Искам да е лято, само да е лято

За различните хора лятото е различни неща, но най-често го свързваме с безкрайни дни и топли нощи. Това лято обаче е различно. И за да се разнообразите от снимки на плажа с коктейлчета, ние сме ви приготвили една селекция от филми по време на най-горещия сезон нa годината, в който лятото е всичко друго, но не и безбрежно. Предлагаме ви 5 класики, в които сюжетът се развива в най-горещите дни от годината.

Знам, какво направи миналото лято

90-тарска класика от времето, в което тийн филмите бяха нещо повече. Директно продължение на случилите се през 70-те години слашър филми с тийнейджъри, „Знам, какво направи миналото лято“ е класически тийн трилър с елементи на прикрит ужас. Група тийнейджъри удрят непознат мъж на пътя и го оставят със съзнанието и самозалъгването, че са ударили не човек, а елен. Година по-късно някой, който знае какво са направили се завръща, за да им види сметката.

Те са четирима, той един, но е въоражем с кука и е безмилостен, освен това е и изобретателен за начините, по които да ги убие. Очакват ви кръв, писъци и скоци пред екрана. А като бонус ще може да видите звездите на Райън Филипе, Сара Мишел Гелар, Фреди Принс Джуниър и Дженифър Лав Хюит в апогея на младежките им години.

Челюсти

Макар произведен през 1975 година „Челюсти“ – дебютният филм за голям екран на Спилбърг си остава неостаряваща класика, която всеки трябва да е гледал. Това е филмът, заради който е измислен термина летен боксофис. Той успява да напълни кината в топлия сезон на 75-а и да си заслужи място, както сред най-печелившите, така и сред филмите с награди.

Базиран на романата на Питър Бенчли, който може да откриете и издаден у нас, „Челюсти“ е трилър за бовекоядна бяла акула, която началникът на остров Амити се опитва да спре. Но тъй като среща съпротива от градския съвет, който иска плажовете да останат отворени за летния сезон, началникът търси помощта на морски биолог и професионален ловец на акули.



Лудории

Края на 90-те са златните години за развилнелите се хормони на тийнейджърите и злощастията, които това може да им навлече. В този криминален психо-трилър нищо не е такова, каквото изглежда и зрителят трябва да подходи именно по този начин към него. Млад, секси учител е обвинен от секси ученичка в изнасилване.

Към нея се присъединява друга девойка – черната овца на училището и един подкупен полицейски инспектор. И макар човек да смята, че схваща онова, което му се показва, накрая е изненадан от финала. Убийства, лято, секси Денис Ричардс и великолепен саундтрак. А участието на разкошните Мат Дилън, Нев Кембъл и Кевин Бейкън е бонус.

Басейнът

Eдна от най-значимите летни класики, които киното познава e филмът е “Басейнът”. Годината е 1969-а, а големите звезди са Роми Шнайдер и Ален Делон. Точно след шест години раздяла след бурна връзка, двамата играят във филма на Жак Дере. Химията им е толкова очевадна, че само заради нея си заслужава да видите този магически красив филм.

Историята разказва за двойка, която почива във вила в Сен Тропе, когато са посетени от техен приятел, който е бивш любовник на жената в двойката. Той води и дъщеря си. Филмът проследява няколко дни от техните взаимоотношения, в които емоциите и напрежението се опъва дотолкова, че накрая всичко свършва с убийство. И всичко това на фона на сини води и дългите крака на Роми Шнайдер.

Римска ваканция

За финал имаме една абсолютна лятна класика. Годината е 1953-а, градът е Рим, а Одри Хепбърн е принцеса. Грегъри Пек пък е млад журналист, който случайно попада на нея. Тя е упоена и е на площада Ди Треви, заспала по пижама в опит за бягство от оковите на кралския живот.

В това той вижда невероятна възможност – да напише ексклузивен материал за нея и ежедневието й. Тя пък си въобразява, че той не знае коя е и ще прекарат един спокоен ден във вечния град. Не се получава точно така, но филмът е една от най-прекрасните романтични истории от миналия век… Номиниран е за 10 Оскара, печели 3 – единият за самата Хепбърн – първи в нейната кариера.

Следващата седмица на фокус отново ще бъде лятото. Тогава, обаче, сме ви подготвили няколко филма, снимани през лятото, от които кръвта ви ще замръзне … от ужас!

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *