Звездни роженици през юли – Хелън Мирън: Кралицата на драмата

Дейм Хелън Мирън е жена, която малко хора няма да разпознаят, ако я видят на екран. Независимо малък или голям. Стилна, секси и остаряваща като катедрала – тоест абсолютно разкошна – в края на топлият юли, Хелън Мирън навършва 75 години. И те изобщо не й личат.

 Хелън Мирън

Родена в Лондон, мадам Мирън е известна не само с филмовите си прояви, но и с театрална и телевизионната си кариера. Освен това е носител на „Оскар“, три Златни глобуса и четири награди „Еми.“ Нейният дядо е руснак, царист и аристократ и тя самата носи тази кръв и признайте си, същата осанка. Хелън Мирън има излъчване на жена с аристократично потекло.

В личния си живот тя е точно толкова доволна, колкото и в професионалния. От 1997 година е женена за режисьора Тейлър Хакфорд, двамата са заедно и до днес и нямат деца. През 2003-а става дама-командор на Британската империя, заради приноса ѝ към драматургията.

 Хелън Мирън



Атеист по убеждение, без предрасъздъци по воля и кариера и с чудесно чувство за хумор, ние ви представяме няколко заглавия, в които да видите дейм Мирън задължително. И да се почерпите на рождения й ден, който е на 25 юли.

Екатерина Велика

Хелън Мирън е играла кралица два пъти и това е вторият път. В сериала на НВО тя влиза в ролята на Екатерина Велика, както става ясно от заглавието, в най-златните години от управлението на най-дълго царувалия монарх в руската история. Хелън Мирън се справя великолепно и е носи осанката на великата императрица. Сериалът е наличен в HBO GO и го препоръчваме с две ръце.

Сън в лятна нощ

Хелън Мирън дебютира на голям екран в тази пре-стара адаптация по шекспировата комедия. Тя играе Хермия, режисира Питър Хол, а годината е 1968-а. Сюжетът е ясен на всички – любовна комедия от грешки и с магичен елемент. „Ако ние сенки леки сме дотегнали на всеки…“ и така нататък, знаете.

Калигула

Абсолютно скандален филм на още по-скандалния Тинто Брас. Италианският режисьор не остава в историята на киното, заради уменията си да прави визуални шедьоври, а по-скоро защото обича натуралитета и пошлите скандали. „Калигула“ е най-известният му филм, може би. В него има голи и секс сцени, които ще ви накарат да се изчервите. Но има също така и звезден акторски състав – от Хелън Мирън до Питър О`Тул.

Госфорд Парк

Няма нищо по-приятно от британската трагедия с елементи на мистерия. Великолепният Джулиан Фелоус – създателят на „Имението Даунтаун“ и режисьорът Робърт Алтман – измислят тази разкошна британска трагедия за убийство, междукласови различия и подигравка в закостенелите британски народопсихологически модели. Всичко това е набутано в една провинциална къща из английското село и е посипано със звезден прашец от чудесния си актьорски състав.

Хичкок

Скачаме още по-напред във времето, за да ви препоръчаме Хелън Мирън като Алма Хичкок в този не особено известен, но по някакъв свой начин очарователен филм за великия Алфред Хичкок. Ролята на режисьора е поверена на Антъни Хопинс, а действието се върти около създаването на шедьовъра „Психо“. Няма да съжалявате и минута, ако обърнете внимание именно на този филм.

Кралицата

Втората кралица във филмографията на дейм Мирън е Кралицата с главно К, а именно Елизабет II. Филмът от 2006-а, който носи първи „Оскар“ за Мирън, обхваща периода от царуването на Елизабет II непосредствено след смъртта на принцеса Даяна. Трудни решения, лични драми и политически игри – Хелън Мирън изнася цялото напрежение на гърба си и го прави с осанка и класа.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *