Пет по Уди Алън

За Уди

Уди Алън е противоречива личност, която носи със себе си полюсни мнения.

Малко след като навърши 84 години, Алън е един от най-продуктивните режисьори на нашето време.

Уди Алън

Той работи неуморно и рядко изневерява на стила си. Светът в неговите филми се къпе в пищност, блясък и ирония. За разлика от повечето режисьори и подобно на майсторите на изобразително изкуство Алън има периоди в своя творчески живот.

В „Един дъждовен ден в Ню Йорк“ Уди Алън се връща по улиците на любимия си град, за да разкаже една донякъде стандартна, но много нежна любовна история, само както той умее.

Защото Уди Алън прави романтика за циници. За онези, които казват, че леко не си падат по тези неща, но дълбоко в себе си лъжат. Може би самият Уди Алън е такъв. Ние използваме премиерата на „Един дъждовен ден в Ню Йорк“, за да ви припомним пет негови филма, които много харесваме.

Ани Хол

Най-важният филм в кариерата на Алън е цинична история за една въздигаща и угасваща любов. „Ани Хол“ прави Уди и Даян Кийтън звезди и му печели първия „Оскар“ в категория режисура.

Историята разказва за нервака Алви Сингър, който не може да намери подходящата жена. Неговите връзки се провалят, а той води зрителя на любопитно пътуване и изследване на любовния и сексуалния му живот.

Един ден Алви среща Ани и се влюбва. Тяхната история е като увеселително влакче, което се лашка нагоре и надолу, а цинизмът и романтиката работят в странен синхрон. „Ани Хол“ е Уди Алън в най-добрата му форма – между иронията и любовта.

Мач Пойнт

Киноаферата на Скарлет Йохансон с Уди Алън започва от този филм. Тя играе сексапилна изкусителка, а Джон Рийс Майърс е нейният любовник.

Драмата се развива някъде из китна Англия и както е в почти всички филми на Уди Алън, животът сам си свършва работата и нищо не е такова, каквото изглежда на пръв поглед. Това е един от най-чудесните филми, които тандемът Алън-Йохансон правят.

Вики Кристина Барселона

Трета и последна афера на голям екран за Скарлет Йохансон и Уди Алън. Красив, женствен и романтичен, този филм показва най-красивите кътчета на Барселона и най-нежната и същевременно сексапилана част на актрисата.

Ярко във филма блести и Пенелопе Крус, която играе с бъдещия си съпруг Хавиер Бардем.

Полунощ в Париж

В „Полунощ в Париж“ Уди Алън започва да прави лек и плавен преход от любимите си места в Европа към новата му мания – 60-те години и великите неща случили се тогава. Историята проследява странната случка с мъж, който отива в града на любовта с годеницата си, само за да открие, че може да се пренесе в друго време.

Мечтата да живеем някъде в миналото, защото твърдо вярваме, че би било по-добре за нас се прокрадва през цялото време. За да бъде разпедушинена накрая по един изключително елегантен начин. Само както Уди Алън умее.

Син Жасмин

„Син жасмин“ несъмнено е филм, който доказа за пореден път, че Алън е майстор на женските образи и че мястото на Кейт Бланшет е сред най-добрите в Холивуд. Ролята й на Жасмин в този величествен филм прави Бланшет съвременната Бланш Дюбоа от „Трамвай Желание“.

Богата съпруга, изоставена от мъжа си и принудена да отиде при семейството на сестра си. На повърхността изплуват личните проблеми, потиснатите желания, объркването и безизходицата. И в тази неяснота, героинята на Бланшет се мъчи да намери изход, различен от полудяването. Борбата, с която го прави обаче прави изпълнението й неописуемо добро.

А филмът носи последна, засега, номинация за „Оскар“ на Уди Алън.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *