Филмови заглавия това лято – на открито и у дома

Лятото вече официално е тук и ако се вярва на слуховете, кината официално трябва да отворят на 3 юли, а първата нова премиера е предвидена за 31 юли. Дотогава има време, но топлият сезон е в разгара си и ние ви препоръчваме няколко неща, които може да гледате в някое от летните кина или удобно на дивана вкъщи.

На кино

Джентълмените

Последният филм на Гай Ричи е част от програмата на голяма част от летните кина този сезон. Режисьорът се завръща към жанра, който обича и прави добре – модерно британско гангстерско кино. Пълен догоре с първокласни актьори, Ричи отново повежда зрителите из улиците на Лондон, за да разкаже по свой начин, битката между двама нарко боса.

заглавия на лятото

Историята се завърта, около Мики Пиърсън, в ролята Матю Маконъхи – собственик на империя за марихуана, която се опитва да продаде. Дясната ръка на Мики е Реймънд. Тук виждаме Чарли Хънам, а неотлъчно до него е жена му – Розалин, която е изиграна от Мишел Докъри. Тримата влизат в сблъсък с млад гангстер на име Драй Ай, изигран от Хенри Голдинг, който иска да откупи бизнеса на Мики или да го подплаши в това да го продаде.

В цялата схема се намесват бивш ММА треньор, е ролята влиза Колин Фарел и фотографа Флечър, който се опитва да изнудва наркобоса, в чийто обувки виждаме Хю Грант. Гай Ричи ни дава поредното удоволстие и смесва черната комедия с гангстерското кино по чудесен начин.

Вкъщи

Пери Мейсън

Драматичният криминален сериал е адаптация на HBO по бестселъровата поредица на Ърл Стенли Гарднър за едноименния адвокат-детектив. В ролята на Мейсън влиза Матю Рис, който може да помните от шпионския трелър „Американците“, а компания му прави чудесната Татяна Маслани.

https://youtu.be/rNATvJMPZaA

Това е втора телевизионна адаптация на романите на Ърл Стенли Гарднър и за разлика от сериала през 1957-а, този път създателите обещават и доставят повече крими драма, мистерия, динамика и присъщи за чудесния ноар жанр елементи. Действието на сериала се развива през 1931 г в Лос Анджелис. Докато останалата част от страната се бори с икономическите трудности от Голямата депресия, то този град процъфтява.

заглавия на лятото



Нефт, олимпийски игри, говорещи снимки и евангелистки плам… и един казус с отвличане на дете, който се оплита. Случат на десетилетието чука на вратата на адвоката по наказателни дела Пери Мейсън, а в безмилостното преследване на истината той намира път за изкуплението на собствените си грехове.

На кино

Вади ножовете

Подобно на „Джентълмените“ и тази мистерия в духа на Агата Кристи, е част от програмата на летните кина. Тя отново ще ви пренесе във Великобритания, но този път ще ви замеси в оплетено убийство. В него Даниъл Крейг влиза в ролята на Беноа Блан – прочут детектив, който получава като задача да разследва убийството на богат автор на криминални романи на име Харлан Тромби.

Жертвата загива точно на 85-тия си рожден ден, а всички от алчната фамилия на Тромби са заподозрени. Когато Марта, южноамериканската болногледачка на писателя, се оказва въвлечена в мистерията, става ясно че ничии тайни няма да бъдат опазени.

заглавия на лятото

Райън Джонсън, който се вдъхновява от Хичкок и Агата Кристи и им отдава своята почит с продукцията си. Крейг си партнира на голям екран с Крис Евънс, Джейми Лий Къртис, Тони Колет, Ана де Армас и Кристофър Плъмър. С остроумни диалози и неочаквани обрати те успяват да държат зрителя в напрежение до самия край, който също ще се окаже напълно изненадващ.

Вкъщи

Кръв във Виена

Ако сте почитатели на криминалните сюжети ала Шерлок Холмс, то тогава най-новият сериал, който тръгва през юли по канал Epic Drama ще ви допадне повече отколкото може да си представите. Годината е 1920 и психоанализата, начело със Зигмунд Фройд бележи своето бурно начало и започва своя възход.

Младият и амбициозен невролог Макс Либерман е вдъхновен от новия подход, който науката предприема спрямо човешкия мозък и разширява кръгозора, занимавайки се с човешкото подсъзнание. Тъй като е от добро и богато семейство, той успява да намери връзки и да си уреди участие в няколко криминални случая във виенската полиция. Така е прикачен към инспектор Оскар Рейнхард, отритнат и отлъчен полицай, наскоро завърнал се на служба.

В рамките на три дълги по час и половина епизода, Макс и Оскар разрешават сложни престъпления с ум и прозорливост, но и благодарение на психоанализата, благодарение на която Макс успява да обясни поведението на криминалния ум. Чудесно направен, с кадри от стара Виена и с нов свеж актьорски състав, „Кръв във Виена“ ще ви остави по-скоро с добро усещане. А ако сте почитатели на жанра и костюмните драми в едно, то това е най-добрата комбинация.

На кино

Тенет

Каквото и да кажем за новия филм на Кристофър Нолан, нищо няма да е ясно, докато не видим самия филм. При Нолан обикновено нещата се случват така. Независимо колко трейлъра сте изгледали, сюжетът и филмът винаги са изненада. Две години след „Дюнкерк“ Нолан се обръща към една от любимите си теми – пътуването във времето. „Тенет“ звучи като шпионски трилър с елементи на екшън и корпоративен шпионаж.

Сюжетът му се пази в дълбока тайна, а визията му е както и се очаква зашеметяваща. Кристофър Нолан планира да открие кино сезона с този филм и отново да напълни кината. Официалната премиера е насрочена за 31 юли и хората, както и ние, вече нямаме търпение.

Вкъщи

Ендевър

Най-популярното създание на британския писател Колин Декстър, Ендевър Морс е сприхав, но гениален криминален инспектор. Сериалът базиран на книгите е хит в Англия, а от няколко години романите получават и модерен подход – сериал за младите години на Морс.

Английският актьор Шон Еванс влиза в популярния образ като младия детектив Ендевър Морс. Всеки сезон се състои от трилогия, заснете в и около Оксфорд, Англия, която разказва за различни престъпления и различни периоди от живота на инспектър Морс.

Новият сезон, който направи премиера през юни, бележи ново десетилетие и време на промяна за Ендевър и колегите му. В зората на време на повече права за жените, социален прогрес и научен подем, 1970-а в Оксфорд започва с откритието на мъртво тяло, захвърлено в канала.

На кино

Мулан

„Мулан“ беше може би най-мащабният и чакан филм през летния сезон. Не само, защото адаптира на голям екран епичната анимация на „Дисни“ от 1998-а, а и заради зрелището, което този филм сам по себе си предлага на зрителите. Независимо дали сте фенове на анимация или не, „Мулан“ може да ви предложи забавление, източни мъдрости и красота, каквито само киното на един далечен Изток носи.

Историята в „Мулан“ е една от малкото, в която „Дисни“ не адаптират приказка или популярна детска книга, а истинска притча от Изтока. Сюжетът, вдъхновен от китайска притча, разказва за млада майсторка на бойни изкуства, която се преоблича като мъж и се записва в армията на императора.

Тя се впуска в битки, защитавайки границите на Китай от северните нашественици. Колкото и да е странно за филм с марката „Дисни“ „Мулан“ носи усещането, че човек гледа азиатско кино с носталгичен полъх и напомняне много за великолепния „Тигър и Дракон”. Бойните сцени са композирани като танци със сложна хореография. А легендата придава на историята мистичност.

Вкъщи

White Lines

Алекс Пина е доста популярен сценарист и продуцент в Испания и е един от създателите на “La Casa de Papel”. След невероятния успех на сериала, Пина получава еклузивен договор с Netflix, за които прави следващите си продукции. “White Lines” е първата от тях. Сериалът отвежда зрителите на парти дестинацията Ибиса.

https://youtu.be/ZYEYmxVjOWU

Там се се срещат с британката Зоуи, която пристига на острова, за да идентифицира тялото на брат си, изчезнал преди 20 години. Така започва и нейното собствено разследване какво се е случило с Аксел – секси младеж с амбиции да бъде диджей. Зоуи отваря стари рани, намесва се в отношения, променили се с годините и през цялото време преоткрива и себе си.

През призмата на случващото се и скоковете напред и назад във времето – подход присъщ за Пина – мистерията се разплита пред очите на зрителя и той потъва в нея, защото да, финалът е изненадващ и не, никога няма да познаете кой е убиецът.

На кино

Паразит

„Паразит“ трябваше да пристигне по родните кина преди толкова много време, че вече не помним кога беше това. И все пак, по-добре късно, отколкото никога. „Паразит“ открива лятното издание на София Филм Фест. Аплодисменти за което. Филмът донесе „Оскар“ в две от най-важните категории за своите създатели и поста южно корейското кино в центъра на картата, където то отдавна трябва да бъде.

Фарс, хипербола и ирония се съчетават в тази безумна история на семейство мързели, които решават, че най-добрият път за благоденствие е най-лесния. Разбира се, бъркат, но начините, по които разбират това са такива, каквито никой, никога не може да си представи.

Вкъщи

Велика

„Велика“ е антиисторическо приключение в Русия от XVIII в от номинирания за „Оскар“ сценарист на „Фаворитката“ Тони Макнамара. Сатирично комедийната драма проследява възхода на Екатерина Велика (Ел Фанинг), която от аутсайдер се превръща в най дълго управлявалата жена в руската история.

https://youtu.be/hJGedvRfHYg

Първи сезон разказва художествено анахроничната и забавна история на младо, идеалистично и романтично момиче, което пристига в Русия за уредения си брак със своенравния император Петър. Надеждите ѝ за любов и светло бъдеще скоро угасват в опасната, назадничава и покварена действителност, която тя е решава да промени.

Единственото, което трябва да направи, е да убие съпруга си, да победи църквата, да покори военните и да спечели на своя страна придворните. „Велика“ е различен тип сатира и ако сте почитатели на абсурдите и странното в киното, то е точно вашата „чаша чай“. „Велика“ вече е налична в HBO GO, а от началото на юни, може да я гледате и по HBO.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *