Оскар Айзък за чудо и приказ

Оскар Айзък е роден да бъде звезда. Пише му го на лицето. Стоик, професионалист, умен, харизматичен, секси. Вчера Оскар навърши 43 години и макар едва от има-няма 10 години да следим активно работата му, то имаме чувството, че го познаваме цял живот. Киното би било едно по-скучно и празно място без Оскар Айзък в него.

„Харесва ми да съм като хамелеон. Защото се променям за всяка роля, която играя.“

Сцени от един семеен живот

За някои хора Оскар Айзък се превърна в обект на сексапилно съзерцание едва след миналогодишното му изпълнение на червения килим на фестивала във Венеция. Там участваше заедно с Джесика Частейн. Причината бе премиерата на сериала „Сцени от един семеен живот“, който глътнахме бързо, макар и болезнено.

„Двамата сме близки приятели и това бе важно по много причини. А най-голяма бе, че ни прави много ефективни. Познаваме се толкова добре, че не сме изразходвали енергия в опити за създаване на интимност. Не сме си губили времето да си отговаряме на въпроси като: как се чувства или какво мисли тя за това или онова. Карам ли я да се чувства неудобно? Казах ли твърде много? Иска ли да говорим за това? Нямаме тези проблеми. Наистина успяхме да отделим време за важните въпроси като „кои са тези хора и какво означават един за друг?“

„Сцени от един семеен живот“ ни върна в едно мрачно време на болка и емоционални дилеми, на мъки и незнание. Донесе ни обаче и голямо удоволствие от гледането на нещо толкова качествено и добре направено. След изпълнението им във Венеция някой в медиите бе питал дали не са двойка. Оскар Айзък и Джесика Частейн се познават от над 20 години. Още когато започват да учат в „Джулиард“ – едно от най-престижните училища по изкуства, танци и драма в света. Иначе казано – в Ню Йорк.

Сцени от един реален живот

Роден в Гватемала, но пораснал в Маями, Флорида, Оскар Айзък Хернандес Естрада носи във вените си гватемалска жилка от страна на майка си и кубинска кръв от страна на баща си. Може би затова и до днес етническото разнообразие от образите му на голям и малък екран е огромно. Той успява да шокира някои хора и всеки се пита откъде е точно и каква е неговата народност. Ето малка част от хората, които е изиграл: смесен европеец, египтянин, поляк, англичанин, французин, мексиканец, източно тимурец, индонезиец, италианец, грък, кубинец, израелец и арменец.

„Много съм щастлив, че имам наследството, което имам, заради произхода си, но не искам да бъда възприеман като „латиноамериканския актьор“. Просто искам да бъда „актьор“. Това е всичко.“

Оскар Айзък описва възпитанието си от малък като „много християнско“. Заради френския произход на дядо си, Оскар споделя, че той самият „определено е голяма смесица от много неща“.

Сцени от един музикален живот

Днес добро момче и пленителен актьор с един „Златен глобус“ в джоба, в младежките си години Оскар няма нищо общо с образа на джентълмен в момента.

„Веднъж пуснах пожарогасител във фитнеса, дори оскверних един стенопис в училище, просто правех много глупави неща.“

Буквално насаден в частното училище Westminster Christian, което грам не му пасва и в крайна сметка изключен позорно от там, Оскар Айзък открива първата си голяма страст – музиката. Тя е неговото спасение от скуката на строгите правила на християнското възпитание. Започва да свири на китара, когато е на 12. На 15 вече прави собствена група в гимназията. Няколко години по-късно е основател и вокалист на пънк бандата The Blinking Underdogs. По времето на развиващата се стремително пънк кариера, Оскар Айзък открива и другата си страст – актьорската игра. Може и да не го бива да бъде послушен ученик в християнско училище, но със сигурност енергията му е достатъчно силна за актьорската компания Area Stage в Маями Бийч.

Сцени от един театрален живот

Първото му участие е в пиеса. А човекът, който вижда светлина там, където другите виждат палаво момче с бурен характер, е Джон Родаз – създателят на Area Stage Company. Оскар отдавна е надрастнал театралната трупа. И до днес обаче е приятел с човека, който го е открил за сцената. Родаз е един от първите хора, на които Оскар споделя, че е получил ролята на По Дамерън в „Междузвездни войни: Силата се пробужда“. От своя страна Родаз често моли Оскар Айзък да участва под някаква форма в пиеси, които се поставят в Area Stage Company. А той го прави и до днес.

До 21-годишна възраст Оскар Айзък живее живота на пънк звезда. Той се облича и води така наречения жаргонно „straight edge“ лайфстайл. Групата му става доста успешна. Дори подгрява някои от участията на Green Day и The Mighty Mighty Bosstones. Музикалната му кариера обаче е рязко прекратена, когато е приет в „Джулиард“.

„Спомням си, че когато дойдох в Ню Йорк за първи път, за да играя в една пиеса, минах покрай „Джулиард“ и си казах: „О, чувал съм за това място“. Кандидатствах като на шега и накрая влязох.“

Още след първата си година в училището Айзък снима един от първите си филми „Всичко за Бенджамините“. Освен това става част и от „Група 34“ – актьорско общество в отдела по драма. Именно там се заражда приятелството му с Джесика Частейн.

“Всеки, посветил се на изследването на човешките емоции и състояния, винаги има странично око, което наблюдава. Във всяка ситуация, малка част от мен прави именно това. Наблюдавам, за да видя дали има някакъв материал, за да създавам от това, което виждам, нещо друго.“

Сцени от един кино живот

От стъпването му в „Джулиард“ до завършването му той не спира да снима и работи. Айзък играе в няколко филма и дори е Ромео в „Ромео и Жулиета“, като част от фестивала „Шекспир в парка“. Големият му пробив обаче идва, когато влиза в ролята на идеалиста и отхвърлен музикант Люин Дейвис. А филмът е музикалната трагикомедията „Истинският Люин Дейвис“ на братя Коен.

„Това е роля, която се появява веднъж в живота. Наистина се потопих в света на филма. В света на Гринуич Вилидж от 60-те години. На Ню Йорк във времето преди ерата на Боб Дилън и страхотната фолклорна сцена, която се случва тогава. Потопих се в образа на този герой, който отчаяно иска да успее, но също така и отчаяно иска да се провали. И пак благодарение на ролята, научих онзи музикален репертоар, с който не бях запознат дотогава. Бих казал, че определено намерих образа чрез музиката. Мисля, че това е прозорецът към душата му. Единствената му връзка с хората отвън.“

„Истинският Люин Дейвис“ отваря вратите на Оскар за Холивуд и света на голямото кино. Буквално за няколко месеца той се превръща в секс символ. Получава номинация за „Златен глобус“! Получава три сценария на три филма, в които продуцентите искат да играе главната роля! Така се случват „Двете лица на януари“,Най-бруталната година“, където за първи път играе с Джесика Частейн и разкошният минималистичен психотрилър „Ex Machina: Бог от машина“.  

Още от света на киното

Люин Дейвис отваря вратите към „Междузвездни войни“ и X-men. Франчайз, на който Оскар Айзък е фен от дете, както и към най-епичното приключение от края на миналата година – „Дюн“. Печели вниманието на сценариста Дейвид Саймън, който го избира за главната роля в мини сериала „Дръзки“, който пък му носи първи „Златен глобус“.

„Нашият морал се основава на толкова много фактори: от това къде сме родени, през това от кого сме родени, какви ценности са ни внушили, какви ценности сме избрали, до начина, по който животът ни е оформил. Всички тези фактори диктуват толкова много от това, което приемаме, че е нашият морал, а също и култура. Всички те имат значение.“

Оскар Айзък е успял да изгради многопластов образ и силна кариера за себе си. Защото никой не го възприема като „латино актьор“ и едва ли това някога ще се случи. Епична кариера, която успява да балансира между нишово кино, добри роли, телевизионни продукции и силни блокбастъри, примесена с тих, спокоен и доволен семеен живот. За какво може да мечтае повече едно момче, родено в Гватемала? Може би за „Оскар“, който определено би му отивал?

През месец февруари празнувахме рождения ден на Том Хидълстън. Вижте как ТУК

 

 

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *