърдил като един от най- продуктивните режисьори в Холивуд. Зрелищата, сценографиите и великолепни актьорски състави са само част от нещата, които правят филмите му близо до шедьоври и печелят множество почитатели по света.

Нолан
Кристофър Нолан

Нолан е онова, което много режисьори искат да бъдат, но не са. Неговите филми успяват умело да смесят в себе си усещането за интелектуално кино с комерсиалната нотка, която е необходима за не толкова претенциозния зрител.

В очакване

Затова не е учудващо, че всички са в очакване на най-новия му проект „Тенет“, с който се очаква киносезонът на нулевата 2020 година да бъде открит. Като повечето проекти на Нолан и „Тенет“ е обгърнат в мистерия – сюжетът е тайна, а ефектите и актьорският състав са, както винаги, на много високо ниво.

нолан
Кадър от филма „Тенет“

И все пак, колкото и пъти човек да гледат трейлъра на „Тенет“, така и не става ясно, за какво ще разказва този филм. И може би именно това подбужда най-силно интересът на зрителите, които не са почитатели на научната фантастика – жанр, в който Нолан обича да работи.

Тенет

„Тенет“ е проект, за който самият Нолан казва, че е мислил близо 20 години, а в последните 6 е работил само върху сценария. Който пък е толкова сложен, че на Кенет Брана му се налага да чете сценарият отново и отново, за да разбере как и кога се случва всичко.

Когато журналисти питат Робърт Патинсън, който играе една от основните роли, за какво става дума в „Тенет“, той казва, че не може да говори дори и да иска, защото всичко в сюжетът е ужасно сложно. Самият той се запознава със сценария един ден в заключена стая в студиото на Уорнър Брадърс без право да го изнася или обсъжда.

„Тенет“ е сложна конструкция от шпионаж, мистерия и физика, тъй като в него пътуването във времето е заложено. Но смисълът от спекулации е излишен, защото Кристофър Нолан е доказал, че каквото и да си мисли някой зрител, фен, критик, той успява да изненада всички.

Ефектите са величествени, това поне е ясно. Сюжетът ще е прецизен, а актьорският състав – предвождан от синът на Дензел Уошингтън – Джон Дейвид Уошингтън, Робърт Патинсън, Елизабет Дебики, Клемънс Поиси, Майкъл Кейн и Кенет Брана са основното звено.

Кристофър Нолан има богата филмово жанрова история. Режисьорът, който реабилитира филмите за супергерои, съвсем нормално, невинаги е бил големият играч в Холивуд. Въпреки че първите му два филма получават предимно добри мнения, Нолан постепенно си проправя пътя в лигата на големите имена в модерното кино и днес чудовищно добри филми за широката публика.

Ето и няколко филма на Кристофър Нолан, които да видите, за да се подготвите за Тенет.

Мементо

Филмът се появява само две години след дебютът на Нолан и е първият голям на режисьора в комерсиалното и същевременно сериозно кино. Мрачен крими ноар, разказан наопаки. Тоест отзад напред. Напрегнат и задъхан. Осноният персонаж, изигран от Гай Пиърс, тръгва от точката на финала на историята и се връща към началото й, за да намери убиеца на съпругата си.

Въпреки факта, че е неспособен да складира спомени в ума си, тъй като има загуба ва краткотрайната памет. Зрителят получава всяка нова информация заедно с персонажа на Пиърс е точно толкова шокиран от финала, колкото и персонажа. От гледна точка на сценарии, Нолан няма по-добро попадение. Този филм е абсолютно безупречен от начало до край.

Черният рицар

С настъпването на новото хилядолетие става ясно, че новата поредица за Батман, която се готви в Холивуд, ще бъде дело именно на Кристофър Налон. Годината е 2005-а и „Батман в началото“ излиза по кината. Филмът се превръща в доказателството, че филмите за супергерои могат да са пълни не само с екшън, но да са драматични и елегантни.

След години на посредствени филми за супергероя, Батман дело на Нолан дава нова посока на цял един жанр. Апогеят на това е филмът „Черният рицар“ и досега смятан за най-добрият филм за Батман изобщо. Крисчън Бейл е Батман, а Хийт Леджър създава култов образ на Жокера, който може да се сравнява с този на Джак Никълсън.

Филмът е силен и заплетен трилър за супергероят, който трябва да спаси света, но се оказва, че цената за изпълнението на мисията е много висока. Филм, чието влияние се сравнява с това на „Челюсти“, „Титаник“ и „Кръстникът“.

Престиж

Макар да е адаптация по книга, спокойто може да се каже, че „Престиж“ е филм, чийто сюжет показва „класическия“ Кристофър Нолан. Сюжетът разказва за двама илюзионисти, в ролите са Хю Джакман и Крисчън Бейл, които са в чудовищна конкуренцията помежду.

Те толкова се борят за надмощие един срещу друг, че във всеки един момент искат да се надиграят и нещата излизат извън контрол. Накрая, разбира се, нищо не е такова каквото изглежда. Дейвид Боуи играе Никола Тесла, а действието се развива във Викторианската ера.

Генезис

Филмът не само си остава едно най-добрите неща, които Кристофър Нолан е правил, но и гордо се нарежда сред най-добрите филми на 21-ви век до момента. И като идея, и като осъществяване на идеята.

Маскиран като корпоратиен трилър, „Генезис“ се развива в човешките сънища и развива около идеята, че внушения могат да бъдат инплантирани в човешкото съзнание с помощта на правилните инструменти. Звезден актьорски състав и мащабна визия, освен това един от най-добрите саундтраци за последните години, дело на Ханс Цимер.

Интерстелар

„Интерстелар“ е филм, който разделя зрителите на два лагера – едните го смятат за шедьовър, други за най-посредствения филм на Нолан и най-общо казано негов провал. Матю Макконъхи играе пилот, който е пратен на космическа мисия.

Целта е да намери планета, сходна на Земята, на която жителите да могат да продължат да съществуват. Тъй като на Земята тече апокалипсисът, такъв какъвто науката си го представя – без вода и с почти никаква останала вода. Джесика Частейн пък играе неговата дъщеря.

Нолан отново изследва идеята за времето и пространството и как то тече, но много хора смятат, че филмът е нищо друго освен жалка имитация на далеч по-зрелищния 2001: A Space Odissey. Въпреки това, „Интерстелар“ е мащабна продукция, която заради музика, ефекти и няколко изненади в сюжета, ще ви остави с отворена уста.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *