Олимпийско лято на голям екран

Олимпийско лято на голям екран. Тръпнете ли още в енергията на игрите в Токио. Сънувате ли крошета и карате? Изпитвате ли национална гордост от златните медали, които нашите спортисти спечелиха? Ние също.

Докато сме още в духа на спорта и вълната от олимппийски емоции, ви представяме 4 документални филма, запечатали незабравимите истории на световни спортни колоси и събития. Високите скорости и олимпийският ентусиазъм разпалват сърцата на феновете, а четирите филма са част от пакета „Олимпийско лято“, който може да наемете за седмица.

В тази статия ви представяме четирите филма от този пакет, плюс още няколко спортни заглавия, които да са в синхрон със спортния ви ентусиазъм.

Победа в кръвта

Ланс Армстронг е най-бързият мъж на колело и със сигурност най-известният такъв в световен мащаб. Представете си шока на феновете му, когато победите му бяха шокиращо оспорени през 2012-а, след като стана ясно, че спортистът е подчинил цялата си кариера на най-сложната допинг програма в историята на колоезденето. Тази документална драма е режисирана от Стивън Фриърс, а сценарист е Джон Ходж. Главните роли са поверени на Бен Фостър, който играе 7-кратния победител на Тур дьо Франс и Крис О´Дауд като Дейвид Уолш – журналистът, който години наред се бори да изобличи нарушенията на Армстронг. Този филм представя интелигентен подход към тема все още оплетена в противоречия. „Победа в кръвта“ е едновременно въодушевяващ и смущаващ. Въвлича ни в смайващата сложна психика на един невероятно амбициозен атлет, докато прави анализ на една култура, която ожесточено брани своите герои.

Еди Орелът

Историята на първия британски ски скачач, участвал на зимни Олимпийски игри през 1988 г. Спортната драма изследва вдъхновяващия подвиг на родения през 1963 г. Майкъл Едуардс (Тейрън Еджертън), известен като Еди Орела, не много способен, но смел британски състезател по ски-скокове, който никога не престава да вярва в себе си, дори когато цяла една нация го отписва. С помощта на буйния си и чаровен треньор (Хю Джакман), Еди печели сърцата на спортните фенове по целия свят.

Ферари 312В

„Ферари 312B“ проследява историята на бившия италиански пилот от Формула 1 Паоло Барила. Той оставя особена следа, като връща на пистата революционното Ферари 312B, цели 46 години след дебюта на модела. Ключовото събитие се разиграва по време на легендарното рали „Монте Карло“. За целта състезателят се обръща за помощ към човека, създал и проектирал Ферари 312B – известният италиански дизайнер и инженер Мауро Форгиери. Това предизвикателство моментално запалва искрата във Форгиери и екипа му от механици, които се впускат в изпълнение на задачата напълно отдадени. Филмът „Ферари 312B“ пресъздава неукротимия дух на Енцо Ферари и всички топ пилоти, свързани с този впечатляващ модел, като Ники Лауда, Джаки Икс, Джаки Стюарт, Герхард Бергер, Деймън Хил.

Пеле

Не случайно подзаглавието на този филм е: „Раждането на една легенда“. Ако се интересувате от футбол, то Пеле е едно от имената, които се изричат със смирението, че се говори за най-добрия. Този биографичен филм разказва и защо това е така. Историята на Краля, както го наричат най-големите фенове, е вдъхновяваща, а този филм дава прекрасна възможност на по-младите почитатели на футбола да я научат. От гетата в Бразилия до трона на най-великия – това е един наистина вдъхновяващ биографичен филм.

1968 – Sport & Revolution

Този филм разказва за една абсолютно емблематична олимпиада през 1998 година в Мексико Сити, която пише нови правила. Олимпийските игри в Мексико правят история с нова политика. Олимпийските игри в Мексико през 1968 г. постигат нещо революционно, уловено в една от най-известните фотографии на XX век – двамата чернокожи лекоатлети Томи Смит и Джон Карлос са на първите 2 места след бягането на 200 метра. Този документален филм показва как нещата не само в спорта, но и в политиката се променят и как всичко е свързано. Изключително интересен поглед към едно на пръв поглед дребно събитие, което е като камъчето, което в крайна сметка обръща каруцата.

Аз съм Болт

Той е най-бързият мъж в света. Той вече е легенда, а е само на 33 години. В документалния филм, който излиза през 2016 година създателите проследяват историята на Юсейн Болт, която е интересна и доста вдъхновяваща. Ако сте пропуснали този, може би точно сега е моментът да го изгледате. Тичането не е за всеки, но грацията и бързината на газела, с която Болт го прави, може и да ви убеди, че и вие ще успеете. Звезди като Пеле, Неймар, Серина Уилямс и Асафа Пауъл са само част от хората, които участат, за да подсилват историята на великия ямаец.

Борг/Макенроу

През лятото на 1980 година Бьорн Борг е най-известният тенисист в света. Силен и дисциплиниран играч, пред него има само една пречка да спечели рекордната си трета, поредна титла на турнира „Уимбълдън“. Това е талантливият, но груб млад американски играч Джон Макенроу. Остават три дни до началото на турнира. Борг тренира усилено в пищния си дом в Монако, подкрепен от ментора си Ленард и приятелката си Мариана. Експозивната персона и самоувереността, която демонстрира Макенроу, все повече започват да му влияят. Всеки от играчите е противоречие на другия. Всеки навлиза дълбоко в спомените си с наближаването на финала. Напрегнатият финал, смятан от мнозина за най-добрия финал на тенис турнир за всички времена, е черешката на тортата в съперничеството между Борг и Макенроу.

Коя е последната статия на нашия блогър Зорница Аспарухова? Вижте в този линк.

 

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *