Няколко мига от Джоузеф Гордън-Левит

Той е малкото пораснало момче на съвременното кино. И адски му отива. 

Най-вероятно първата ви среща с Джоузеф Гордън-Левит трябва да е била преди години в сериала „На гости на третата планета“. В него той прилича по-скоро на момиче. Сериалът се излъчва по една от двете национални телевизии у нас в пика на петъчните вечери в средата и към края на 90-те години. Комедийният сериал е първата голяма роля за младия американец. Но не е и първа в неговата кариера. Той играе още от 7-годишен, тъй като дядо му е режисьор. 

Джоузеф е част от екипа на шоуто само пет сезона. Сам решава да напусне сериала, тъй като иска да прави нещо друго с живота си. Впоследствие се връща в сериала за един последен епизод – финала, за да изиграе отлитането от планетата Земя със своите колеги актьори и да каже „чао“ на Третата планета и публиката. Но в този период сякаш много бързо пораства. И от странно момче, приличащо на момиче, се превръща в готин младеж.  

Той е от поколението деца звезди, изключително популярни сред актьорската гилдия през 80-те и 90-те години.

За съжаление, малко от тях станаха това, което им вещаеше светлото бъдеще. Между снимките в сериала младият актьор снима „10 неща, които мразя в теб“, „Хелоуин: 20 години по-късно“ и на финала – независимата продукция „Manic“. 

След това Джоузеф решава да направи пауза в кариерата си. Оттегля се от актьорството като се записва да учи в Колумбийския университет. Учи френски усилено, защото Франция и френската култура му харесват много. Дори заминава, за да живее там за кратко. Между ученето, френския и другите неща, Джоузеф все пак приема работа в няколко малки и независими продукции. „Когато се махнеш от това място, от киното, след това е адски трудно да се върнеш“, казва той в едно интервю. 

Но ето че идва 2009 година и Джоузеф, все едно от нищото, пораснал, възмъжал, различен от малкото момченце в комедийния сериал, се завръща с инди-филма „500 мига от любовта“. Продукцията му носи номинация за „Златен глобус“ и го връща в светлината на прожекторите. 

Макар да снима комерсиални проекти като „G.I. Joe“, актьорът е твърдо убеден, че киното и ролите трябва да бъдат подбирани внимателно. „Просто човек трябва да спре понякога и да си каже: Отказвам да правя скапани филми вече.“ 

И той спира.

След „G.I. Joe“ отказва много роли и снима само независимия филм като „Хешър“, където играе странен бунтар, който помага на малко момче. 

Трябва да мине още известно време и да се случат няколко неща в живота на Левит (брат му умира през 2010-а, а той се мести да живее в Ню Йорк), преди да се появи отново в по-комерсиална продукция. И той я избира внимателно. И тази продукция е „Генезис“ – чудесен, на ръба на научната фантастика, трилър на Кристофър Нолан. Идеята на Нолан е да снима филма много по-рано от 2008-2009 година. Но той решава да изчака Леонардо Ди Каприо, когото си представя в главната роля. Може би ако не беше това стечение на обстоятелствата, нещата щяха да са различни за Джоузеф Гордън-Левит. Първоначално актьорът избран за неговия персонаж е Джеймс Франко. Впоследствие Франко се отказва от продукцията заради забавянето и Левит получава ролята, която му пасва като ръкавица. 

Благодарение на „Генезис“ Джоузеф Гордън-Левит се завръща в листата на А-актьорите. А благодарение на Нолан голямата публика имаше честта да се запознае и с още един великолепен актьор – прекрасния Том Харди. 

След „Генезис“ историята е ясна.

Макар Ди Каприо да играе главната роля, то Левит блести ярко в стегнатия си костюм от три части и бруталната впечатляваща сцена, която имитира липсата на гравитация, за която той тренира усилено няколко месеца и снима сам без дубльори. 

След ефекта на Кристофър Нолан, Левит снима още един филм с него – последния Батман, който режисьорът прави – „Черният рицар: Възраждане“. След това получава втората си номинация за „Златен глобус“ – за ролята на болен от рак в „50/50“, която може да ви скъса сърцето. Нататък Левит поема главни роли в доста успешните продукции –Looper: Убиец във времето“, „Спешна пратка“, дори пуска режисьорския си дебют – ироничния „Дон Джон“. Някъде между всички тях основава и компанията си HitRECord. Тя има за цел да събира независими артисти от цял свят и да пуска и продуцира част от нещата, които те правят. HitRECord дори пусна първото си телевизионно шоу „HitRECord on TV”, което носи на актьора награда „Еми“ за най-добра интерактивна продукция. Междувременно Джоузеф се жени. Жена му Таша Макколи няма нищо общо с киното. Тя е инженер и основател, и изпълнителен директор на фирмата Fellow Robots. Семейството вече има две деца. Между всичко това Левит снима филми с Робърт Земекис, Арън Соркин, Райън Джонсън и Гийермо дел Торо.  

През 2021 Джоузеф Гордън-Левит снима, продуцира и играе в сериала Mr. Corman

Той разказва за тъжната и злощастна съдба на един учител в начално училище в Сан Фернандо Вали. От края на миналата година е част от супер успешния сериал Super Pumped: The Battle for Uber. Историята разказва за новостартираща транспортна компания, която въплъщава в своя път нагоре върховете и паденията на повечето хора попаднали в Силициевата долина.  

Той и неговият стар приятел – режисьорът Райън Джонсън, който е в нещо като подем и прави изключително успешни whodunits на малък и голям екран, отново работят заедно. Първо Джоузеф пое малка роля в Glass Onion: A knives out mystery – втората част на мистерията „Вади ножовете“, а съвсем скоро ще може да го видим и в роля в новия сериал на Джонсън Poker Face.   

Актьорът е еднo от малкото деца звезди, които успяха да устоят на времето и Холивуд и да не се превърнат в развалина. Този месец той навършва 42 години и изглежда в топ форма – независимо дали го гледат на голям или малък екран. 

 

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *