Оскари 2021- победителите, изненадите, Мария Бакалова

Оскари 2021- победителите, изненадите, Мария Бакалова. 93-тите награди „Оскар“ бяха раздадени в една доста по-интимна и затворена обстановка от тази, която сме свикнали да виждаме по принцип. За близо век Оскарите са си извоювали имиджа на най-престижните и комерсиални награди в света на киното. На висше постижение за творци и артисти. На триумфа, с който по-голямото от живота кино завършва арката на своя награден сезон за всяка година. За филмите, номинирани или спечелили, се говори дълго и напоително. Тази година, макар и по-различна и по-странна, това не прави изключение. Даваме ви списък с филмите за гледане, с любимите ни моменти и с някои изненади. Не за нас, разбира се, за публиката. 😜

оскар 2021

Оскар 2021 – любимите моменти 

От роклята на Мария Бакалова до все пак случилия се червен килим, макар и с дистанция, Оскари 2021 се опитаха да се доближат максимално до чувството за церемония и празничност, каквато сме свикнали да виждаме или поне очакваме. Признаваме, церемонията беше скучна, но едно от любимите ни неща е фактът, че беше съкратена с цял един час. Което, вярваме, се е харесало не само на нас, зрителите.

Друг любим момент беше речта на Франсис Макдорманд, която взе третия си „Оскар“. Тя беше кратка, небрежна и цитира „Макбет“ – „Моят меч е моята дума!“. Освен всичко друго Франсис пише история. Тя е едва третата актриса с три „Оскара“ за „Най-добра главна женска роля“. Другите две актриси са Мерил Стрийп и Ингрид Бергман, а Катрин Хепбърн е абсолютният рекордьор с четири Оскара и засега е единствената.

Победата на сър Антъни Хопкинс също ни зарадва дълбоко, макар хората да са възмутени, че той е получил наградата. Рациото все пак надделя над политиката и сър Антъни си тръгна с втория си „Оскар“. Освен най-възрастният победител на наградите е и човекът, който не беше получавал статуетката от 1992 година насам.

оскари 2021

Победата на Ю Джън Юн бе очаквана, това бе и нашият фаворит от „Минари“. Ю Джън изнесе дълга и напоителна реч, в която казваше, че всички жени в нейната категория са победителки. Присъединяваме се с две ръце.

Наличието на Брад Пит, Рене Зелуегър и Хоакин Финикс са неща, които ни оправиха настроените, когато вече заспивахме дълбоко към 4-5 часа сутринта. И към моментите, които все пак ни харесаха, слагаме танцуващата Глен Клоуз, победата на филма „За душата“ и Томас Винтерберг и неговото „Още по едно“.

Оскар 2021 – победителите     

Оскари 2021- победителите, изненадите, Мария Бакалова. Вече споменахме някои, но сега ще ви говорим само на езика на седмото изкуство, като горещо ви препоръчваме няколко заглавия от най-големите фаворити.

Освен „Земя на номади“, който вече е в кината и може да го гледате, препоръчваме втория ни фаворит „Бащата“ на Флориан Зелер. Филмът мина на фестивала „Синелибри“ и все още може да бъде открит за гледане. Нещо като задължителен е.

Макар да взе само две награди „Sound of Metal“ заслужено е сред топ любимците на публиката, пък и на нас. Базиран на реална история за барабанист от метал банда, който губи слуха си, „Sound of Metal“ доближава зрителя максимално до преживяването на това да не чуваш и да не знаеш какво да правиш. Не случайно единият му „Оскар“ е за най-добър звук. Но освен това ни представи Пол Рейси и ни показа за пореден път, че Риз Ахмет е разкошен актьор, който ги умее нещата.

Другото ни любимо заглавие, победител в категория „Анимация“, е „За душата“. Това е филм за малки и големи и е плод от съвместната работа на създателите на „Отвътре навън“. Той е трогателен и с покъртително добър саундтрак, който донесе втори „Оскар“ на Тренд Резнър, Атикус Рос и Джон Батист. „За душата“ е по кината у нас и ви го препоръчваме с оригиналния му звук, но го има и с дублаж.

И последното ни предложение е „Още по едно“ или „Another round“ на Томас Винтерберг, който беше част от фестивалната програма у нас и все още може да го видите по кината. Поздравяваме ви с финалната сцена – както с танца на Мадс Микелсен (гледайте интервюто с Мадс пред Джими Киммел), така и с парчето на Scarlet Pleasure – What a live. Парчето е много яко! Послушайте го! 

Оскар 2021 – изненадите

Тук ще сме кратки. За нас изненадите бяха малки, но приятни. Не за всички обаче.

Победата на сър Антъни Хопкинс, апогея на вечерта, бе разочарование за много хора, които очакваха в категорията „Най-добра мъжка роля“ да победи починалият през изминалата година Чадуик Бозман. Това не се случи обаче. В момента в Twitter тече възмутителна кампания от тази „загуба“, а сър Хопкинс направи трибют на Бозман в благодарствената си реч.

Именно поради тази причина, че Чадуик Бозман се очакваше да победи в категорията „Главна мъжка роля“, основните актьорски категории бяха преместени за финала на шоуто, като „Най-добър филм“ мина непосредствено преди тях. Както знаете това иначе е финалът на шоуто.

Победата на Франсис Макдорманд също беше изненада, фаворит беше Кери Мълиган, а веднага след нея се нареждаха Андра Дей, която взе „Златен глобус“ и Виола Дейвис.

оскар 2021

Оскар 2021 – Мария Бакалова

За финал сме оставили българското присъствие. Мария бе облечена в бяла рокля н Louis Vuitton в абсолютно класически стил, напомнящ на принцеса от приказките и това й спечели място сред най-добре облечените дами на червения килим.

В речта си Брад Пит не сравнява Мария с Мерилин Монро, а прави обратното. За всяка една от актрисите, номинирани в категория „Поддържаща женска роля“, той разказа кое е онова, което ги е вдъхновило, за да станат актриси. При Мария това е била Мерилин Монро, а при Глен Клоуз – приказките на Дисни.

Въпреки че не спечели, Мария пише история. Тя е първата българка номинирана за трите най-престижни филмови награди – Златен глобус, БАФТА, Оскар – и е абсолютен дебютант. Ролята на Тутар в „Борат 2“ е първата й толкова главна роля и първата й роля в международна продукция.

В този смисъл в момента Мария снима филм с Джъд Апатоу в Лондон – комедията „Балонът“. Също така вече започва работа по следващия си проект – нов хорър трилър със заглавие „Bodies, Bodies, Bodies“. В него тя ще си партнира с Амандла Стенбърг.

Е, толкова за Оскари 2021. Разбрахте кои са победителите, изненадите и какво се случва с Мария Бакалова. На последната можем само да й пожелаем успех. А ние ще очакваме следващите Оскари! Ако може да не са през април, би било наистина чудесно.

Ако обичате да четете за кино и ТВ награди, предлагаме ви да погледнете статията ни за тазгодишните награди „Златен глобус“

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *