Всяка една неделя – голямата битка за българския телевизионен зрител 

Новият телевизионен сезон вече започна и то как! Трите национални телевизии направиха всичко възможно, за да привлекат зрителите. И по-важното – да ги задържат пред екрана колкото се може по-дълго. 

През първия уикенд на новия тв сезон бяха излъчени пилотните епизоди на две от най-чаканите предавания – Survivor по bTV и „Като две капки вода“ по NOVA. Междувременно вече повече от месец в неделя по БНТ1 върви сериалът „Войната на буквите“. Това, което прави впечатление още на пръв поглед, е, че българският зрител има изключителната привилегия да може да избира между три абсолютно различни по тип, цел и жанр продукции, на които да се посвети в неделната вечер. И това категорично е положителна тенденция. 

NOVA залагат на сигурния успех с „Като две капки вода“.

„Капките“, както феновете на предаването го наричат, е един от най-лежерните (в добрия смисъл на думата) формати в българския ефир. В него, разбира се, отново има състезателен елемент. Но в същността си основната му функция е да забавлява. 

Първото издание на „Като две капки вода“ за тази година бе спечелено от Тома. Той влезе ударно в образа на Данчо Караджов от група „Сигнал“. Актьорът и певец Владимир Михайлов също беше много добър като Дони. Но него сме го гледали и в „Маскираният певец“, където ни скри шапката и никой, дори журито тогава, не успя да го разпознае. Останалите участници в тазгодишните „Капки“ са Христо Гърбов, Дара Екимова, Яна Маринова, Христо Петков, фолк певицата Кали, Керана и дуетът Димо Алексиев и Ралица Паскалева. 

Рекламен постер на "Като две капки вода" - развлекателно предаване, което се илъчва в ефира на NOVA телевизия

Имаме съвсем леко раздвижване в журито. Димитър Ковачев-Фънки и Хилда Казасян запазват местата си. Новите им „колеги“ са Веселин Маринов и Асен Блатечки. Веселин Маринов никога не се е славел с някаква особена разчупеност на сцената. А и извън нея.. Така че едва ли можем да очакваме изумителни коментари от негова страна. Асен Блатечки е друга бира. Както гласи популярният лаф: Блатечки се е съгласил да влезе в журито, за да може действително да се убеди, че „всеки може да се криви“. 

„Като две капки вода“ е доста предсказуемо предаване. Нищо, което се е случвало през всичките му сезони, не е излизало кой знае колко от рамките. Така че едва ли и тази година ще има фрапиращи изненади. Що се отнася до водещите, особено при Димитър Рачков, репертоарът е горе-долу ясен. Накратко казано: знаем какво ще ни очаква всяка неделя по NOVA. И точно това му е хубавото – няма напрежение, а чисто забавление. 

По bTV вече се вихри седмият сезон на Survivor.

Световноизвестният формат винаги зарежда с предварителни очаквания много преди старта си. Тези очаквания обикновено са за супер интересни участници, брутални изпитания, адски условия за състезателите и страшна конкуренция, от която да се роди един наистина заслужил „последен оцелял“.  

Българският вариант засега не е набрал достатъчно инерция. Още е рано да се каже доколкото ще успее да „запали“ зрителите. Ясно е, че чрез известните лица се търси зрителски интерес. И те донякъде го гарантират. И все пак, можем да посочим един пример за неподходящ кастинг от гледна точка на същността на играта. Става дума за инфлуенсъра Стефани Разсолков, която не крие, че печели от активността си в OnlyFans – платформата за платено пикантно съдържание. Включването ѝ сред оцеляващите в Доминикана бе донякъде обяснимо от гледна точка на рейтинг. Но абсолютно непонятно от гледна точка на самата игра. И, съвсем очаквано, младото момиче само пожела да си тръгне, още преди да е започнало истинското приключение. 

Що се отнася до критиките към Ваня Джаферович – когото и да бяха сложили на мястото на Владо Карамазов, зрителите щяха да страдат. Защото актьорът притежава умението да става симпатичен на всички веднага и завинаги. 

Рекламен постер с кадър от предаването Survivor

Така или иначе, Survivor е световноизвестен и успешен формат и е доказал, че успява да привлече сериозна зрителска маса, която с интерес да следи изтощението и подвизите на участниците в него. В това риалити се залага на зрелището в най-чистата му форма – с гладиаторски битки, отстраняване на противници и изстрадана победа. Всичко в Survivor 7 тепърва предстои. И ако участниците не продължат да си тръгват сами, със сигурност ще видим интересни битки и заслужил победител. 

„Войната на буквите“ е „ветеранът“ в списъка, тъй като върви вече от повече от месец.

Още с първия епизод, показан премиерно на 15 януари, новият исторически сериал на БНТ1 моментално предизвика полемики относно автентичността на персонажите, костюмите им, речта и дори прическите им. Мнозина започнаха да четат задълбочено българската история, за да разберат доколко „Войната на буквите“ следва правдиво хода на историческите събития, без да знаят, че сценарият е базиран на едноименната книга на Людмила Филипова и в никакъв случай не претендира за абсолютна и безапелационна историческа точност. 

Сега, няма да си кривим душата, сериалът не е съвършен. Но кое ли е съвършено в живота ни изобщо. Истината е, че младите актьори правят много добро впечатление. А „старите кучета“, особено Теодора Духовникова, пълнят екрана с мощно актьорско присъствие и плътност на образите. На фона на другите сериали, които в момента вървят в родния ефир, „Войната на буквите“ е като български владетел: трудно му е, понякога греши, по-често е мъдър, но върви с достойнство и гордо изправена глава. 

Кадър от бъларския сериал "Войната на буквите"

Липсата на исторически български сериали всъщност се запълва доста добре от „Войната на буквите“. Независимо от критиките към продукцията, които продължават и до днес. В това отношение БНТ1 заслужава поздравления. Успява да предложи по-различен продукт в гледаемо време, който сериозно да се конкурира с другите два големи телевизионни канали. 

Оказва се, че в неделя вечер българският зрител може да избира от три коренно различни продукции по трите основни телевизии.

NOVA разчита на добре смазаната машина „Като две капки вода“, която вече години наред има своите верни фенове. BTV се обляга на изпитания световен формат Survivor, в който различни участници се сблъскват с нечовешки условия, изтощителни състезания и междуличности конфликти, за да „оцелеят“. По БНТ1 имаме великолепно заснет исторически сериал, който за малко време успя да спечели верни зрители и да накара хората да говорят за него. 

С други думи: всяка една неделя българският зрител е цар. И за неговото внимание се борят три наистина впечатляващи продукции. Както се казва – за всекиго по нещо. 

За да не изпускате и миг, следете всичко най-интересно от новия тв сезон на живо и на запис в Neterra.TV.

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *