10 от най-търсените филми за 2023 г.

Годината отмина като хубав филм – в началото мислехме, че има много време пред нас. След това обаче ни завъртя див екшън с тежки елементи на драма, ужаси и политически трилър и… ето, почти сме в края на годината.

Слава Богу, и през последните почти 365 дни имахме щастието да гледаме филми, които написаха история. Поставиха нови рекорди и ни накара да плачем, да се смеем и да преживеем отново магията на седмото изкуство.

Днес ще си припомним кои бяха най-чаканите филми за 2023 г., а впоследствие и най-търсените, като правя обаче едно жизненоважно уточнение. Субективният фактор при избора на кинозаглавия неминуемо присъства, така че, ако някое заглавие ви липсва, то чувствайте се свободни да си го добавите

Най-новото от Ридли Скот и Скорсезе

Мартин Скорсезе и Ридли Скот представиха новите си филми за 2023 само с месец разстояние един от друг и по този начина „нахраниха“ гладните киномани с това, което умеят да „готвят“ най-добре.

„Убийците на цветната луна“ е толкова типичен филм за Скорсезе. Дори убийствената му дължина от 3 часа и половина не е в състояние да развали удоволствието от гледането му. И все пак – подобно времетраене трябва да ви подсказва, че е нужно да се подготвите за по-бавно кино, по-бавни сцени и повече време за мислене. И това го казвам с най-доброто отношение, което имам към цялото творчество на Скорсезе.

Разбира се, Леонардо ди Каприо, Робърт Де Ниро, Лили Гладстон, Брендан Фрейзър и останалите актьори в този филм не могат да са гаранция за тотален успех, затова и неизменно ще чуете различни мнения. Но най-доброто, което самите вие можете да сторите в този случай, е да се оставите в ръцете на Скорсезе и да му се доверите. Няма да ви подведе.

Имам чувството, че „Наполеон“ го чакахме вечно и определено си струваше. Историческото бижу на Ридли Скот с абсолютно безкомпромисния Хоакин Финикс в ролята на противоречивия император, се появи само преди броени дни, за да ни достави максимално киноманско удоволствие. Сюжетът се развива през призмата на отношенията на Наполеон с неговата любима Жозефин, изиграна блестящо от ослепителната Ванеса Кърби.

Няма да ви разказвам още за „Наполеон“, за да не развалям магията от срещата ви с него. Но ще ви кажа само едно – ако някога сте се чудили дали пък Хоакин Финикс не е един от най-великите актьорите на нашето време, спрете да се чудите. Той е абсолютен титан.

Барбенхаймер

„Барби“ и „Опенхаймер“ тръгнаха по кината по целия свят на 21 юли. Месеци преди това нажежаваха обстановката, особено що се отнася до „розовата“ продукция. Противоположността на двата филма във всеки един аспект беше определяща за това как ще се разпредели аудиторията.

Логично – повечето дами се насочиха към „Барби“, а мъжете уверено избраха „Опенхаймер“. След премиерната седмица обаче зрителите се смесиха. Оказа се, че нито филмът за най-известната кукла на света е тотално зле, нито трилърът за Робърт Опенхаймер е толкова „зловещо мъжки“.

Най-новият филм на Кристофър Нолън определено „обра“ по-сериозните зрители, но като боксофис „Барби“ събори всичко по пътя си и стана хегемон. Според експертите „Опенхаймер“ може да получи солиден брой номинации за „Оскар“. Филмът с Райън Гослинг и Ема Стоун едва ли ще бъде номиниран в много категории. С други думи – това са два от най-важните филми за 2023 в световен мащаб.

Два тотално различни филма, но задължителни за списъка

Добавям още две важни заглавия от 2023 г. Първото е култовият „Мисията невъзможна: Пълна разплата – Част I“ с вечния Том Круз. Този филм ми върна кефа от това да гледам чист и непретенциозен екшън на най-високо ниво, без да трябва да „прежалвам“ някакви дразнещи елементи или дупки в историята.

„Клети създания“ на Йоргос Лантимос пък е задължителен избор за онези от вас, които обичат шантавите истории. Този път разказани от безобразно талантливи хора като Лантимос, Ема Стоун, Марк Ръфало и Уилям Дефо. „Клети създания“ откри тазгодишното издание на фестивала CineLibri и шашардиса публиката със смелост във всяко едно отношение – и във визията, и в историята.

Българските топ филми за 2023

Разбира се, втората част на този текст няма как да не бъде за някои от най-добрите български филми за 2023-та. Имаме честта всички те да бъдат част от филмовото съдържание в Neterra.TV+.

Чалга

Започваме с филма „Чалга“ на Мариан Вълев, който се радваше на стабилен зрителски интерес. И до сега зрителите, които са го гледали и харесали, повтарят, че Вълев ги е изненадал. Двете актриси в главните роли – Елеонора Иванова и Цветелина Стоянова, пък направо са ги смаяли с искреното си актьорско представяне.

Историята за момичето от малкия град, което иска да стане чалга певица. Тя е готова на (почти) всичко, за да постигне мечтата си, успя да трогне родната публика. Това е ясен знак, че екипът на филма си е свършил добре работата. Филмът е подходящ коледен подарък за вашите любими хора. Дори в момента е с намалена и достъпна цена в Neterra.TV+.

Майка

Продължаваме с „Майка“ на Зорница София с Дария Симеонова в главната роля. Продукцията е изградена върху истинска история, но е с добавени художествени елементи. По този начин се е оформила добра комбинация от документално и художествено.

Актрисата в главната роля убедително представя силната жена с всичките ѝ лични мъки и щастливи мигове, с всички противоречия и борбеност на героинята ѝ.

През 2022 г. „Майка“ получи четири награди на фестивала „Златна роза“ – за най-добър филм, най-добра главна женска роля, най-добър оператор (Крум Родригес). Също и специален диплом за децата от Широка лъка и гетото Кибера в Кения, които също участват във филма.

Игра на доверие

Третото българско заглавие, на което ще ви обърна специално внимание, е „Игра на доверие“ на Мартин Макариев. Филмът разказва за печално актуалната тема за домашното насилие, която сякаш няма край.

Всъщност именно едно възможно решение представя историята в „Игра на доверие“, която е истинска и е от живота на актрисата Яна Маринова. Едната част на филма представлява епизод от живота на актрисата, а другата е фикцията. И двете умело преплетени истории обаче търсят едно и също – изход от тормоза.

Васил

Завършвам с един много симпатичен и топъл филм, а именно „Васил“, който е българо-испанска продукция. Режисьор е Авелина Прат, а в главните роли са Иван Бърнев, Карра Елехалде, Александра Хименес и др. Копродуценти от българска страна са Мина Милева и Весела Казакова.

Иван Бърнев е Васил – българин, който живее по улиците на испанския град Валенсия. Някога, още в социализма, той е бил шампион по шахмат, много силен е и на бридж, а в куфара си разнася не коя да е книга, а романа на Георги Господинов „Времеубежище“.

Отхвърлян от местните и неприеман от никого, Васил се озовава приютен в дома на Алфредо (Елехалде), а необичайната им дружба започва своя нов живот. Бърнев и Елехалде получават наградата за най-добра мъжка роля на филмовия фестивала във Валядолид, а „Васил“ навсякъде е приеман с овации и аплодисменти.

Независимо дали сте запалени фенове на новото българско кино или предпочитате големите заглавия на Холивуд, то този списък може да ви насочи какво да добавите към списъка си за гледане, ако сте пропуснали нещо важно. Стягайте се и наваксвайте сега, защото новата година скоро идва, а с нея и още нови и вълнуващи филми, за които ще ви разкажа съвсем скоро.

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *