Новите джентълмени на Гай Ричи

Човек дори да прави хубави филми, рано или късно се жени за Мадона. Това най-общо казано е кратката история на творчеството на Гай Ричи. Близо 8 години след като се разведе с певицата, Ричи все още търси своята кино идентичност и понякога прави грешки. Не и с последния си опит за връщане към гангстерската комедия обаче. „Джентълмените“ е чисто забавление.

2020-а е годината, в която Ричи зарязва приказните сюжети, имаме предвид „Аладин“ и „Крал Артур“, за да облече костюм в три части, да зареди пистолета, да натовари торбата със софистицирани псувни и да започне да стреля на месо. Така, както всички помним, че можеше и правеше.

гай ричи
Кадър от филма „Две димящи дула“

Тази година Гай Ричи ще навърши 52 години, но си остава все така продуктивен. Не е сигурно обаче колко добра новина е това. Някои хора продължават да са скептични. Определението „филм на Гай Ричи“ отдавна вече не е гаранция за някакво различно, запомнящо се кино-изживяване. Като повечето режисьори, той има както успехи, така и доста явни провали.

По повод излизането на „Джентълмените“ – едно доволно удоволствие, което ви приканяме да изгледате, сме подбрали неговите филми, които задължително трябва да гледате – било то за пръв път или повторно.

Две димящи дула

Картоиграч се проваля в една нагласена игра на карти и задлъжнява с 500 000 лири на могъщ криминален бос. За да изплатят дълга, играчът и приятелите му решават да извършат обир, но това им създава още повече неприятности. Именно това е филмът, който направи Джейсън Стейтъм звезда и поде неговия възход в Холивуд.

https://youtu.be/h6hZkvrFIj0

Също така това е филмът, след който бившият футболист Вини Джоунс и до ден днешен се изявява като актьор. Имаме Стинг и група гамени, куршуми, псувни и качествен объркан сюжет.

Гепи

Вторият филм на Ричи отново ни запраща в криминалния свят на Великобритания и по-конкретно в Лондон. Преплитат се две истории – търсенето на откраднат диамант и живота на организатор на боксови мачове, който трябва да се съобразява с шефа си гангстер.

Шарени персонaжи, чудесен сценарий, в който историите се преплитат, и онзи стил, който превърна Ричи в име, което трябва да се следи в индустрията. Както се казва има предостатъчно причини да гледате отново „Гепи“. Освен това в този се появяват звезди като Брад Пит и Бенисио Дел Торо.

Рокенрола

Криминалната комедия е жанрът, в който Ричи остава най-силен и след два неуспешни филма Това са „Отнесени от бурята“ с Мадона и „Револвер“ с Джейсън Стетъм с коса. За това Гай Ричи напомня по един интересен начин с „Рокенрола“. Действието отново се развива в Лондон, където руски милиардер подготвя тъмна сделка, от която искат да „намажат“ хора от различни слоеве на престъпната баница на британската столица.

Съставките за хубав филм на Гай Ричи и тук са налице. Имате и един много, много солиден актьорски състав – Марк Стронг, Том Уилкинсън, Джерард Бътлър, Тоби Кебъл, Том Харди, Идрис Елба, Танди Нютън, Лудакрис и още. В добавка ще се радвате и на великолепен саундтрак.

Шерлок Холмс

Един по-мръсен, по-хумористичен, по-екшън ориентиран Шерлок Холмс. Това ни даде Гай Ричи в своята версия на приключенията на легендарния детектив. Естествено, лесно е като причина за успеха на филма да се посочи участието на Робърт Дауни-Джуниър в главната роля.

„Шерлок Холмс“ обаче изненадващо работи и като цяло – от силния актьорски състав, през интересната история до доста сполучливото съчетаване на усещане за холивудски блокбъстър с типичния стил на режисьора. Филмите засега са два. В първия Холмс и Уотсън, спират злодея лорд Блекууд преди той да извърши ритуално убийство на жена. Блекууд е заловен, осъден и обесен.

И вместо всичко да свърши на петата минута се оказва, че е задвижен сложен план, който може да има последствия върху цяла Великобритания. Във втория те се борят с вечната немезида на Холмс професор Мориарти. „Шерлок Холмс“ в рацете на Гай Ричи е като екшън герой с огромен мозък. Чакаме третият филм и ако се вярва на слуховете ще е догодина.

Мъжът от U.N.C.L.E.

По-холивудският период от кариерата на Ричи продължи и с The Man from U.N.C.L.E. или „Мъжът от U.N.C.L.E. – шпионски екшън, базиран на сериал от 60-те години. Тук отново налице е солиден актьорски състав от млади, но горещи имена като Хенри Кавил, Арми Хамър и Алисия Викандер.

В малка роля имаме и чудесния Хю Грант, който ще видите и в „Джентълмените“. Действието на филма се развива през 60-те, а в основата е идеята как ЦРУ и КГБ трябва да обединят сили, за да предотвратят потенциален ядрен апокалипсис, предизвикан от оцелели нацисти. Може и да не е най-добрият филм на режисьора, тъй като беше замислен като франчайз, но претърпя финансов крах в боксофиса, но е далеч над истинските му провали и гарантира почти два часа забавление.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *