Да пътуваш с Гордън Рамзи

Едно епично гурме пътешествие.

Гордън Рамзи е eдин от най-известните британски шеф готвачи. Отдавна си е извоювал името на човек, който не прави компромиси. Светът на модерната кулинария е новият рок енд рол, за всеки който обича да яде вкусно и интересно.

А не сме ли това всички ние? Кой не обича да яде хубава и здравословна храна? В свят, изцяло обърнат към интересната кухня, Гордън Рамзи е цар. И с право. Рамзи е един от хората, които могат да произведат 584 обидни думи в минута, насочени към шеф готвача, на когото е ментор.

Компромисите

Ако има нещо, с което Гордън Рамзи не прави компромиси, то това е добре направена, овкусена и красиво поднесена храна. Самият Гордън е гурме и си го знае.

Гордън Рамзи е на 52 години и е първенец сред кулинарните шефове, критици и телевизионни готвачи. Първата му поява по телевизията е през 1998 година. По настоящем ще може да гледате от 24 август, по National Geographic, в „Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател”.

През 2001 година Рамзи се превръща в първия шотландец с три звезди „Мишлен”. Софистицираната кухня, която Рамзи препоръчва и предпочита, е на толкова високо ниво, че за маса в някой от ресторантите му, се чака с месеци.

Дебют

От „Мастър шеф”, през „Кухнята на ада”, до кулинарната мини поредица Boiling Point, с която дебютира на малък екран. Гордън си е изградил репутацията, на не правещия компромиси кулинарен гуру. А докато крещи на нещастните хора, дошли да участват в негово шоу, учи всички на магиите в готвенето. Това прави Рамзи мастър.

Фотография Mark Johnson, Jon Kroll

Последното му телевизионно приключение, което стартира в края на лятото у нас и по света, се нарича „Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател”. В него шеф готвачът приема нова роля – на пътешественик, готов да опита кухня, до каквото много от хората никога не биха се докоснали. От Перу, Лаос и Мароко до Хаваи, Аляска и Нова Зеландия, Рамзи преминава стремглаво през долини, гмурка се в океани, прекосява гори и изкачва планини в неуморно търсене на кулинарно вдъхновение.

Gordon’s Great Escapes

Предаванията за храна и приключения са позната сфера за Рамзи, който през 2010 г. участва в британската поредица “Gordon’s Great Escapes”, за да опознае културата на хранене в Индия и Югоизточна Азия. Продукцията „Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател“ следва готвача, който се среща с местни хора от различни кътчета на света, за да научи повече за уникалните за всяка дестинация култура, ястия и вкусове.

Всяка съставка, която събира и всяко ястие, което опитва ще го вдъхновят за създаването на изцяло нова рецепта, представяща сърцето на дадената култура. В края на всеки епизод Рамзи застава рамо до рамо с местна кулинарна легенда, за да тества новопридобитите си умения, подготвяйки пиршество за местните хора. За Рамзи храната е врата към културата и всяко приключение е портал към душата на хората и местата.

Фотография Mark Johnson, Jon Kroll

Самият той казва:

„Беше невероятно приключение да пътуваме с National Geographic по неутъпканите пътеки и да контактуваме с местните, за да научим и споделим невероятни истории за уникалните им традиции и деликатеси и за екстремните усилия, които полагат, за набавяне на някои от местните съставки“ – казва Рамзи. „Научих много повече, докато снимахме тази поредица, отколкото през последните 10 години“.

Ако трябва да перифразираме една популярна поговорка, то ще кажем, че „когато Гоардън Рамзи говори и готви, ние само плахо мълчим и опитваме.” А после си облизваме пръстите. Bon Appetite!

Кога и къде

„Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател“ започва на 24.08. от 21:55 часа по National Geographic

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *