Женски филми за пораснали момичета

Март месец е женският месец. Защо? Заради усещането за хаос и пролет. Заради промяната в температурите. Заради цветята. А за нас е повод за добро кино с романтичен привкус. Затова точно сега (и заради всички тези поводи) ви предлагаме да комбинирате готините вечери вкъщи с хубаво кино. Тук сме събрали няколко заглавия на филми с жени, които ще ви се усладят в предстоящите пролетни дни и вечери. Имаме всичко – от класика до модерна романтика и много момичета, които искаме да гледаме винаги.

Закуска в Тифани

Започваме с една класика, която всяка жена и изобщо всеки човек, е редно да е гледал поне веднъж в живота си. По-умните дори и са я и прочели. Великолепният образ на висококласната проститутка Холи Голайтли се е превърнал в модел за подражание на женските персонажи в киното. Ярък, силен, изразителен, с позиция и мнение по всякакви въпроси Холи е момиче, чийто морал може да е нисък, но стандартите й са високи. Труман Капоти създава една от най-нестандартните любовни истории в литературата, която оживява на екран през 1961 година. Тази история вълнува многолюдната публика и до днес. А Одри Хепбърн, както е известно, е икона.

Невероятната съдба на Амели Пулен

Филм, който всеки човек, почитател на киното трябва да е изгледал. Той зашеметява с много неща. Нестандартният образ на Амели, който великолепно се помества в крехкото тяло на Одри Тоту. Историята, която възпява търсенето на любовта. Картините са от най-красивите кътчета на Париж, като чудесния Монмартър. И… саундтракът, който задължително трябва да се чуе. Този филм определено си заслужава всяка отделена минута! Нищо в него не е излишно. Той е като модерна приказка, каквато няма къде другаде да видите.

La La Land

Да, La La Land е романтичен филм. Да, той има Оскари. Да, чудесен е за гледане и преживяване. И финално да, музиката на Джъстин Хъруиц заслужава да бъде слушана отново и отново след финалните надписи. Много се изговори за La La Land и как този филм не заслужава наградите си. Позволете да не се съглася. La La Land е магично романтичен с леко тъжен финал и всеки, който е имал мечти големи, колкото самия живот и все още иска да ги случи, ще бъде впечатлен от него.

Любовната история на Себастиан и Миа е преплетена с желание за бляскаво бъдеще отвъд пределите на ежедневието и бита. Част от мечтите им наистина се сбъдват, но както е казал Ерих Кестнер: „Внимавай какво си пожелаваш, защото може да ти се случи“. Ема Стоун и Райън Гослин си партнират за трети път и имат чудесна спойка и химия. Това си личи още в откриващата сцена, която пък е епична и музикална. Деймиън Шазел е майстор и снима като такъв. Така че, който не е гледал La La Land просто е изпуснал и има какво да навакса.

Говори с нея

Ако има режисьор, който разбира добре жените и ги показва различни, силни и слаби, готини и странни, страшни и добри на голям екран, то това е испанецът Педро Алмодовар. Един от най-добрите му филми, правени през новото хилядоление, си остава „Говори с нея“. Макар привидно да разказва историята на двама мъже, събрани при нестандартни обстоятелства, и двамата трябва да се грижат за жените, които обичат, които са в кома. Всъщност това е филм именно за тези жени, за любовта и за лудостта. Защото ако при Алмодовар няма лудост, то няма да я откриете никъде другаде. Препоръчваме и „Паралелни майки“, който тече по кината и за който великолепната Пенелопе Крус има номинация за „Оскар“.

Сабрина

Годината е 1954-а, режисьорът е Били Уайлдър, пиесата е на Самюел Тейлър, а в ролите са Одри Хепбърн и Хъмфри Богарт. Филмът печели един „Оскар“ и има още пет номинации. Общо взето 50-те и 60-те години са времето, в което романтичният жанр може да се похвали с чудесни заглавия. А „Сабрина“ е едно от тях. Със сигурност сте гледали по-модерната версия с Харисън Форд, Грег Киниър и Джулия Ормънд, но ние препоръчваме оригинала. Не само, заради чудесната Одри Хепбърн и химията й с Хъмфри Богарт, който тогава е на 50 години, но и заради начина, по който романтичното кино се е правело тогава.

„Сабрина“ разказва историята на Сабрина – дъщеря на шофьор в богато имение, която е влюбена в малкия и по-красив брат във фамилията – Дейвид. За да я отърве от непреодолимото й желание да е винаги до него, без да бъде забелязвана, баща й я праща за две години във Франция. Когато Сабрина се прибира тя е различна и пораснала, а Дейвид вече я забелязва, докато не се намесва Лайнъс – по-големият му брат, който има за цел да махне Сабрина от живота им. На Сабрина принадлежи чудесната реплика: „Да, излекувах се от Дейвид. Сега трябва да преодолея лекарството“.

Изгубени в превода

Това е част от серията „младата Скарлет Йохансон е супер яка“ и в нея на най-висока позиция е абсолютният „Изгубени в превода“. Колкото и пъти да го е гледал човек, никога не е достатъчно. Всяко следващо преглеждане на чудесната историята, написана и режисирана от София Копола, добавя нови пластове към онова, което зрителят е видял или знае за филма. Бил Мъри и Скарлет Йохансон са една от любимите ни двойки в киното, а тяхната история е от онези, за които се пишат стихове, пеят се песни и се правят филми.

Моята седмица с Мерилин

Силните и красиви жени обичат киното и то обича тях. Имали по-известна, сексапилна и митологизирана икона от Мерилин Монро? Филмът от 2011 година на Саймън Къртис разказва за един от пиковете в кариерата на русата красавица – периодът, в който е женена за драматурга Артър Милър и снима чудесния „Принцът и танцьорката“ със сър Лорънс Оливие. Представена като примадона и дива, като чувствителна и странна птица Мерилин Монро е като образ на образ в този филм. Никога съвсем истинска, но всъщност точно самата тя. Филмът е базиран на мемоарите на младия по онова време Колин Кларк и е един чудесен поглед към най-русото момиче в седмото изкуство.

(500) days of Summer

“Това не е любовна история, това е история за любовта“. Така започва една от независимите романтични комедии на 2009 година, която разказва за зараждането, пика и краха на една двойка, побрани в 500 дни и в час и половина. Джоузеф Гордън-Левит и Зоуи Дешанел играят двойката, която показва, че когато нещо не е писано да стане, то няма да се случи, независимо от всичко. Трагична, комична и иронична, историята в този филм е за романтици, които понякога имат нужда от реалност.

Гордост и предразсъдъци

Не може да говорим за женски филми или изобщо класики и да не споменем царицата на жанра – Джейн Остин. Абсолютното и безспорно произведение, бижуто в короната на Остин, е нейният най-известен роман. „Гордост и предразсъдъци“ комбинира в себе си комедия и трагедия, романтика и неочаквани обрати. Почти всяка жена мечтае да е Елизабет Бенет и да срещне някакво подобие на мистър Дарси. Ние сме далеч от тези мисли, но пък романтичното ни чувство се засилва, когато гледаме поне една от филмовите версии по романа. Препоръчваме последната такава от 2005-а с Кийра Найтли.

Ако се чудите още кои филми препоръчва нашият блогър Зорница Аспарухова, спрете да го правите. Направо кликнете на този ЛИНК

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *