Всяко поколение има своя Жокер

Подобно на повечето популярни персонажи, които съществуват в поп културата извън времето и пространството, така е и с Жокера. Оригинално създаден персонаж от комикс вселената на DC Comics. Жокер е същество, което дава своето отражение в социалната среда и култура на времената, в които живеем.

Извън комикса

Примерът, разбира се, е последният филм за с Хоакин Финикс в главната роля, който може да бъде продаден на зрителя като предистория на персонажа, но всъщност не е.

След този филм, „Жокера“ може да бъде разглеждан извън своя комикс живот. На него може да бъде гледано като на социален коментар по наболели теми, като на отражение от криво огледало на хората и времената, в които живеем.

Преди години BBC бяха направили едно проучване по повод годишнина на Шерлок Холмс, в което бяха стигнали до извода, че всяко различно поколение има своя Холмс. Понякога той е класическата фигура от романите на Конан Дойл, понякога е по-модерна версия, понякога е ексцентричен, понякога е краен, понякога е шаблонен.

 

Можем да кажем, че същото важи и за Жокера. Въпреки, че оригинално персонажът е създаден като антипод на доброто, като тъмната страна на Готъм, като архизлодеят и смъртен враг на Батман, той отдавна е излязъл от страниците и е заживял свой собствен живот.

Най-забележителните Жокери през годините

Много популярни актьори са влизали обувките на Жокера. Много филми са направени с негово участие и въпреки, че той някак минава за едно и също същество, винаги е различен. На моменти е по-зъл, на моменти е луд. В друг филм е картонен, а в трети е анимационен. Съобразен с жанра и аудиторията си, Жокерът живее своя странен живот и минава пътища, които създателите му през 40-те година, едва ли са били предполагали.

Ние сме събрали най-популярните превъплъщения на персонажа – от анимации до Хоакин Финикс.

Цезар Ромеро в „Батман“, 1966 г.

Независимо, че това сигурно е най-театралната и не особено добра версия на този персонаж, Цезар Ромеро си остава първият човек изиграл злодея. Това се случва в сериала, базиран на комиксите за Батман през 1960 година.

Цезар Ромеро

По-късно Ромеро влиза в същата роля и за едноименния филм от 1966-а. Неговият Жокер е смешен, картонен и залага на закачки и скечове. Ромеро не е особено отдаден на ролята и отказва да промени дори малка част от външния си вид заради персонажа. Мустакът му може да бъде видян под грима. И все пак, когато си първи, никой не може да ти каже нищо.

Джак Никълсън в „Батман“ от 1989 г.

Трябва да минат близо 20 години, за да може Жокера отново да се появи на голям екран. Така Тим Бъртън съживява този персонаж, а Джак Никълсън влиза в емблематичната роля. На фона на останалите изпълнения Жокера, изигран от Никълсън не е нищо особено.

Джак Никълсън

Той е странен, повлиян от културата на криминалния ноар жанр, а не толкова от комикса, а изпълнението му носи номинация за „Златен глобус“. Независимо от всичко обаче, в естетиката на Тим Бъртън, Жокера на Никълсън стои органично и на място. Той е театрален, фамозен и експресивен и публиката го обича.

Марк Хамил в „Батман: Анимоционният сериал“ и „Батман: Маската на Фантома“ от ’92 и ’93 г.

Всеки човек, израснал през 90-те години е гледал анимационните серии за Батман. Любимият супер герой се бори със злото и спасява Готъм Сити, а някъде там, в сенките дебне злият Жокер. Фактът, че Марк Хамил, изиграл Люк Скайуокър, озвучава Жокера в сериала и анимационния филм, е добре известен в момента на всички, но по онова време никой не е и предполагал.

Марк Хамил – гласът на Жокера

Затова имаше хора, които на въпроса „кой е любимият ти Жокер?“ отговаряха с „Марк Хамил“ и оставяха останалите в ступор. И все пак според много от феновете на комикса, това е едно от най-добрите изпълнения на Хамил като актьор и едно от най-добрите превъплъщения. Хамил играе само с глас, но е толкова добър, че човек може да визуализира злия психопат, дори само като го слуша. Ролята на Жокера в изпълнение на Марк Хамил, може и да не е толкова емблематична за кариерата му, но определено е една от най-добрите.

Хийт Леджър
Хийт Леджър в „Черният рицар“ от 2008 г.

Кристофър Нолан решава да направи нов прочит на Батман. Неговата визия и разказ са по-реалистични и по-сурови от филмите преди това. Най-добрият филм от тази трилогия? Безспорно „Черният рицар“. Суров, насилствен, комбинирал перфектно комикса и ноар жанра.

https://youtu.be/FYxygEIWCzE

„Черният рицар“ е истинско пиршество за гледане. А изпълнението на Хийт Леджър като Жокера е емблемата на този спектакъл. Леджър стига до нови нива по отношение на любимия ни психопат. Неговият Жокер е изпълнен с омраза и насилие, той не познава милост, няма капка доброта, мрази и убива. Леджър влиза толкова органично в ролята, че и до днес не се е намерил кой да вземе първото му място. Заслужен „Оскар“ за Леджър, макар и посмъртно, за най-добрият Жокер, който модерната поп култура познава.

Джаред Лето в „Отряд Самоубийци“ от 2016 г.

Може би един от най-несъвършенно развитите Жокери в цялата арка на този персонаж, си остава мнимото, театрално и повърхностно изпълнение на Лето в този посредствен филм.

Джаред Лето

Времето на Жокера в „Отряд Самоубийци“ е изключително кратко, а самият Лето прилича на куклена версия на персонажа. Феновете са крайно недоволни, а критиците са безкомпромисни.

Зак Галифанакис в „Лего филмът: Батман“, 2017 г.

Малко преди в дрехите на Жокера да влезе Хоакин Финикс, своя глас на този злодей дава още един актьор – комикът Зак Галифанакис. Познат като рижавия смешник, който обича да се надсмива на себе си, Галифанакис прави чудесно иронично изпълнение на Жокера в този анимационен филм за големи деца.

Жокер
Зак Галифианакис – гласът на Жокера

Много хора смятат, че Галифанакис е бледо копие на всички преди него и на фона на Хамил е така, но предвид жанра и филма, изпълнението му е доста смешно и изключително театрално.

Хоакин Финикс в „Жокера“ от 2019 г.

И стигаме до причината за този текст. Хоакин Финикс прави изпълнението на годината, което заслужава аплодисменти, поклон и награди. Неговият Жокер няма нищо общо с предшествениците му.

Жокер
Хоакин Финикс

Това е пищен моноспектакъл, който комбинира в себе си зараждането на един психопат и историята на един неразбран и болен човек. Органичен, истински, луд прегърнал хаоса, изпълнението на Финикс може да бъде гледано от много ъгли и пак няма да е достатъчно. Майсторски Жокер, който няма нищо общо с нещата, които зрителите са гледали до момента.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *