Brave Stories: осмели се да гледаш!

Осмели се!

Има неписано правило, че в дните преди Коледа съзнанието и очите ни са по-отворени към доброто. Дали заради духа, който празника носи или заради нуждата да бъдем по-човечни един към друг, сме склонни да обърнем внимание на различните истории. На смелите истории. На вдъхновяващите такива или просто: Brave Stories!

Вдъхновени от работата на Вяра Деянова, дни преди най-топлите празници, вдигаме завесите на Brave Stories – място, където съжителстват историите на успешните предприемачи с тези на обикновени хора.

Вяра!
Brave Stories
Вяра Деянова

В Brave Stories имате възможност да гледате документални филми за смелите истории на личности, чийто живот е бил заря, но шумът на ежедневието днес, е заглушил всеки спомен.

Зад тези истории стои дългогодишният журналист Вяра Деянова. През последните 15 години тя е била част БНТ, Дарик радио, re:TV, PRO BG и bTV.

Brave Stories
Вяра и Фредерик Бекбеде

Работата и преминава през отразяване на международни и вътрешнополитически теми, както и интервюта, и разказване на истории на български и световно известни личности.

Сред най-запомнящите се истории са тези на „Проекта Тоту“, разказващ за световно известен проект в борбата срещу рак на гърдата, интервюта с Лех Валенса, Фредерик Бегбеде, Ал Бано, Кирил Сакскобурготски и много други.

Brave Stories

През 2019 година създава платформата Brave Stories, която следва най-утвърдени световни практики за разказване на значими кратки документални истории, разпространявани чрез уеб и социалните платформи.

Срещнахме се лично с Вяра, за да и зададем няколко въпроса, които смятаме, че ще Ви запознаят отблизо с идеята на проекта, както и с нея самата. Всички нейни документални истории, може да откриете в секция Brave Stories в Neterra.TV, като подарък за настъпващите празници.

– Как се роди идеята за BraveStories и каква е мисията на този проект?

Идеята си живееше мирно и тихо в главата ми, докато един ден, преди малко повече от година не поиска да излезе. Когато излезе за кратко не знаех какво да я правя, след това се сприятелихме и виждам, че Brave Stories има смисъл.

Последователите ни в социалните мрежи, аудиторията на видео-историите ни, споделеинте статии и обратната връзка – всички това не е повод за ранно възгордяване, а за успокоение, че има смисъл да продължим.

Когато работиш за това, да създаваш качество и смисъл, ясно, е че се захващаш с трудна работа, обаче има нещо почти сюрреалистично в това, че срещаш хора, с които очевидно живеете в един свят и така се появява хоризонта.

– Има ли смели истории в България?

Има, има. Смелостта е тази човешка черта, която за мен е най-интересна. Затова и платформата се казва така. Няма смелост, ако няма благородство, ум, характер, сърце, душа. Смелостта е нещо като склад за най-добрите и силни черти, които носи човек. И ми е интересно да събирам доказателства за това. И от миналото и от днес.

Черната хроника има кой да я прави. Обаче никой не пере дрехите си с мръсна вода. Чистотата носи чистота. Ще дам пример с историята на „Смелата Евгения” – една жена от Благоевград, чийто живот надхвърля и най-смелия филмов сценарий. Родена в затвора, разбира за това, когато е на 40 години. Изкачва се над тежката история и на първите месеци от живота си, и на майка и, която e принудена от тогавашния режим ражда зад решетките и изоставя бебето си. Евгения се посвещава на това да помага на осиновени деца и техните семейства, както и на изоставени деца.

Тя е нещо като социално министерство в домашни условия. И вторият план е лесен за улавяне – всичко може да се случи, стига да има ум, благородство и сила. Подобни истории улавяме и когато разказваме и за хора, които имат чист и смислен бизнес у нас. Обикновено зад цифрите, които доказват успеха, има и необикновена история за смелостта да сбъднеш това, които за много е пълна лудост.

– Има ли български смели истории извън България?

И то какви. И скоро ще заживеят в TheBraveStries …

– Как успяваш да достигнеш до героите в твоите видео разкази?

Това се случва естествено. Аз ги търся, те започнаха да ме намират, а най-хуабавото, е че сме отворени за авторски предложения.

– Кое е по-различно в работата ти сега, от времето, когато беше действащ журналист?

Действащ журналист си тогава, когато създаваш смисъл. Сега се чувствам точно така. Вярвам, че бъдещето е за тези, които създават смислено съдържание н бавни обороти. Журналистиката е планета, на която живеят тези с мнение, способни да направят адекватен коментар. Tези, които умеят да преведат, това което е между редовете и да държат тази професия като просветителска. Другото е телеграфна информация.

– Твоето послание към българите зад граница?

Да се осмелят да са граждани на света. Най-светлите личности в нашата история Захари Стоянов, Васил Левски, светите братя Кирил и Методий, примерите са много, са се борили точно за това – да сме интелигентни, знаещи и адекватни. Така се доказва и уважението към родината.

Коментари

Сподели
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *