Ужаси през лятото

Знаем, че всички свързвате лятото с едни от най-приятните емоции като любов, топлина, слънце, похот, безкрайни дни и дълги нощи … Лятото е всичко това, но често в едни от най-скритите му и притихнали кътчета може да се крие истински ужас и страх.

Не е случайно, че летният сезон е любим на множество хоръри и майстори на жанра, като Стивън Кинг например … Както загатнахме и предишният път, представяме ви няколко страшни филма, чието действие се случва именно в най-топлото и синьо лято.

Мидсомър

Един от абсолютните фаворити на миналата година. Независимият филм на младия режисьор Ари Астър представя една абсурдна и крайно неморална, неетична и доста притеснителна история. Група приятели заминават на приключение, за да прекарат едно вълнуващо лято из скандинавските полета.

С тях идва и Дани – гаджето на единия. Мястото се оказва красиво, зелено и безкрайно. Песни, танци и древни скандинавски вярвания увличат групата, докато не се оказва, че са в капан. След Hereditary се се убедили, че Ари Астър има феноменалната способност да създава най-големият ужас в най-синьото синьо.

То

Когато говорих за ужасяващо лято, смятаме, че никой не може да бие по точки Клубът на загубеняците от подтискащия Дери. Класиката на Стивън Кинг има две адаптации, коя ще изберете е ваше решение. В тв адаптацията на най-страшния роман на Кинг може да се похвали с великолепния Тим Къри, който влиза в ролята на ужасяващия Пениуайз.

Във филмота това е Бил Скарсгард. Лятото е в разгара си, а група деца се сблъскват с най-големия ужас, който се опитват да забравят. Както повечето неща на Кинг и „То“ не прави изключение – Кинг преплита теми като сексуалност, ужас, порасване, щастието и нещастието като фундаменти и преплита всичко това със стаен ужас и насилие.

Лятото на 84-а

След излизането на сериала Stranger Things хората бързо, бързо обърнаха поглед към 80-те години и започнаха да правят филми или поне да се вдъхновяват от това десетилетие. „Лятото на 84-а“ е такъв филм. 80-тарското лято на група момчета тече скучно, докато в малкото им градче не се появява сериен убиец.

Няколко момчета изчезват и след публикация във вестника неизвестен човек си приписва заслугите за това. Малкият Дейви, който обича конспирации, градски легенди и ужаси като цяло, е убеден, че убиецът е неговият съсед. Приятелите му обаче не са сигурни. Разследването започва, а изненадите предстоят.

Бъди до мен

Още една класика от майстора на ужаса Стивън Кинг. „Бъди до мен“ е адаптация по разказа „Тялото“ и подобно на „Лятото на 84-а“ разказва за група приятели и едно убийство. В малко градче в щата Орегон, 12-годишният Горди, който си мечтае да стане писател, ще се гмурне с главата напред в започнало съвсем невинно приключение и то ще промени живота му завинаги.

Най-добрият му приятел Върн е чул от по-големия си брат, че в близката гора лежи труп и четиримата приятели – мечтателният Горди, страхливият Върн, оправният Крис и роденият авантюрист Теди, решават да го намерят, за да станат герои в очите на съгражданите си. И четиримата не подозират, че започналото като забавна авантюра преживяване съвсем скоро ще се превърне в жестоко изпитание на волята и приятелството им.



Бягай!

Джордан Пийл взе „Оскар“ за сценария на този филм. Дали е страшен? Да. Дали има лято? Пак да. Даниел Калуя играе главната роля, а историята се върти около двойка, която отива на гости на родителите на момичето. Всичко е идилично, красиво, модерно и просто прекрасно, до момента, в който не се оказва, че всички в къщата са психопати и нищо не е такова, каквото на някой му се струва.

Финалът е логичен и не е особено изненадващ, но зрителят го посреща с такъв кеф, че е несравнимо усещане. Джордан Пийл като цяло има афинитет към жанра на ужаса и може да видите втория му трилър Us или неговата адаптация на „Зоната на здрача“.

Дистърбия

Това е филмът, който поставя Шая Лабьоф на комерсиалната карта в Холивуд и киното. Пространствена адаптация на класиката на Алфред Хичкок „Прозорец към двора“, „Дистърбия“ разказва за младия и непокорен Кайл Беркт, който след смъртта на баща си се затваря в себе си и се изолира от света – до такава степен, че заради глупост, се озовава под домашен арест.

И докато майка му работи дененощно Кайл става воайор, насочвайки поглед извън прозорците на дома си към домовете на съседите. Всичко тече като ябсолютна забава до момента, в който Кайл не започва да подозира, че един от съседите му е сериен убиец. Нататък историята преминава през множество обрати, а за да разберете отговора ще трябва да си пуснете филма.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *