Всички пътища водят към Кан 2024: Акценти от фестивала

Ех, кой ли не иска да отиде в Кан – та това е меката на високото европейско кино. Далеч от комерсиалното и по-дълбоко стъпил във филмовото, фестивалът в Кан всяка година успява да напипа точните филми и да посочи на публиката кои са заглавията, на които трябва да се обърне повече внимание. Много от лауреатите или най-коментираните филми, блеснали в Кан, получават своята слава и на други престижни кинофестивали по целия свят.

Тазгодишното издание вече е почти напълно оформено, тъй като официално бяха обявени всички важни филми в основните конкурси. В настоящия текст ще разгледам по-любопитните заглавия, за които тепърва ще се говори със сигурност.

Българската следа в Кан

Разбира се, няма как да не започна с българите, които тази година са част от един от най-престижните кинофестивали в света. Филмът „Стажантът“, в който основна роля има Мария Бакалова, е селектиран в конкурсната програма на фестивала и официално влиза в битката за „Златна палма“. Продукцията разказва за живота и кариерата на младия Доналд Тръмп, а българската актриса влиза в образа на първата му съпруга Ивана.

Режисьор на „Стажантът“ е Али Абаси, а в останалите роли влизат още Себастиан Стан (като Доналд Тръмп), Джереми Стронг (като адвокат Рой Кон), Мартин Донован, Емили Мичъл и др.

Естествено, няма как да не стискам палци на фестивала в Кан филмът с Мария Бакалова да бъде оценен подобаващо (особено ако е качествен) и да получи награда. А самата селекция за „Златна палма“ отваря широко вратата към едни други номинации за най-бляскавите филмови награди – „Оскар“-ите. Но има време.

Вторият филм с българско участие, който ще бъде част от престижния кинофестивал в Кан, е новата продукция на Константин Божанов – „Безсрамните“. Филмът е в секцията „Особен поглед“, която също е със състезателен характер. Божанов е и сценарист на „Безсрамните“, а сюжетът ни среща с Надира, която попада в обществото на секс работнички, където се влюбва в емоционално нестабилната Девика.

През 2011 г. Константин Божанов и филмът му „Аве“ бяха част от „Седмицата на критиката“, така че може да се каже, че българският режисьор просто се завръща там, където му е мястото.

Тук ще добавя и един късометражен филм, който е копродукция между България, Хърватия и Франция. „The Man Who Could Not Remain Silent“ е селектиран в официалната напревара за късометражни филми на фестивала в Кан, а новината дойде на 24 април.

Българският екип на филма се състои от: художник на костюми Гео Павлов, художник-гримьор Магдалена Бояджиева, звукорежисьор Веселин Зографов, асистент на звукорежисьора София Жечева.

Според НФЦ цялостната пост-продукция на звука се реализира в СОНУС филмпост с екип: звуков дизайнер – Иван Андреев, асистент звукова пост-продукция – Александър Симеонов, фоли запис и монтаж – Ивайло Нацев, фоли артист – Цветан Кадийски. Продуцент е Катя Тричкова, а Кристина Самсарова е асоцииран продуцент.

Мегафилмът на Франсис Форд Копола

Излизам от заглавията с българско участие и се съсредоточавам в основната състезателна програма, в която за „Златна палма“ ще се борят общо 22 филма. Няма да ви представям всички, но ще обърна внимание на две заглавия.

Първият акцент е новата мащабна продукция на Франсис Форд Копола – „Мегалополис“. Идеята за филма Копола измисля в края на 70-те години, през 1983 г. започва да я развива и дълги години ту спира, ту отново започва работа. През 2019 г. официално дава старт на проекта, а снимките започват през ноември 2022 г. и приключват през март 2023 г.

Сюжетът: Град, много приличащ на Ню Йорк, е тотално унищожен. Идеалистът Цезар иска да построи отново града като устойчива утопия, но кметът Франк Цицерон има други планове. Между двамата застава дъщерята на Франк – Джулия, която е уморена от вниманието и властта, с която е родена, и се впуска в търсене на смисъла в живота ѝ.

В актьорския екип е тъпкано със звезди, част от които са Джанкарло Еспозито, Обри Плаза, Шая Лабъф, Адам Драйвър, Джеймс Ремар, Дъстин Хофман, Лорънс Фишбърн. Джон Войт и др.

Йоргос Лантимос: Завръщането

В битката за „Златна палма“ се включва и Йоргос Лантимос с новия му филм “Kinds of Kindness”. Сюжетът е съставен от три новели. Първата ни среща с мъж, който се опитва да избяга от предопределения му път и да поеме поне малко контрола на живота си.

Втората фабула ни запознава с полицай, който разбира, че съпругата му, за която се смята, че се е удавила в морето, се е завърнала. И вече изглежда като съвсем различен човек. Третата новела разказва за жена, решена да открие конкретен човек със специална дарба, който трябва да се превърне в нов духовен лидер.

В една от главните роли ще видим любимката на Лантимос – Ема Стоун, както и Джеси Племънс, Уилем Дефо, Маргарет Куоли и др.

Дали “Kinds of Kindness” ще е хит като последната творба на Йоргос Лантимос „Клети създания“ няма как да се каже, но ако съдим по трейлъра, вероятността е огромна.

Жената на Йоргос Лантимос: Началото

И като стана дума за любимия на всички Йоргос Лантимос, то няма как да пропусна факта, че и неговата половинка – Ариан Лабед, също ще бъде важна част от фестивала в Кан, но не като актриса, каквото е основното ѝ амплоа, а… като режисьор.

Дебютният ѝ филм “September Says“ ще бъде показан в програма „Особен поглед“, където, както вече стана ясно, е и новият филм на Константин Божанов.

Ариан Лабед във филма на Йоргос Лантимос „Омарът“

Информацията за филма на Ариан Лабед е доста оскъдна и за сюжета общо взето може да се кажат точно две изречения: Когато Септември е изключена от училище, сестра ѝ Юли започва да заявява своята независимост.

Докато семейството е на почивка в Ирландия, напрежението помежду им започва да се покачва, а поредица от необясними срещи ще провери докъде може да стигне всеки един от тях.

„September Says“ може и да се окаже добро попадение. Вероятно самият Йоргос Лантимос е повлиял малко или много за създаването му и това е напълно достатъчно да ме кара да искам да го гледам колкото се може по-скоро.

Новият филм на Кевин Костнър

Последното заглавие, на което ще обърна внимание, е извън конкурсните програми на тазгодишния фестивал в Кан. Става дума за новия филм на Кевин Костнър, в който той е режисьор, сценарист, продуцент и главен актьор. „Хоризонт: Американска сага“ ще бъде представен като филм от две части и се очаква до края на годината да бъдат показани и двете. Именно първата част ще има прожекция в Кан.

Въпреки че Костнър се занимава с този филм още от края на 80-те години, фактическият старт на работата по него започва официално през 2022 г. През лятото на същата година в интервю Костнър заявява, че амбициите му са филмът да бъде от четири части, но, слава Богу, проектът е ограничен до две.

Интересното е, че въпросните две части ще се появят по кината почти една след друга – първата ще излезе в края на юни тази година, а втората – в средата на август.

Сюжетът на „Хоризонт: Американска сага“ пренася зрителите в годините на Американската гражданска война чрез емоционално пътуване из една държава, воюваща сама със себе си.

Възможно е тази американска сага в две части да върне Кевин Костнър на върха в киното. Но е много вероятно и просто да премине покрай зрителския интерес по-скоро незабелязана. Все пак е интересен факт, че първата част на филма ще бъде с официална премиера в Кан.

От 14 до 25 май кинофестивалът в Кан ще се разгърне в ежегодния си изискан валс с новото кино. Ще бъде много хубаво, ако след края му Мария Бакалова и Константин Божанов си тръгнат с награди. Но дори и да не бъдат отличени, присъствието им сред най-големите във филмовия бизнес е красноречива заявка.

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *