„Вина“ и „Войната на буквите“ – българските сериали, които зрителят гледa

Преживява ли българската телевизия ренесанс? Може би да! В световен мащаб такъв със сигурност се случва. И макар по-бавно промените започват да идват и у нас. 

Два са новите български сериала, които предизвикаха полемика, пък дори и нервни постове в социалните мрежи, още със старта си. И двата са дело на Българската национална телевизия. Макар и изключително различни като жанр, и двата сериала имат общи неща. Звучат и изглеждат прилично, на млади български актьори е даден шанс, публиката влиза в спорове и разпалени дискусии за техните сюжети и прочие. Което значи само едно – създателите им са си свършили работата. 

Българската телевизия започна възхода си изключително бавно. Когато на Запад хората вече се доближаваха до бюджетите и визията на световното кино, само че на малък екран, ние все още се учехме как се прави сапунен сериал. 

Близо 20 години по-късно, телевизията ни все още не е достигнала нивото на модерните класики. Но със сигурност е надскочила онова време, в което диалогът на български и театралната игра ни караха да се чувстваме неудобно на дивана вкъщи. 

Както вече казах – два са новите български сериала, за които се говори в момента и хората гледат.  

Първият е „Вина“. 

Заглавието, разбира се, е игра на думи, а декор на голяма част от филмовите сцени са лозовите масиви край Мелник. Режисьор на семейната драма е Виктор Божинов, познат ни с филмите Възвишение, Голата истина за група Жигули и Бягство.  В главните роли са поверени на младите Владимир Зомбори и Елена Телбис.

В 12 серии е разказана историята на две семейства, които трябва да преодолеят различията си, за да спасят заедно една малка семейна винарна. 

„Зрителите могат да очакват наистина вълнуваща и драматична история, която да ги накара да се замислят за отношенията ни един с друг и това, какво можем да направим, за да не стигаме в ситуация, в която чувството за вина да ни изяжда отвътре. Тука идва и темата за това доколко сме способни да си признаваме грешки“, каза режисьорът на проекта Виктор Божинов при представянето на сериала. 

Сюжетът се развива основно около Филип, който се прибира от Щатите, за да наследи малка винарна в лошо финансово състояние. Той трябва или да я продаде, или да я превърне в печеливш семеен бизнес. В начинанието му помага красивата еноложка Елина.   

Всеки четвъртък зрителите сядат пред екраните, за да се потопят в семейната сага и винения бизнес, а около тях се къдрят като в някоя тосканска сага, тучни поляни от лозя и красиви гледки.

„Винаги човек трябва да обича персонажите, които играе, защото така най-лесно се свързва с тях, за да са достатъчно истински. Има добър контраст между два свята през моя герой, защото идвайки в България се сблъсква с различни проблеми. Тези сблъсъци с българската система ще бъдат забавни на зрителите.“, сподели Влади Зомбори, който играе основаната роля на Филип.  

Веднага след винения сериал се появи и модерен исторически сериал – „Войната на буквите“. 

Адаптация по художествената книга на Людмила Филипова със същото име, „Войната на буквите“ е историческа драма, която ни пренася в Х век. Най-могъщата държава в Европа – България, е обвита в тайна, която може да разклати основите на християнството. Сюжетът разказва за последните дни от живота на цар Симеон Велики, изигран от Деян Донков, и месеците след смъртта му. Най-малкият му син – Баян, тук дебютира младият Даниел Върбанов, търси тайната на изгубените древни български букви във времена на политически интриги, битки за надмощие и опити за спасяване на мира между Преслав и Константинопол. 

В научните среди и до днес има сериозни спорове как е възникнала кирилицата. Все пак една от тезите, която се налага е, че азбуката е създадена от цар Симеон и интелектуалците в неговия двор. Сред тях са част от учениците на Кирил и Методий и техни възпитаници. Няма еднозначен отговор и защо се е наложила кирилицата, а не глаголицата. И именно от тук изхожда и основното вдъхновение, както за книгата, така и за сериала.  

Българското могъщество е изправено пред огромно изпитание, когато младият княз Баян се среща с внучката на византийския император – принцеса Мария (Климентина Фърцова). На средновековната сцена изпъкват още няколко ключови персонажа, чиито действия са способни да променят хода на събитията – царица Мариам (Теодора Духовникова), кавхан Сурсувул (Захари Бахаров) и княз Петър (Ненчо Костов). 

Но кой в крайна сметка ще победи във „Война на буквите“? Този въпрос остава за зрителите, които следят с настървение сериала и търсят отговори, влизат в спорове и се тревожат за сюжета.

Както казах в началото – българската телевизия вече е започнала своя бавен възход.

За да не изпускате и миг, следете сериалите на живо и на запис в Neterra.TV.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *