КиноСветовно киноПет по Стивън Кинг – дни преди „То: Част 2“

https://blog.neterra.tv/wp-content/uploads/2019/08/p_299291.jpg

Стивън Кинг е майстор на модерния хорър, това е безспорен факт и който не е чел поне една негова книга, е редно да се поправи. От свръхестествени същества, които ядат времето, през зли коли, кучета, вампири и върколаци, чак до неприятни луди жени с уклон към насилие, в главата на този мъж може да откриете всичко. И да се страхувате от него.

Причината да си припомним Стивън Кинг, разбира се, е премиерата на безспорно един от най-добрите му романи – „То“. Книгата, разделена в две части, получава своята първа филмова адаптация. Защото онова, което сте гледали началото на 90-те, е телевизионната версия на книгата. Само преди две години, успяхме да се насладим на началото на историята за мирното градче Дери, посетено от злия клоун демон Пениуайз.

Злото се завръща по улиците на Дери, когато Бандата на загубеняците, основните персонажи в историята, вече са големи. Втората част, по-плашеща и от първата, излиза по кината на 06.09.

Това е повод ние да се обърнем поглед към творчеството на Кинг, което не веднъж е намирало път към големия екран. И да ви предложим пет великолепни адаптации по негови романи.

Сиянието

Според Стивън Кинг това е един от най-неточните филми, правени по негова книга. Близо 30 години по-късно обаче, както тогава, така и днес, „Сиянието“ си остава неповторим хорър и психо шедьовър, а ролята на Джак Никълсън е емблематична. Филмът на Стенли Кубрик, който адаптира и книгата в сценарий, е пълен със сцени-емблеми на страшното. Ако искате да се напикаете от страх, буквално, то това е филмът. Неостаряващ от 1980 насам.

Мизъри

Стивън Кинг обяснява написването на „Мизъри“ като най-големия страх на един писател, вплетен в умопомрачителен и психологически сюжет. Имаме известен писател, луда фенка, къща отдалечена в малко градче и един чук, с който се чупят крака. Кати Бейтс има „Оскар“ за ролята си на откачената Ани Уилкс, която държи в плен любимия си писател. Тя го принуждава, чрез насилие и други методи, да напише нова книга за любимия й персонаж. „Мизъри“ е великолепна психологическа драма, която ще ви вдъхнови. Буквално.

Кристин

Не може един от майсторите на кино хоръра да прави филм по роман на Стивън Кинг и ние да не го включим, нали? „Кристин“ минава за по-скоро подценяван филм, но толкова години по-късно той си е все така плашещ и качествен хорър, какъвто трябва да бъде. Имаме зла кола, обладана от демон и момче, което я притежава. Към кървавите и тъмни сцени, напрежението и уплашените лица на персонажите, добавяме музиката на Джон Карпентър, който режисира това филмово бижу.

Кери

Момиче с ултра набожна майка и свръхестествени способности, иска да се впише в обществото на харесваните и популярни деца в гимназията. Вместо това бива залята с кофа кръв на годишния бал. Това е романът, който прави Кинг литературна звезда. А филмът на Брайън Де Палма, който препоръчваме пред модерната адаптация отпреди 4 години, е нейният чудесен кино вариант. Сцените със Сиси Спейсик, облята отгоре до долу с кръв и местеща с очи остри предмети по хората, причинили й зло, си остават емблематични.

Изкуплението Шоушенк

Дори хората, които не харесват Стивън Кинг, харесват този филм. Това е един от най-високо оценените филми, според феновете и е модерна класика. Двама затворници прекарват години в неприятен, строго охраняван затвор и търсят начин да избягат. Психологически, драматичен и с чудесна финална сцена, „Изкуплението Шоушенк“ е адаптация отново на Франк Дарабонт по кратка новела на Кинг и си заслужава всяка минута.

Коментари

Зорница Аспарухова

Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Neterra.TV е за кино и телевизия. Блогът ви дава идеи кои филми да гледате. Разказва ви за световноизвестни актьори, техните кино и ТВ постижения и много други любопитни моменти. Тук ще намерите интервюта, дадени специални за блога на Neterra.TV, както и да слушате ТВ и кино подкаст продукции. Освен това блогът ви разкрива кои са най-новите български ТВ продукции, филми и кино фестивали в платформите на Neterra.TV и Neterra.TV+.

Контакти

Посетете ни

neterra.tv logo

Neterra.TV © 2023