Най-забележителното от Кристо

Светът на изкуството загуби истински талантлив човек. Хората чакаха Кристо да „облече“ Триумфалната арка в Париж, но сега той ще го направи от някакво друго място.

„Плаващите кейове“ е един от последните проекти на Кристо, които трогнаха света и хората, които обичат модерно изкуство. Хиляди почитатели се тълпяха в Сулцано, Италия, за да могат да видят арт инсталацията, която се случи през 2016 година.

„Да ходиш по вода“ на режисьора Андрей Паунов може да гледате от България в NeterraTV+.

Освен, че разказва за събитието, което Плаващите кейове предизвикаха, той е и портрет на техния автор – Кристо.

A за да те запознаем от близо с творчеството на Кристо, ще ви разкажем за някои от най-забележителните му проекти.

Обградените острови

Годината е 1983-а, островите се намират в залив Бискейн, Маями. Проектът отнема на Кристо три години, заради куп разрешителни, които се налага да се извадят преди всичко да е започнало. А именно – художникът огражда с полипрепиленова розова материя, която контрастира с гъстата зелена растителност на островите.

Кристо
Обградените мостове
Опакованият Райхстаг

През 1995-а в Берлин, Райхстага е опакован в 100 000 квадратни метра огнеупорна полипропиленова материя, с алуминиево покритие и всичко това е завързано с 15 000 м въжета. Инсталацията остава цели 14 дни, макар да е предвидено да стои само седмица, а Кристо я нарича „реализирана мечта“.

кристо
Опакованият Райхстаг

 

Самият той се вдъхновява за нея от собствения си живот на бежанец и измисля именно това, след като получава картичка с Райхстага от приятел. Проектът отнема много години и дори случването му е обсъждано в Парламента.

Бягащата ограда

„Бягащата ограда“ се случва в Калифория през 1975 година. Направата й отнема на Кристо и Жан-Клод 4 години, тъй като е може би най-големият и мацабен проект на художника. Конструкцията е дълга 50 км и достига Тихия океан при залива Бодега, където докосва дъното. Смята се за един от най-мащабните проекти на художника не само, заради размера си, но поради факта, че е видим от Космоса.

кристо
Бягащата ограда
Портите

През 2005 година Сентръл Парк в Ню Йорк осъмва с 90 000 кв. м. оранжеви винилови платна, опънати на 7500 арки, всяка от която висока 5 метра. Проектът, наречен „Портите на Сентръл парк“ са официално открити от кмета на Ню Йорк с думите, че може и да не се харесат на всеки, но всеки ще говори за тях. Близо 15 години по-късно, това е точно така.

Портите в Сентръл парк, Ню Йорк
Мастаба

„Плаващите кейове“ са последният огромен и мащабен проект на Кристо, но Мастаба е онова, на което почитателите на артиста можеха да се насладят най-скоро. През 2018-а 20-метровата склуптура „Мастаба“ – кръстена така, заради приликата си с египетска гробница – направена от над 7500 варела, се появява в езерото Серпентината в лондонския Хайд парк.

Мастаба

Инсталацията стои в Лондон няколко месеца и хиляди хора отидоха, за са я видят и снимат.

Документалният филм за Кристо може да гледате от България тук.

 

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *