5 сериала по действителен случай

Бумът на сериала „Чернобил“ е както лесно обясним, така и не толкова. За да може едно нещо да е гледаемо, то трябва да е разказано и снимано добре. В този случай имаме и двата фактора на лице. Но един от козовете на „Чернобил“ е фактът, че той разказва историята по истински случай.

Според някои зрители, сериалът е спекулативен и пропаганден. Според други е великолепен. Факт е, че той се придържа максимално до реалните факти, които са известни за онова, което се е случило в бившия СССР през 1986-а. Дали донякъде е изопачен? Та, за Бога, това е телевизия. Нека да не забравяме това. По повод „Чернобил“ обаче, ние ви предлагаме пет други сериала, които също разказват истински истории. Ето ги.

Фоси/Вердън

Историческите трагедии са точно толкова интересни, колкото и историите на реални хора. В случая не говорим просто за някакъв човек, а за Боб Фоси и дългогодишната му партньорка в живота и на сцената – Гуен Вердън.

Сериалът, дело на FX, някак се позагуби сред останалите продукции тази пролет, но това е само в ущърб на зрителя, който го е пренебрегнал. Историята на Боб Фоси е вълнуваща като роман. Сериалът минава през най-важните периоди от кариерата му, като започва от „Сладката Чарити“ и свършва с „Оскар“. Сам Рокуел и Мишел Уилямс са великолепни в ролите на Фоси и Вердън и заслужават вашето внимание.

Геният

Отново продукция, разказваща за живота на хората. В случая на един конкретен човек. Как се определя някой като гений? Освен, че трябва да е изключително успял, той трябва да е надхвърлил възможностите на времето и място, което обитава. Трябва да е надскочил сам себе си и да е оставил следа.

Това са признаците, по които екипът на тази поредица избира хората, за които да разказва. Първите двама са съответно Албърт Айнщайн и Пабло Пикасо. В два отделни сезона, тази поредица на National Geographic, разказва за живота на Пикасо и Айнщайн и за целта кани имена като Джефри Ръш и Антонио Бандерас в главните роли. Дали и тези поредица са спекулативни? Може би. Но са и точно толкова достоверни.

Американска криминална история: Народът срещу О Джей Симпсън

Виновен ли е О Джей Симпсън или не? Това все още е въпрос, който занимава голяма част от хората, не само в Америка, но и по света. В ранното утро на  13 юни 1994 година Ел Ей е събуден от новината, че бившата съпруга на любимеца на народа – О Джей Симпсън, е убита брутално.

Още същия ден на обяд О Джей Симпсън е първият и единствен заподозрян за престъплението. Скандалът се разразява като буря. Само за няколко месеца по-късно О Джей Симпсън се превръща в най-противоречивата личност в Америка. Хората следят жадно процеса срещу него. Едните пламенно го защитават, а другите го мразят – наричат го убиец, измамник, престъпник.

Сериалът, дело на сценариста и продуцент Райън Мърфи, се опитва максимално обективно да проследи случая и да го разкаже на зрителя. Справя се повече от успешно, а в ролите влизат Куба Гудинг-Джуниър, Джон Траволта, Дейвид Шуимър и Сара Полсън.

Бягство по учебник

Дело на НВО, сериалът „Бягство по учебник“, е базиран на истинската история за бягството на двама осъдени убийци от затвора. Това става в щата Ню Йорк през лятото на 2015 година.

Когато бягството се случва, властите започват усилено претърсване на целия щат, а за осъществяването му се оказва, че е замесена омъжената надзирателка в затвора, която от няколко месеца има връзка и с двамата мъже.

Бенисио дел Торо е в ролята на Ричард Мат – артистичен убиец, чиято манипулативност стои зад целия план за бягството. Патриша Аркет е в ролята на Тили Мичъл – омъжена жена, майка и надзирателка, която започва сексуална връзка с двамата избягали и се съгласява да им помогне с обещания за по-добро бъдеще. Пол Дейно пък е Дейвид Сует – ченге, осъдено за убийство. Динамичен и чудесно разказан мини сериал.

Деянието

Сериалът на Hulu, разказва шокиращи и невероятни истории за реални престъпления. Първият сезон на „Деянието“, който ще бъде на принципа на антологията, тоест всеки сезон ще разказва за различен истински случай, проследява историята на Джипси Бланчард.

Тя е момиче, което се опитва да избяга от свръхвластната си майка. Търсенето на независимост от токсичните взаимоотношения отваря кутията на Пандора – множество скрити тайни, които водят до фатален край. Какво да направиш, когато разбереш, че човекът, който твърди, че те обича най-много на света, всъщност те наранява?

Това се случва с Джипси Роуз Бланчард, млада жена от Мисури. Тя е израснала с вярата, че има сериозни заболявания – рак, мускулна дистрофия, епилепсия и други заболявания. Майка й Ди Ди Бланчард е посветила живота си на това да се грижи за нея. Докато един ден Джипси не научава истината – тя въобще не е болна.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *