Master of art: Майсторите на документалното изкуство

Фестивалът Master of Art идва във вашия дом, благодарение на Neterra.TV

Поради така стеклото се извънредно положение, в което нещата се случват ден за ден, a хората се плашат лесно и нещата са крайно неясни, ни остава една утеха и тя е изкуството. Може да го консумирате под каквото и да е форма, но винаги е хубаво да го имате около себе си.

Ние пък сме тук, за да ви предлагаме готини селекциии с изкуство, което може да откриете лесно и да се озове в дома ви по най-бързия възможен начин.

Master of Art вече пета поредна година предлага на почитателите на документалното кино изключителни филми, посветени на изкуството и хората в него. Тази година Master of Art трябваше да се състои в кината на София и част от големите градове от 09.04 до 30.04. И за щастие, той ще се състои в цели две издания, като първото ще е онлайн.

Онлайн изданието ще се проведе в реалните посочени дати – 09-30.04 – в платформата Neterra TV, където срещу еднократната сума от 10 лева, зрителите ще имат възможност да видят 29 пълнометражни филма, както и пълната програма от късометражни заглавия. Съдържанието е достъпно само от територията на България. Билети може да закупите от тук.  Приходите от билетите ще отидат в полза на организатора, като помощ към българската култура в този труден момент. Може да закупите билети и да гледате цялата пробрама в онлайн изданието без да сте абонати на Neterra.TV.

В традиционния си формат Master of Art ще се проведе чак на есен, от 1 до 24 септември в кино „Люмиер Лидл” като всички вече закупени билети и абонаменти ще важат за новите дати без да е нужно да бъдат презаверявани.

Ние сме направили една селекция за вас от няколко заглавия, които по скромното ни мнение, не трябва да пропускате …

Разговор с Роми Шнайдер

Датата е някъде през декемри 1976 година, а Роми Шнайдер – бижу на световната кино сцена, е на върха на славата си. Тя дава уникално интервю на германската активистка и феминист – Алис Шварцер, в което говори за разминаването между иконата и жената, за работата си като актриса, за връзката си с Германия.

Master of Art
Кадър от филма „Разговор с Роми Шнайдер“

Четиридесет години по-късно Шварцер поверява на Патрик Жьоди касетите с този разговор и пред камерата се връща към онази нощ, когато пред нея Роми Шнайдер повдига воала над живота си.

Стихията Медея

Български документален филм, дело на Найо Тицин, който той разказва за една от рядко играните пиеси в съвременния театър – древногръцката трагедия “Медея“. Aктрисата Снежина Петрова си поставя нелеката задача да реабилитира мястото на децата в произведението на Еврипид. През 2017 година тя стартира театралния и социален проект „Медея“, в който интегрира деца от различни малцинствени групи от Пловдив и София.

Проектът става част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Неговата кулминация е едноименното представление с режисьор Десислава Шпатова, което трябва да се изиграе един-единствен път на Античния Театър в Пловдив. Две години работа, репетиции, емоции и стихии се сблъскват в този ден – 28 юни 2019 година. А този филм ще и покаже целия процес зад кулисите.

Жоан Фонткуберта: Останките от фотография

Испански документален филм за почитателите на визуалното изкуство и фотографията като цяло. През последните 20 години технологичните промени радикално трансформираха света на фотографията. А съответно и професията на фотографа. На върха на популярността си, Жоан Фонткуберта – може би най-известният испански визуален творец, трябва да измисля речи и стратегии, за да интерпретира променящия се свят.

И да преразгледа творческата рамка, измислена от него през 80-те години. Ние сме в епохата на пост-фотографията и на появата на „хомо фотографикус“.

Викас Канна и индийската кухня

Филмът е универсална история за човешката страст, силата на волята и непоколебимостта пред трудностите. Разказан от името на готвача Викас Канна, носител на звезда „Мишлен“, филмът проследява един имигрант и борбата му с физически- те ограничения, бедността и дискриминацията. Роден с криви стъпала, Викас търпи подигравки заради шините на краката си. Намира убежище в кухнята и мечтае един ден да стане шеф готвач.

С помощта на майка си и баба си Викас се научава да тича и да готви. Става свидетел на клането и погрома в Злат- ния храм на сикхите. На 29 години Викас пристига в Ню Йорк. Тръгва от приют за бездомници, но успява да отвори ресторант, да спечели звезда „Мишлен“ и да се превърне в телевизионна знаменитост. Научава, че животът е безкраен кръговрат, в който човек умира и се преражда.

Град на желанието

Миналата година се навършиха 100 години от основаването на известното училище „Баухаус“ във Ваймар от германския архитект Валтер Гропиус. За тези, които не са запознати „Баухаус“ е революционна и влиятелна школа за художници, дизайнери и архитекти. Такава е била в основаването си, такава е и до днес. Главната му идея е да се създават красиви, функционални продукти, достъпни за всички.

Master of art
Кадър от филма „Град на желанието“

Прогресивното училище е затворено от нацистите, когато Хитлер идва на власт в Германия през 1933 г. Вследствие на нарастващия антисемитизъм много еврейски архитекти забягват в Палестина, която тогава е под британско управление. Сред тях са и много архитекти, учили в „Баухаус“ или усвоили международния стил във Франция и Белгия.

Master of art

Те проектират повече от 4000 сгради в този отличителен стил за новия град Тел Авив и така въвеждат в Близкия изток принципите на европейската модернистична архитектура. Центърът на Тел Авив, където до ден-днешен се намират тези сгради, е известен като Белия град. През 2003 година ЮНЕСКО добавя Белия град към списъка на Световното наследство.

Векът на Солженицин

Филмът разказва за трагичната съдба на най-близките съратници на Солженицин –неговата машинописка Елисавета Воронянска, филоложката Ирина Томашевска и главният редактор на литературното списание „Нов свят” Александър Твардовски. Показани са ексклузивни кадри от преместването на писателя в новия му провинциален дом в Троице-Ликово.

Повече от три години авторката на филма пребивава в дома на Солженицин, работейки върху него с позволението на писателя. Филмът е пълен с уникални материали от руски и чуждестранни архиви. Във филма има интервюта с Фазил Искандер, Георге Нива, пратеничката на Солженицин по време на работата му върху „Архипелаг Гулаг” Лиза Шиповалникова, изповедникът на писателя – отец Виктор, негови асистенти и служители, както и децата му и неговата вдовица.

Всички филми от онлайн изданието на Master of art са достъпни от 9 април до 30 април в Neterra.TV

За да гледате филмите, не е необходимо да сте абонат на Neterra.TV

Приятно прекарване в света на изкуството!

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *