Нови български филми през 2024 г.

Новата година дойде, а с нея се събуди и филмовият свят. Подготвят се големи филмови награди, предстоят дългоочаквани филмови премиери, а най-хубавото е, че този ентусиазъм се пренася и на българска почва.

Миналата година беше особено богата на български премиерни филми, така че силно се надявам тази инерция да се запази и през 2024 г. Дано отново да видим количество, качество и разнообразие.

„Чума“ идва през януари 2024

Българският филм е вдъхновен от разказа „През чумавото“ на Йордан Йовков. „Чума“ ни демонстрира как нещо ужасно и непознато като „черната напаст“ в началото на XIX в. може да изкара от човека най-лошото и най-доброто. В сърцето на филма е любовта между Йоно и Елица, която е застрашена от хорския страх, хаоса и човешката трагедия.

В главните роли ще видим Свежен Младенов, Евелина Бибова, Матей Мичев и др. Режисьор на филма е Иван Владимиров, когото познаваме като сърежисьор на „Кецове“ (2011 г.), заедно с Валери Йорданов.

Сценарист на „Чума“ е Боян Биолчев, оператор е Румен Василев, а премиерата на филма по кината ще бъде на 19 януари.

„Пулсът на танца“ през февруари 2024

През месец февруари очакваме по екраните да се завърти един по-скоро младежки филм. В него ще има много танци, дисциплина и сложни човешки взаимоотношения. От това, което знаем, „Пулсът на танца“ носи духа на класическите американски заглавия в този жанр.

Сюжетът: 10-годишната Мартина тренира здраво спортни танци под твърде амбициозния поглед на майка ѝ, която иска да я направи шампион. Мартина започва да работи с треньора Виктор, който страда заради раздялата с партньорката си. Любовта към танците ще им покаже правилния път.

Освен Георг Киряков, който е и сценарист, в ролите ще видим Сара Драгулева, Ники Илиев, Райна Караянева, Башар Рахал, Любомир Ковачев и др.

На режисьорския стол сяда Георги Костов, когото поознаваме от филмите му „Пистолет, куфар и три смърдящи варела“ (2012). „Пулсът на танца“ се очаква по кината от 9 февруари

„Гунди – Легенда за любовта“

Без да преувеличавам, това безспорно ще бъде най-чаканият български филм за 2024 г. Причините са няколко и всички са важни. Основната е, че филмът ще ни разкаже за една от най-големите български футболни легенди – Георги Аспарухов-Гунди.

Другата причина са феновете на „Левски“, които у нас са най-многобройната публика. Третата причина за трепетното очакване на „Гунди – Легенда за любовта“ е екипът, който го създава и огромното желание на неговите членове да представят този велик човек както подобава.

В ролята на Гунди влиза младият актьор Павел Иванов, който дори физически доста прилича на Георги Аспарухов. В едно от малкото си интервюта по темата Иванов споделя, че да изиграе Гунди за него е изключителна привилегия и страшна отговорност.

Всъщност Павел говори за този проект с продуцентите Иван Христов и Андрей Арнаудов още преди няколко години и още тогава е ясно, че с драго сърце ще изиграе Гунди. В ролята на голямата любов на футболиста – Величка Маркова-Лита, влиза младата Александра Свиленова.

В останалите роли ще гледаме Параскева Джукелова, Стоян Радев, Александра Костова, Емил Марков, Биляна Петринска и др.

Биляна Петринска в ролята на Марена, майката на Лита. Снимката е на оператора Борис Славков.

Режисьор на филма „Гунди – Легенда за любовта“ е Димитър Димитров, сценарист е Емил Бонев, а оператор е великолепният Борис Славков. Все още не е обявена официална дата за премиерата, така че всички сме в очакване кога най-после ще можем да гледаме филма за този велик футболист.

Къде ще гледаме Мария Бакалова през 2024

Световната звезда Мария Бакалова също ще се появи в нов български филм през 2024 г. Продукцията се казва „Триумф“, а режисьори са Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Бакалова е продуцент на филма, а екранни партньори ще ѝ бъдат Юлиан Костов и Юлиан Вергов.

Черната комедия „Триумф“ се явява финалното заглавие от „новинарската“ трилогия на режисьорския тандем (другите два филма са „Урок“ и „Слава“).

Сюжетът: 6 декември 1990 г. Селце в Западна България изведнъж се превръща в основен интерес на цялата държава. По заповед на Генералния щаб на Българската армия в село Царичина е изкопана огромна дупка. Защо? Никой не казва. И заради това тръгват най-различни слухове – от съкровището на цар Самуил до непознат извънземен разум.

И още български филми с предстоящи премиери

Очаква се през пролетта на 2024 г. да се снима новият филм на Стефан Командарев “Made in EU”. След триумфа на „Уроците на Блага“ и в България, и на различни европейски фестивали, следващият проект на този режисьор е очакван с огромен интерес.

От интервю на Стефан Командарев разбираме, че следващият му филм ще е свързан с текстилните фабрики в България и също ще може да бъде определен като социален трилър.

Три години след първите прожекции на филма „Уроци по немски“ на режисьора Павел Веснаков, в официалната Facebook страница на продукцията се появи информация, че премиерата на филма по кината ще бъде през 2024 г.

Официален плакат на филма „Уроци по немски“. Снимка: FB/germanlessonsmovie

Веснаков е доказан режисьор на едни от най-успешните български телевизионни сериали в последните години, така че очакванията към пълнометражния му дебют са оправдано високи. Той е и сценарист на филма.

В главната роля е Юлиан Вергов, на когото партнират Васил Банов, Меглена Караламбова и др. Оператор е Орлин Руевски. „Уроци по немски“ идва с наръч от множество номинации и награди, сред които Специалната награда на журито и наградата на FIPRESCI на Международния София Филм Фест през 2021 г..

Очакват се премиерите и на Николай Мутафчиев – „Платформата“, на Ралица Петрова – „Потомък“, както и дебюта на Станислав Дончев – „Преди да забравя“, и първият пълнометражен филм на Христо Симеонов – „В обувките на баща ми“. А ние очакваме официалните дати за техните премиери.

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *