Завръщането на класиките

Завръщането на класиките. Премиерата на „Топ Гън: Маверик“ наближава! По последни данни се предполага, че ще излезе по кината през ноември. Това обаче е поводът ние да обърнем поглед към всички онези филми, превърнали се в класика, които са получили успешни нови части или продължения.

Завръщането на класиките:

Топ Гън: Маверик

Разбира се, че започваме с „Топ Гън“! Една от любимите ни екшън класики от края на 80-те се завръща с гръм и трясък и съвсем нов сюжет. „Топ Гън: Маверик“ няма за цел да преповтаря старата история на нов глас. Точно обратното – ще продължи историята на Пийт „Маверик“ Мичъл и неговите колеги. „Топ Гън“ е филмът, който направи Том Круз звезда и новото продължение бе дългоочаквано от феновете. Макар и с малко забавяне заради пандемията, Том Круз отново ще се качи на бойния изтребител.

След повече от тридесет години служба като един от топ пилотите на Американските военноморски сили, Пийт „Маверик“ Мичъл е намерил мястото си. А именно, да достига крайни предели като безстрашен тест пилот и да отбягва повишенията, които биха го задържали на земята. В един момент Маверик се оказва инструктор на специален отряд пилоти от Топ Гън, трениращи за невиждана досега мисия. Той се среща с лейтенант Брадли „Рустър“ Брадшоу, син на загиналия му партньор и най-добър приятел Ник Брадшоу – Гуус. Изправен пред несигурно бъдеще и преследван от миналото си, Маверик се сблъсква с най-дълбоките си страхове в мисия, която изисква най-голямата жертва от тези, които ще бъдат избрани да полетят.

Гледайте едно интервю с Том Круз с Конан и един разговор с Греъм Нортън във връзка със снимките на филма. 

Смърт край Нил

Ето още нещо ново и очаквано. И до днес историите на мадам Кристи будят интерес в публиката и търсенето на убиец в заплетена мистерия не е доскучало на нито един зрител или читател. Кенет Брана е най-новият почитател на историите за Еркюл Поаро. Това е неговият втори проект, в който режисира и играе известния детектив.

Отдадени на екзотично пътешествие из Кайро, пирамидите и красивите води на Нил, група непознати стават част от любовен триъгълник, който приключва с фатален край. Един човек е мъртъв, а кръгът от заподозрени не е толкова голям, тъй като всички те – кой от кой по-ексцентричен – са затворени на кораб някъде между Кайро и Луксор. Еркюл Поаро също е на борда и се заема да разреши мистерията. „Смърт край Нил“ е една от най-софистицираните творби на Агата Кристи. Творбата се нарежда сред върховите й постижения до заглавия като „Десет малки негърчета“, „Алиби“ и „Афера в имението Стайлс“. Не мигайте, докато гледате, за да не изпуснете едно убийство, маскирано като театрално представление.

Дюн

Каквото и да кажем за „Дюн“ нито ще е коректно, нито ще е много точно. Амбициозният проект на Дени Вилньов, адаптира епичния роман на Франк Хърбърт, известен като най-добрият фантастичен роман на всички времена. Независимо от пандемията или не, студиото е категорично, че премиерата на филма ще е през декември. Трейлърът изглежда епично и обхваща първата част от трилогията на Хърбърт за един бъдещ апокалиптичен свят, разделен и управляван от кланове. Чакаме го с нетърение, какво друго да кажем. А вие междувременно може да видите първата адаптация на романа, снимана от Дейвид Линч през 1984-а.

Уестсайдска история

Една класика оживява отново, за да ни развълнува и разплаче, както се е случвало многократно с оригинала от 1961-а. Мария и Тони, битката между Акулите и Ракетите се завръща. В новата версия, този път под диригентството на Стивън Спилбърг, главните актьори са Ансел Елгорт, като Тони, а ролята на Мария е поверена на дебютантката Рейчъл Зеглър. На екран ще видим и част от оригиналния състав като великолепната Рита Морено. Със сигурност ще се насладим на добра музика и танци, които няма как да не ни впечатлят. Самият Спилбърг казва многократно, че винаги е искал да режисира мюзикъл и това най-накрая му се случва.

Блейд Рънър 2049

Бъдещето на Ридли Скот е обгърнато в мрак, летящи коли и андроиди. То е лошо, гадно и всеки човек трябва да се бори за живота си. Някъде там, Скот пречупва цялата си история през погледа на един ловец на глави (…извинете!)… на андроидни глави, който, подобно на всеки герой без наметало, е малка искрица надежда в един скапан свят. „Блейд Рънър“ е истинско удоволствие за феновете на жанра и е любопитен поглед към нещо, което се надяваме да не се случи в следващите хиляди години.

Много години по-късно, през 2017-а, канадецът Дени Вилньов се заема с продължението на антиутопията, създадена от Ридли Скот и писателя Филип К. Дик. Blade Runner 2049 е един от най-очакваните проекти и е логично продължение на филма от 1982-а. Харисън Форд се завръща в ролята си, а Райън Гослинг е новият ловец на андроиди. „Блейд Рънър 2049“ предизвика в душите ни истинско вълнение и желание за още. Още нямаше, но и това бе достатъчно. Достойното продължение на нещо старо и златно донесе добри пари, добри отзиви и възторг у феновете. Абсолютно достатъчно, когато правиш повторение на една златна класика.

Лудия Макс: Пътят на яростта

Който е гледал скептично и продължава да гледа на новата версия на постапокалиптичния трилър от 80-те години, да се поправи веднага. Джордж Милър, правил и първите два филма за Лудия Макс, надскача себе си и докарва поредицата до ново ниво. Ако си търсите продължение или нова версия на култов филм, нека бъде този. „Лудия Макс: Пътят на яростта“ е най-доброто, което се случва, когато комерсиалното срещне доброто кино. Това е перфектното съчетание на звук, картина и апокалипсис в едно.

То

Който го е страх от Пениуайз, да не чете Стивън Кинг и да не ходи на кино късно вечер. Първата филмова адаптация на най-известния роман на модерния майстор на хоръра е онова нещо, което задължително трябва да видите, за да се изплашите добре. „То“ е адаптирано за телевизия за първи път през 1990 година. Честта да изиграе страховития Пениуайз – клоунът-демон, който убива и яде деца, се пада на Тим Къри и той е великолепен. В новата версия на филмовата адаптация честта се пада на младия Бил Скарсгард. Който също изглежда чудесно в шарения костюм на любимия ни клоун. Филмът излезе в две поредни части. Първата предизвика истински ужасяващ ентусиазъм у нас. Втората – не ни остави особено вдъхновени. Но, както е приказката, един Стивън Кинг за плашеща нощ никога не е излишен.

Матрицата

Времето, в което сестри Уашовски бяха братя, е и времето, в което правеха хубаво кино. Независимо дали сте фенове на поредицата като цяло или не, никой не може да отрече – „Матрицата“ е шедьовър. Сценарият на първата част от футуристичния мрачен трилър няма слабо звено. Всяко нещо в историята на Уашовски е измислено и пипнато до последния детайл. Филмът за ужасното бъдеще, в което действителността ни е изкривена от един голям зъл компютър и се контролира от машини, които ни правят гнусни консуматори, е като бъдещ поглед на Оруеловата „1984“. В него има препратки към едни от най-великите произведения в киното, литературата и изобразителното изкуство и толкова години по-късно, е все така силен и актуален. Скоро очакваме „Матрицата 4“ и тръпнем.

Ако имате нужда от още филмови ревюта, вижте следващото ни предложение на този линк.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *