КиноСветовно киноСъбитияЗащо е важно да посетиш фестивала „(Не)Възможното образование“?

https://blog.neterra.tv/wp-content/uploads/2020/07/shoot3-1280x720.png

Документалното кино има много аспекти – да информира, да забавлява, да разказва истории, които само истинския живот може да предложи … и най-вече – да учи и образова.

В края на юли Neterra.TV става партньор на един документален фестивал, който чрез събития, дискусии и кино, може да ви помогне да разберете по-добре защо и как образованието е едно от най-ключовите неща както за децата, така и възрастните.

„(не)Възможното образование” е фестивал, който се случва за трета поредна година. По принцип месецът за него е март, но заради настъпилата епидемия, бяха проведени само част от предвидените в програмата събития. И въпреки че е лято, може да си поговорим отново за образованието в различните му форми и във втората част на Фестивала. Датите, на които ще се проведе събитието са 22 и 23 юли, а мястото е в двора на 139-то ОУ „Захарий Круша“ срещу басейна „Спартак“. Част от програмата му може да гледате и при нас, от което сме много горди.

Както казват самите организатори – сега е времето да продължим да мислим, творим, преживяваме и дискутираме на тема образование, защото то стои в основата на развитието както на децата ни, така и на обществото ни като цяло. Затова и продължението на Фестивала ще се проведе „по никое време“ и то на открито.

За трета поредна година форумът среща родители, учители, психолози и хора с разнообразни занимания, в търсене на начините, по които учат децата и как образованието може да отговаря на индивидуалните и общностни потребности в съвременния свят. Фокусът в продължението на тазгодишната програма е поставен върху играта и значимата й роля за човешкото развитие и за първи път ще се отвори темата за висшето образование и за ролята на възстановителните практики в училище.Ето и някои от акцентите:

Ние сме тези, които очаквахме

Документален филм, който може да гледате безплатно в Neterra TV до 22-ри юли включително. “Ние сме тези, които очаквахме” е изключително вдъхновяващ и динамичен документален филм, който представя широк поглед към проблемите на съвременното образование. Той бе част от програмата на фестивала миналата година, а сега напълно безплатно може да бъде гледан в Neterra.TV+.

Кадър от филма

Сценарият е построен около историите на петима тийнейджъри от Суиндън – град, считан за микрокосмос на британския начин на живот през 21 век. Всеки от младежите има различен опит с образователната система и през разказите им научаваме за техните успехи и провали, за предизвикателствата, с които се сблъскват и начините, по които ги преодоляват.

Сър Ричард Брансън е едно от популярните лица, които взимат участие във филма.

Филмът разглежда трите стълба, върху които е изградена настоящата образователна система в световен мащаб: учебни програми, тестове и преподаване. Чрез множество примери показва как този подход не отговаря на нуждите на съвременния живот и лишава младите хора от възможността да разгърнат талантите, креативността и потенциала си.

Въз основа на наблюдения и интервюта с ученици и учители, известни личности, както и с широк кръг международни експерти в образованието, филмът придава човешки облик на кризата и провокира към преосмисляне на целите на образованието.

Останалите филми, включени в тазгодишната програма, може да гледате и дискутирате като посетите фестивала на 22 и 23 юли. Ето и кои са те:

Нова искрица надежда: историята на Унитиера

Филм, който отваря вратите към Унитиера, автономен университет в Оахака, Мексико. Мястото е обнадеждаващ пример за това как общностите могат да поемат контрол върху собственото си обучение и да оформят устойчив път за себе си, въпреки враждебната околна среда. Филмът повдига важни въпроси, свързани с целта на образованието и какво е необходимо за създаване на дълбоко екологично съзнание и връзка с общностите.

За правото да играем

„Където има деца, там е есенцията на играта. Където има възрастни, там е отговорността да се подсигури правото на игра.“ Под това мото са заснети 5 документални видеа, посветени на фундаменталната роля на играта за израстването ни като цялостни и творчески личности. Това са филми за детската култура, за играта като цел и ценност сама по себе си – а не просто като обучителен инструмент, за блокажите на възрастните спрямо играта, за ролята на общността и на училището.

Фестивалът, който се случва и онлайн, и на живо, предлага още работилници, дискусии и лекции, които може да са любопитни на множество хора. Повече за него може да откриете тук – https://odo.bg/ и тъй като фестивалът се самофинансира, може да подкрепите каузата с основание „Фестивал“ от тук: https://odo.bg/donation/.

 

Коментари

Зорница Аспарухова

Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Neterra.TV е за кино и телевизия. Блогът ви дава идеи кои филми да гледате. Разказва ви за световноизвестни актьори, техните кино и ТВ постижения и много други любопитни моменти. Тук ще намерите интервюта, дадени специални за блога на Neterra.TV, както и да слушате ТВ и кино подкаст продукции. Освен това блогът ви разкрива кои са най-новите български ТВ продукции, филми и кино фестивали в платформите на Neterra.TV и Neterra.TV+.

Контакти

Посетете ни

neterra.tv logo

Neterra.TV © 2023