Откраднат живот – Анатомия на гнева

Животът по етажите на болница „Свети Кирил“ драстично ще се промени или поне това ни обещават продуцентите и екипът на „Откраднат живот“.

Медицинската драма се превърна в абсолютен хит в българския ефир. И тази есен предстои да видим нейния шести сезон. Може би само „Под прикритие“, „Стъклен дом“ и „Столичани в повече“ могат да се похвалят с такова дълго и плътно задържане на екран.

Какво беше началото?

„Откраднат живот“ стартира през пролетта на 2016 година със скромното количество от 42 епизода. Промоцията на сериала тече с пълна сила и макар реално промотата му да изглеждат по-добре и по-динамични от която и да било серия случила се между март и юни 2016-а, то сериалът се приема много добре.

„Откраднат живот“ не е „Доктор Хаус“ макар много хора да се надяват на това, сигурна съм. „Доктор Хаус“ по-скоро се вписва в разбиранията за криминалния жанр в телевизията. Заплетен случай-гениален инспектор-разрешаване на случая. Край на епизода. Не, „Откраднат живот“ се опитва по-скоро да се доближи до онова, което маститата продуцентка от Америка Шонда Раймс направи с телевизията. А онова, което Шонда всъщност направи е да събере драмедито със сапунения жанр и да ги обърне с хастара навън. Най-образно казано. Шонда Раймс е жената, която създаде „Анатомията на Грей“. Оттук предполагам и заглавието „Анатомия на гнева“.

Та в този ред на мисли „Откраднат живот“ се доближава до размислите и страстите в Грейс Мемориал.

Големите успехи

Те се появяват някъде по време на появата на сезони 2, 3 и 4. Сезон 2 идва в ефира още през есента на 2016-а, за да бетонира „Откраднат живот“ като фаворит в своето часове време и да затвърди схемата – почти всеки нов сезон влива нова кръв из коридорите на болницата и драмите се увеличават. Пак по това време се появяват и заглавията на сезоните. Сигурно на създателите им се е сторило по-готино сезоните им да си имат име, а от там и опаковка. И най-вероятно е така, хората се кефят на такива неща. Съответно „Маските падат“, „Възмездието“ и „Чуждо тяло“ нахлуват от ефира на Нова ТВ в рамките само на една никаква година. Между есента на 2016-а и края на 2017-а „Откраднат живот“ произвежда 3 сезона, пълни с общо 148 епизода. Дори най-динамичната сага създадена от Шонда Раймс не може да се похвали с такова пищно производство.

Актьорският състав също търпи динамични промени. Алек Алексиев и Стоян Алексиев, заедно с още една-две дами, чийто имена отдавна съм забравила, правят място на Наум Шопов-младши, Луиза Григорова, Ралица Паскалева и кой ли още не. До финала на сезон 3 от първоначалния актьорски състав и съответно болничен персонал в болница „Свети Кирил“ е останал само Димо Алексиев.

„Откраднат живот“ носи висок рейтинг, слава и би пълнил зали, ако беше филм. Всъщност той и това прави. Финалът на сезон 5 беше ознаменуван с публична прожекция, където най-верните фенове можеха да гледат последния епизод в компанията на любимите си герои. Много в стил „правим американска телевизия“.

„Критична точка“ или сезон 5 се излъчи през пролетта на тази година и вля нова кръв в лицето на три млади актриси в „Откраднат живот“. Обещанието е, че ще ги гледаме отново.

„Анатомия на гнева“

За новия сезон не се знае много, пък и промото му не казва кой знае какво. То е великолепно заснето и има готина концепция, но не дава абсолютно никаква информация на зрителя. Освен тази, че Юлиан Вергов ще се завърне с бяла престилка, а към него ще се присъединят Владо Пенев и Владо Карамазов. И ни казва онова, което вълнува най-запалените сред феновете – „Откраднат живот“ 6 ще се завърне на 11 септември по Нова ТВ, всяка вечер от вторник до петък от 20 часа.

Предполагам, че понякога дори само това е достатъчно.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *