Наградите „Златен глобус“: Честни, звездни и дългоочаквани

Наградите „Златен глобус“ за 2024 г. бяха връчени на 7 януари вечерта (8 януари в ранната българска сутрин). Така официално бе даден старт на дългоочаквания награден сезон в САЩ. Разбира се, кулминацията са „Оскар“-ите, но за тях ще си говорим чак през март.

Днес ще се спрем на различните категории за отличията „Златен глобус“ , на филмите и хората, които получиха така желаните филмови статуетки.

Дуелът на „Барбенхаймер“ за „Златен глобус“

Няма какво да се лъжем – тази година битката за големите американски награди ще бъде между двата летни хита на 2023 г. – „Опенхаймер“ и „Барби“. Е, що се отнася до отличията „Златен глобус“, спокойно можем да кажем, че „Опенхаймер“ е големият победител в този двубой.

„Бащата на атомната бомба“ получи наградата за най-добър филм – драма, най-добра оригинална музика, най-добър актьор в главна роля (Килиън Мърфи). Филмът взе още наградите: най-добър актьор в поддържаща роля (Робърт Дауни-младши) и най-добър режисьор (Кристофър Нолан).

С други думи – ако изключим категориите за сценарий и женска роля, „Опенхаймер“ обра всички останали най-важни отличия. Всъщност, едва ли някой се е изненадал от тази доминация. Може би е имало малко съспенс около главната мъжка роля, където „сили“ мериха имена като Брадли Купър (за „Маестро), Леонардо ди Каприо (за „Убийците на цветната луна“) и Мърфи.

„Барби“ пък получи отличията само за най-добра песен („What Was I Made For”) и боксофис постижение. Впрочем, втората категория, отличаваща блокбастерите, бе въведена тази година в „Златен глобус“.

Без да искам да засегна „заклетите“ фенове на филма за най-известната кукла на света, ще кажа, че това постижение е напълно, напълно достатъчно. И съвсем закономерно. Ще вземе да се окаже, че битка между „Опенхаймер“ и „Барби“ изобщо няма извън боксоофис измеренията.

Останалите кино отличия в наградите „Златен глобус“

За най-добра актриса във филм – драма бе обявена Лили Гладстон за изпълнението ѝ в „Убийците на цветната луна“. Гладстон се превърна в първата актриса с индиански корени, която получава това отличие.

Пламенната ѝ реч при вземането на наградата доказа, че актрисата е вложила душата си в тази роля. Всъщност, това се оказа единствената статуетка за най-новия филм на Мартин Скорсезе.

„Клети създания“ на Йоргос Лантимос също „прибра“ глобуси във важни категории: най-добър филм – мюзикъл или комедия и най-добра актриса във филм – мюзикъл или комедия.

„Останалите“ на Александър Пейн пък получи „Златен глобус“ за най-добра поддържаща мъжка роля в мюзикъл или комедия за Пол Джиамати, както и за най-добра поддържаща женска роля за Да‘Вайн Джой Рандолф.

За най-добра анимация „Златен глобус“ получи прекрасният „Момчето и чаплата“ на Хаяо Миядзаки, а европейският „Анатомия на едно падане“ на Жюстин Трие грабна отличията за най-добър международен филм, както и за най-добър сценарий. Много е вероятно същият филм да получи и „Оскар“.

Триумфът на „Наследници“ на „Златен глобус“

Другият безспорен победител и хегемон е сериалът „Наследници“, който получи общо четири награди „Златен глобус“. Те са: най-добър ТВ сериал – драма, най-добра актриса в ТВ сериал – драма (Сара Снук), най-добър актьор в ТВ сериал – драма (Кийрън Кълкин) и най-добър актьор в поддържаща роля в ТВ сериал (Матю Макфейдън).

„Наследници“ разказва за семейството на крупен медиен магнат, което води битка за неговото наследство.

Останалите награди в ТВ категориите

За най-добър ТВ сериал – мюзикъл или комедия бе отличен филмът „Мечката“, който ни „настанява“ в ресторант в Чикаго, борещ се за своето оцеляване. Айо Едебири получи „Златен глобус“ за най-добра актриса в ТВ сериал – мюзикъл или комедия, а Джеръми Алън Уайт грабна наградата в мъжката еквивалентна категория.

Третият сериал, получил няколко награди „Златен глобус“ само преди дни, е „Говеждо“. Продукцията грабна отличието за най-добър лимитиран ТВ сериал, антология или ТВ филм, както и за най-добър актьор и актриса – Стивън Йон и Али Уонг.

Сюжетът: Двама души позволяват на един пътен инцидент така да им повлияе, че да се вкопае в съзнанието им и бавно да превземе всяка тяхна мисъл и действие. „Говеждо“ със сигурност е продукция, която всеки потребител на Netflix е препоръчително да гледа.

Стенд-ъп комедията на Рики Джървейс пък получи „Златен глобус“ във втората нова категория на отличията тази година – за най-добрата стенд-ъп продукция през изминалата година.

Сериалът „Короната“, за който много се шумеше и се смяташе, че има големи шансове за повече награди, получи само един „Златен глобус“ за най-добра актриса в поддържаща роля в ТВ сериал.

Любопитни факти

10 факта за наградите „Златен глобус“, които вероятно не знаете

И за финал на този текст ви предлагам 10 забавни факта за наградите „Златен глобус“, с които може да „разчупите“ всеки разговор:

  • Тази година церемонията бе водена от съвсем ново лице – набиращият популярност стенд-ъп комик Джо Кой.
  • Първите награди „Златен глобус“ са връчени през 1944 г., но не са имали водещ чак до 1958 г., когато Франк Синатра, Дийн Мартин и Сами Дейвис-младши нахлуват на сцената и неофициално изпълняват ролята на водещи.
  • Мерил Стрийп е кралицата на отличията „Златен глобус“. Досега е спечелила 8 награди.
  • Самата статуетка тежи 2,5 кг, покрита е с 24-каратово злато, а цената за изработването на една бройка е около 800 долара.
  • От 1958 г. до 1963 г. церемонията за „Златен глобус“ се излъчва само в Лос Анджелис.
  • През 1973 г. Марлон Брандо отказва да получи своя „Златен глобус“ за ролята си в „Кръстникът“ в знак на протест срещу „американския империализъм и расизъм“ по време на войната във Виетнам.
златен глобус
Марлон Брандо в ролята си в „Кръстника“. Снимка: Mary Harrsch/CC BY-NC-SA 2.0
  • Церемонията по награждаването се провежда в Beverly Hilton Hotel всяка година от 1961 г. насам.
  • И Рене Зелуегър (2001), и Кристин Лахти (1998) са в дамската тоалетна, когато от сцената на наградите „Златен глобус“ обявяват, че именно те получават наградата.
  • Наградите са разпределени в 25 категории.
  • През 2021 г. Мария Бакалова се превърна в първата българка, номинирана за „Златен глобус“. Тя получи много номинации за различни награди за ролята си в „Борат 2“, а с тях достигна световна известност и разпознаваемост в Холивуд.

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четените

Последвай ни